Hyppää pääsisältöön
Kuva
Harjun portaita ja luontoa. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Jyväskylän keskustan sydämessä sijaitseva Harju on yksi kaupungin merkittävimmistä viheralueista. Jo 1800-luvun lopulta lähtien Harju on ollut kaupunkilaisten virkistys- ja ulkoilualuetta urheilukenttineen, pururatoineen, kesäteattereineen ja vappuperinteineen, ja sitä se on edelleen.

Harju on jokaisen kaupunkilaisen ulkoilupaikka ja sen toimintoja kehitetään samalla kuitenkin sen valtakunnallisesti arvokasta merkitystä kunnioittaen.

Kuuluisat Neron portaat

Kuva
Hääpari Neron portailla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Harjulle johtavat Neron portaat ovat yksi Jyväskylän suosituimmista nähtävyyksistä. Portaiden idea oli alkuaan arkkitehti Toivo Salervon ja suunnitelman laati Schaumanin rakennusosaston johtaja Gunnar A. Wahlroos. Portaat rakennettiin työllisyystöinä kaupungininsinööri J.E. Järvilehdon johdolla 1925. Nimensä portaat saivat kuitenkin edellisen kaupungininsinöörin, Oskar Neron mukaan.

Kiviainesta porrastyömaalle saatiin samaan aikaan rakennettavalta Harjun urheilukentän työmaalta. Portaita on yhteensä 118.

Metsä keskellä kaupunkia

Kuva
Mäntyjä Harjulla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Harjun puustoista maisemaa vaalitaan ja ylläpidetään. Puuston kehittämisen osalta tavoite on uudistaa puustoa pieni askel kerrallaan. Ensimmäisessä vaiheessa vuosina 2015-2016 Harjulle toteutettiin pieni aukkoja, joiden avulla olemassa oleva nuori puusto saa vaatimaansa valoa. Lisäksi alueen aukkokohtiin tehtiin lisäistutuksia. Puuston uudistamista jatketaan tulevaisuudessa samalla tapaa hienovaraisesti uudistaen. Seuraavat pienet aukot toteutettaneen n. 10 vuoden päästä.

Harjun ilmettä kehitetään myös valaistuksella. Valaistuksen tavoitteena on tukea Harjun alueen vetovoimaisuutta, viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Harju on osa Kehä Vihreää, eli Jyväskylän kehämäistä puistojen ja viheralueiden kokonaisuutta, jota kehitetään jatkuvasti muun muassa tapahtumien, taiteen ja opastuksen keinoin.