Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pääsisältö

Alva-hankkeen yhteydessä noin 15-20 vuotta sitten toteutettiin tehokalastusta, pohjapato, niitettiin rantakasvillisuutta ja järjestettiin erilaisia neuvontatilaisuuksia. Sen jälkeen on panostettu erityisesti jätevesineuvontaan, jota on annettu noin 500 kiinteistölle Tourujoen valuma-alueella. Maatalouden vesiensuojeluneuvontaa on annettu Keski-Suomen ELY-keskuksen ja kaupungin ympäristönsuojelun yhteisesti toteuttamassa LUMO -projektissa vuosina 2014 ja 2015. Hankkeessa selvitettiin Puuppolan ja Korpilahden alueen potentiaalisia kosteikoita ja suojavyöhykkeitä sekä neuvottiin vesiensuojelun kannalta hyviä käytänteitä viljelijöille.

Palokka- ja Alvajärvellä ei ole tapahtunut vedenlaadussa merkittäviä muutoksia viimeisten vuosikymmenten aikana. Molemmat järvet ovat edelleen tyydyttävässä tilassa.  Alusveden happitilanne on loppukesällä järvissä huono. Palokka- ja Alvajärven vedentilaan vaikuttaa maatalouden kuormituksen lisäksi rakentaminen, joka on ollut kohtuullisen suurta erityisesti Palokan ympärillä. Kirri-Tikkakoski -moottoritien rakentamisella on ollut vaikutusta Palokka- ja Alvajärven vedenlaatuun.

Tuomiojärven kunnostussuunnitelma laadittiin vuonna 2012 kaupungin ympäristönsuojelun toimesta. Kunnostussuunnitelman vesiensuojelutoimenpiteitä ovat olleet mm. Eerolanpuron kosteikon rakentaminen vuonna 2016 ja hulevesisuunnitelmien laatiminen sekä Länsi-Palokan yleis- ja Savulahden asemakaavoitusta varten. Kaupungin yleiskaavassa on määräys, joka edellyttää vesiensuojelutoimenpiteiden huomioimisen Tuomiojärven lähivaluma-alueelle laadittavissa kaavoissa. Tuomiojärven valuma-alueen maankäytönsuunnittelussa pohditaan aina myös vesiensuojeluratkaisuja. Tuomiojärven ekologinen tila onkin parantunut uusimmassa luokittelussa ja se on päässyt tavoitteeseen eli hyvään tilaan.

Jyväskylän kaupunginvaltuusto teki päätöksen Tourujoen uomavaihtoehdoista 19.5.2014. Valtuusto päätti tuolloin, että joen kehittäminen tapahtuu nykyisen uoman kohdalle eikä jokea palauteta alkuperäiselle paikalleen Kankaan alueelle. Tourujoen kehittämissuunnitelmassa hyväksyttiin periaate, että voimalaitostoiminta lakkaa ja jokea kehitetään virtavesikohteena. Kehittämissuunnitelmassa on esitetty lisäksi, miten Tourujoen lähiympäristöä on tarkoitus kehittää monipuolisena kaupunkilaisten virkistyskohteena.

Tourujoen kunnostaminen alkaa vuonna 2023. Pitkään odotettu hanke kestää kaksi – kolme vuotta. Kunnostuksen tavoitteena on poistaa kaloilta nousueste ja saada taimenelle lisääntymis- ja poikasalueita. Samalla jokimaisema ja virkistyskäyttömahdollisuudet paranevat. Kunnostuksessa huomioidaan myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden vesivoimarakenteiden säilyminen.

Vuonna 2022 Jyväskylän kaupunki hankki Koskienergialta omistukseensa Puuppolan voimalaitoksen. Sen johdosta Autiojoen kunnostushankkeen tarkempi suunnittelu aloitetaan vuonna 2023 ja hankkeelle  haetaan vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastosta.

Osalle 1-luokan pohjavesialueista on laadittu pohjavedensuojelusuunnitelmat vuosina 2012-2013. Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelu päivitti pohjavedensuojelusuunnitelmat yhdessä Keski-Suomen ELY-keskuksen ja Jyväskylän Energia Oy:n kanssa vuonna 2016. Ympäristönsuojelu- ja pelastusviranomaisen yhteisessä projektissa päivitettiin Keljonkankaan pohjavesialueella olevien öljysäiliöiden rekisterit vuonna 2016. Vuosien 2023-2024 aikana päivitetään nykyiset pohjavesialueiden suojelusuunnitelmat ja laaditaan suunnitelmat vedenhankintaa varten tärkeille pohjavesialueille joilta ne puuttuvat. Pohjavesialueiden riskit vaihtelevat eri pohjavesialueittain, suurimmat riskit liittyvät pohjavesialueilla olevaan asutukseen, tiestöön, ampumaratatoimintaan, tekniseen huoltoon sekä maa-ainesten ottoon. Pohjavesisuunnitelmien ansiosta monia pohjavesiä vaarantavia riskejä on voitu vähentää merkittävästi ja myös yhteistyö eri viranomaisten kanssa on parantunut.

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija Petri Tähtinen
p. 050 526 0493

Vesilupa ja ilmoitukset (Ympäristöhallinto)