Elintarviketoiminnan aloittaminen
Tee ilmoitus ympäristöterveyteen, jos:
- perustat elintarvikehuoneiston
- teet elintarvikehuoneistoon olennaisia muutoksia
- toimija vaihtuu
Tee ilmoitus Ilppa-ilmoituspalvelussa neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai suunniteltua muutosta. Tee ilmoitus myös liikkuvasta elintarvikehuoneistosta.
Varmista, että huoneisto soveltuu elintarvikealan toimintaan. Jos tilassa ei ole aiemmin ollut samanlaista elintarviketoimintaa tai suunnittelet remonttia, ole yhteydessä oman kuntasi rakennusvalvontaan.
Sinun ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoa koskevaa ilmoitusta, jos
- toiminnan elintarviketurvallisuusriskit ovat vähäiset ja
- elintarviketoiminta tapahtuu osana muuta elinkeinotoimintaa (esimerkiksi vähäinen makeisten myynti vaatemyynnin yhteydessä) tai
- toimit yksityishenkilönä (esimerkiksi itse tehdyn pullan myynti torilla) tai
- toiminta ei ole elinkeinotoimintaa (esimerkiksi urheiluseuran kahvion pitäminen pelitapahtuman yhteydessä)
Hakemus laitoksen hyväksymiseksi
Hae elintarvikehuoneiston hyväksymistä, jos olet aloittamassa eläimistä saatavien elintarvikkeiden käsittelyä ennen vähittäismyyntiä. Uusi laitos voi aloittaa toiminnan sen jälkeen, kun viranomainen on hyväksynyt sen.
Hyväksytyt elintarvikehuoneistot jaetaan toiminnan mukaisesti liha-, kala-, maito- ja muna-alan laitoksiksi sekä varastolaitoksiksi. Varasto hyväksytään, kun sieltä toimitetaan kylmässä säilytettäviä eläimistä saatavia elintarvikkeita hyväksyttyihin elintarvikehuoneistoihin.
Hae muutosta myös tilojen tai toiminnan olennaiselle muutokselle. Olennaisesti muuttunut toiminta voi alkaa vasta muutoksen hyväksymisen jälkeen.
Ole hyvissä ajoin yhteydessä hygieenikkoeläinlääkäriin, jos olet perustamassa laitosta, joka vaatii kunnallisen valvontaviranomaisen hyväksynnän.
Lisätietoja
Ravintolatoiminnan aloittaminen (Ruokavirasto)
Elintarvikehuoneistot (Ruokavirasto)