Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pääsisältö

Maataloudesta peräisin olevien nitraattien vesiin pääsyn rajoittamista koskeva ns. nitraattiasetus (Finlex) ja maatalouden ympäristötukijärjestelmä ovat keskeisiä keinoja maataloudesta vesiin johtuvan ravinnekuormituksen vähentämisessä. Nitraattiasetus koskee kaikkia maatalouden harjoittajia, mutta ympäristötukijärjestelmään liittyminen on vapaaehtoista. Käytännössä lähes kaikki peltoala on tukijärjestelmän piirissä.

Nitraattiasetus ohjeistaa lannoitteiden peltoon levittämisen ajankohtia, tapaa, määriä ja sijaintia. Asetuksen mukaan mm. lannan levitys routaantuneeseen, lumipeitteiseen tai veden kyllästämään maahan on kielletty, ja typpilannoitus on kielletty viittä metriä lähempänä vesistöä. Typpilannoituksen mitoituksen ja lannoitteiden levityksen tavoitteena on maan ravinnetasapainon säilyminen. Asetus sisältää ohjeet typpilannoituksen vuosittaisista enimmäismääristä eri viljelykasveille. Lannoitukseen käytetyistä typpilannoitteista ja satotasoista on pidettävä kirjaa. Peltoon levitettävästä lannasta tulee tehdä typpianalyysi viiden vuoden välein.  Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen toimii nitraattiasetuksen mukaisissa asioissa valvontaviranomaisena.

Hevostiloille on koottu oma opas, Hevostilojen ympäristönsuojeluohje, joka palvelee hevostilojen tietolähteenä ympäristönsuojelu- ja lupa-asioissa. 

Lannan varastointi

Karjanlannan ja virtsan varastointitilan tulee olla niin suuri, että siihen mahtuu vuoden aikana kertynyt lanta lukuun ottamatta laitumelle jäävää lantaa. Poikkeaminen varastointitilavuudesta on mahdollista, mikäli lanta luovutetaan hyödyntäjälle, jolle on myönnetty ympäristölupa vastaanottaa sitä tai lantaa luovutetaan toiselle viljelijälle lantalaan varastoitavaksi. Mikäli lantaa kertyy enintään 25 m3 vuodessa, voidaan lanta varastoida myös tiiviillä siirtolavalla tai vastaavalla, joka on katoksessa tai joka katetaan peitteellä.

Kuivikelantaa voidaan työteknisistä ja hygieenisistä syistä varastoida asianmukaisesti tehdyssä ja peitetyssä aumassa. Aumaa ei saa sijoittaa tulvanalaisille alueille eikä pohjavesialueille. Varastointitilavuudesta poikkeamista taikka aumausta aikovan maataloustoiminnan harjoittajan on tehtävä asiasta ilmoitus kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle.

Hevostilojen ympäristönsuojeluohje Jyväskylässä (pdf)

ympäristötarkastaja Anu Surakka p. 040 770 5978

ympäristötarkastaja Jonna Yli-Karjanmaa p. 040 540 6359