Hyppää pääsisältöön
Pääsisältö

Elintarvikehuoneiston perustamisesta tai siinä tapahtuvasta olennaisesta muuttamisesta on tehtävä ilmoitus ympäristöterveydenhuoltoon neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai suunniteltua muutosta. Ilmoitus tulee tehdä myös toimijan vaihdoksen yhteydessä. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös liikkuvia elintarvikehuoneistoja.

Toiminnan sijoittamiselle huoneistoon tulee olla rakennusvalvontaviranomaisen hyväksyntä. Jos tilassa ei ole aiemmin ollut samanlaista elintarviketoimintaa tai suunnittelet remonttia, ole yhteydessä oman kuntasi rakennusvalvontaan. 

Elintarvikehuoneistoa koskevaa ilmoitusta ei tarvitse tehdä, mikäli

  • toiminnan elintarviketurvallisuusriskit ovat vähäiset JA
  • elintarviketoiminta tapahtuu osana muuta elinkeinotoimintaa (esim. vähäinen makeisten myynti vaatemyynnin yhteydessä) tai
  • toimija on yksityishenkilö (esim. itse tehdyn pullan myynti torilla) tai
  • toiminta ei ole elinkeinotoimintaa (esim. urheiluseuran kahvion pitäminen pelitapahtuman yhteydessä)

Hakemus laitoksen hyväksymiseksi

Eläimistä saatavien elintarvikkeiden käsittelylle ennen vähittäismyyntiä on haettava hyväksyntä ennen toiminnan aloittamista. Hakemuksen yhteydessä valvontaviranomaiselle on esitettävä kirjallinen omavalvontasuunnitelma.

Laitoksen toimintaa ei saa aloittaa eikä toimintaa olennaisesti muuttaa ilman viranomaisen hyväksyntää, jota yleensä haetaan kunnalliselta valvontaviranomaiselta. Teurastamot ja riistan käsittelylaitokset sekä niiden yhteydessä olevat liha-alan laitokset hyväksyy kuitenkin Ruokavirasto.

Ole yhteydessä hygieenikkoeläinlääkäriin, mikäli olet perustamassa laitosta, joka vaatii kunnallisen valvontaviranomaisen hyväksynnän.

Ympäristöterveyden yhteystiedot

Henkilöstön yhteystiedot

Sähköposti
ymparistoterveys(at)jyvaskyla.fi 

Instagram
@jklymparistoterveys

Facebook
Facebook