Hyppää pääsisältöön
Kuva
Ilmakuva Leppälahdelta. Kuva Ari Heinonen
Pääsisältö

Hyvin hoidettu jätevedenkäsittely parantaa lähiympäristön tilaa, pienentää talousvesikaivojen, pohjaveden ja lähivesistöjen pilaantumisriskiä sekä lisää oman asuinympäristön viihtyisyyttä. Kiinteistökohtaisista jätevesistä aiheutuvan kuormituksen vähentäminen on tärkeä keino suojella vesistöjämme ja vesivarojamme. 

Kunnosta vanha järjestelmä

Haja-asutusalueella asuva vastaa itse vesihuollosta ja kiinteistönsä jätevesijärjestelmästä. Jätevesijärjestelmä toimii huollettuna keskimäärin 2030 vuotta. Jos jätevesijärjestelmä on tätä vanhempi, se ei puhdista vettä riittävästi, ja se on kunnostettava.

Pohjavesialueella ja 100 metrin rantavyöhykkeellä puhdistusvaatimukset ovat tiukemmat kuin muilla alueilla, ja näillä järjestelmä tulisi olla jo kunnostettuna. Jos kiinteistösi ei sijaitse pohjavesialueella tai rantavyöhykkeellä, järjestelmä on kunnostettava seuraavan remontin yhteydessä. 

Ympäristönsuojeluviranomainen voi hakemuksesta myöntää enintään viiden vuoden määräaikaisen poikkeamisen puhdistusvaatimuksista rantavyöhykkeelle ja pohjavesialueille, jos jätevesistä ympäristöön aiheutuvaa kuormitusta voidaan pitää huomattavan vähäisenä tai edellytetyt toimet ovat kiinteistön omistajalle kohtuuttomat.

Järjestelmää ei tarvitse kunnostaa, jos:

  • kiinteistön rakennuslupa on myönnetty vuonna 2004 tai sen jälkeen
  • kiinteistö liitetään viemäriverkostoon
  • olet syntynyt ennen 9.3.1943 ja asut vakituisesti kiinteistössä
  • kiinteistöllä on vain kantovesi ja kuivakäymälä.

Ikävapautus ei koske vapaa-ajan asuntoja. Niissä järjestelmän tulee olla kunnossa, jos muut ehdot eivät täyty.

Selvitä rakennusvalvonnasta, tarvitsetko kunnostamiseen toimenpideluvan

Toimivan ja puhdistusvaatimukset täyttävän järjestelmän taustalla on aina hyvä suunnittelu. Käytännössä jätevesien käsittelyvaihtoehtoja ovat kiinteistöjen yhteinen tai kiinteistökohtainen pienpuhdistamo, saostussäiliöiden jälkeinen maasuodattamo tai -imeyttämö. Kompostoivat käymälät ovat suositeltavia ympäristönsuojelun kannalta, mutta silloinkin pesuvesille on oltava jätevesien käsittelyjärjestelmä. Vähäiset jätevedet (niin sanottu kantovesi) voidaan johtaa puhdistamatta maahan, jos niistä ei aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa.

Ensimmäiseksi tulee hankkia jätevesiasioihin perehtynyt suunnittelija, joka suunnittelee kullekin kiinteistölle toimivimman ja varmasti vaatimukset täyttävän järjestelmän. Suunnittelijoista saa tietoa esimerkiksi Jamkin Vesivarma-www-sivuilta. Järjestelmän kunnostaminen vaatii pääsääntöisesti myös toimenpideluvan, joten myös lupa-asiat pitää selvittää ennakkoon kaupungin rakennusvalvonnasta.  

Säilytä jätevesiselvitys kiinteistöllä

Vesihuoltolaitosten viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla käytössä olevilla kiinteistöillä tulee olla

  • selvitys jätevesijärjestelmästä ja
  • järjestelmän käyttö- ja huolto-ohje.

Selvitys säilytetään kiinteistöllä. Sen voi tehdä suoraan verkossa, ja lomakkeen voi myös tallentaa tietokoneelle ja tulostaa. Selvityksen voi tehdä myös vapaamuotoisesti, kunhan siitä ilmenee kaikki oleellinen. Ympäristöviranomainen voi tarvittaessa pyytää selvitystä.

Alasivu

Lisätietoja

ympäristötarkastaja Jonna Yli-Karjanmaa p. 040 540 6359

 

Asiasanat:  
jätevesi