Hyppää pääsisältöön
Kuva
Vaaleanpunainen alppiruusu

Koe kuvan kauniit alppiruusut Mäyrämäen alppiruusupuistossa. Kukat ovat yleensä kauneimmillaan kesäkuussa. Katso puiston sijainti kartalta. Alueen kasveja ei saa vahingoittaa eikä kukkia poimia kotiin viemisiksi, mutta värikkään kukkaloiston voi tallentaa mukaan muistoksi esimerkiksi valokuvaamalla. Puistokävijöille varattua omaa pysäköintitilaa ei alueella ole, joten puistoon kannattaa suunnata polkupyörällä tai paikallisliikenne Linkin linjoilla. Katso oma reittisi Linkin reittioppaasta. Tarvittaessa tarkista puiston sijainti kartalta.

Näin puisto syntyi Jyväskylään

 

Kuva
Alppiruusu kukkii kauniisti kesäkuussa.

Mäyrämäen alppiruusupuisto perustettiin Jyväskylään vuonna 1986 osana Helsingin yliopiston kasvinjalostustieteen laitoksen vuonna 1972 aloittamaa alppiruusujen jalostusohjelmaa. Jalostusohjelman tarkoituksena oli jalostaa Suomeen paremmin soveltuvia, uusia alppiruusulajikkeita. Nykyään puutarhamyymälöistä on saatavana jalostusohjelman tuloksena syntyneitä, kestäviä ja kauniita kotimaisia lajikkeita. Niistä tunnetuin lienee vaaleanpunakukkainen Haaga.

Alppiruusupuisto sijaitsee kaupungin puistoalueella Mäyrämäentien molemmin puolin, lähellä Keuruuntien liittymää. Puistoon on istutettu lisää kasveja kahteen otteeseen, vuonna 1994 ja 2011. Puistoon on rakennettu käytävät ja pitkospuita, joita pitkin siellä on helpompi liikkua.

Jyväskylän alppiruusupuisto on elävä esimerkki siitä, miten kasveja jalostetaan. Työ vie vuosia, jopa vuosikymmeniä ja suuresta kasvimassasta vain muutama yksilö valikoituu lopulta lisäykseen ja saa nimen. Nämä alkuperäiset lajikekokeen yksilöt esiintyvätkin puistossa pelkkinä numerokoodeina.