Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pyrstötiainen puun oksalla. Kuva Ari Lehtiö
Pääsisältö

Lähde liikkeelle luontoon!

Viime keväänä julkaistu Muuttolintujen kevät -sovellus kannustaa jälleen lähtemään liikkeelle luontoon. Sovelluksen avulla on helppo tunnistaa lintuja niiden laulun perusteella, ja tänä keväänä sovellukseen on lisätty ominaisuus, jolla kuka tahansa voi tallentaa lintujen laulua myös tutkimuskäyttöön erillisellä pistelaskentapaikalla.

Jyväskylän kaupungin lisäksi pistelaskentaverkostossa ovat mukana myös Helsingin kaupunki ja Metsähallitus. Lähde sinäkin liikkeelle ja ota perheesi tai kaverisi mukaan!

Jyväskylän pistelaskentakohteet

Jyväskylän kaupungin alueelle on sijoitettu sata tallennuspistettä. Ne on sijoitettu eri puolille kaupunkia, ja niihin on helppo kulkea Linkillä, pyörällä tai kävellen. Tallennuspisteet sijaitsevat asuinalueiden lähistöllä, mutta kuitenkin luonnon rauhassa. Löydät ne suoraan sovelluksen kartalta.

Monet tallennuspisteet ovat helppokulkuisten polkujen varrella. Apuvälineiden tai lastenvaunujen kanssa kulkeville sopii parhaiten Haukanniemen esteetön luontopolku, jonka pisteet ovat pääosin esteettömän kulkutien varrella.

Tallennuspisteiden sijainti

Kuva
Kartta, johon on merkitty 13 tallennuspistettä.

Tunnista lintuja ja auta samalla tutkimusta

Muuttolintujen kevät -sovelluksen avulla voit tunnistaa lintuja niiden laulun perusteella. Sovellus tunnistaa kaikki Suomessa pesivät lintulajit. Sovellusta käytetään myös tutkimuksen apuna, eli sovelluksella nauhoitetut linnunlaulut päätyvät tutkijoiden käyttöön. Sovellus on ilmainen ja ladattavissa Google Playsta tai App Storesta. Sovelluksen käyttö on helppoa, mutta tarvittaessa löydät tältä sivulta opasvideon sen käyttöön.

Tallentamalla lintujen laulua autat tutkijoita parantamaan sovellusta. Tallenteiden avulla saadaan tietoa muun muassa siitä, mihin aikaan eri muuttolinnut saapuvat Suomeen. Jatkossa sovellus pystyy siis yhä paremmin ennustamaan, missä ja milloin niitä voi havaita.
 


 

Ohjeita sovelluksen käyttöön