Veturipuiston vihersuunnitelma

Katso Veturipuiston sijainti kartalta

Jyväskylän kaupunki, Kaupunkirakennepalvelut on teettänyt Veturipuiston viherrakennussuunnitelman. Suunnitelman on tehnyt Carmen Oy. Veturipuisto on suunnitteilla saneerata vuonna 2021. 

Kohteen tiedot

Veturipuisto sijaitsee Jyväskylässä Jyskän kaupunginosassa. Alue on asemakaavan mukisesti puistoaluetta. Puisto rajautuu idästä ja etelästä Asmalammentiehen, lännestä asuintonttiin ja pohjoisesta pyörätiehen. Puistossa on nykyisinä leikkivälineinä keinut, jousikeinut sekä juna-teemainen väline. Olevat, vanhat välineet poistetaan ja tilalle asennetaan uudet. 

Suunnitteluratkaisut 

Puiston äänimaailmaa parantamaan rakennetaan kaakkoisrajalle meluvalli ja -aita vaimentamaan Vaajakosken moottoritieltä kantautuvaa melua. Puiston eteläosaan rakennetaan vallia niin, että sen päälle asennettava aita saadaan samaan tasoon pohjoisemman osan kanssa. Puiston pohjoisosa muotoillaan tasaiseksi alueeksi, jonne sijoitetaan leikkivälineet. Välineitä ovat keinut, joista toinen on linnunpesäkeinu ja toiseen asennetaan kumilautaistuinta ja turvaistuin, lisäksi puistoon sijoitetaan kiipeilyteline, veturi-teemainen liukumäki sekä kahdelle lapselle soveltuva jousikeinu. Puistoon sijoitetaan myös penkkiryhmä, jossa on eri korkeudella olevia tasoja, jolloin niitä voidaan hyödyntää myös pöytinä.
 
Puiston käytävät pinnoitetaan kivituhkalla ja puiston keskivaiheille muodostuu luiska, joka johtaa eteläosassa olevaan, matalammalla tasolla olevaan puiston osaan. Puistossa olevat isot luonnonkivet säilyvät paikoillaan ja niiden juurella olevat pienemmät kivet poistetaan ja alueelle levitetään turvasoraa. Turvasora-alueelle sijoitetaan tasapainoiluelementtejä.

Meluvallin luiskaan ja muille puiston istutusalueille istutetaan pensaita, lisäksi puistoon istutetaan lehti- ja havupuita. Puisto valaistaan niin, että toiminnallisilla alueilla on hyvin valoa.  

Suunnitteluvaiheessa on kuultu alueen käyttäjiä ja annettu kommentointimahdollisuus suunnitelmaan. Suunnitelmaa on muokattu saadun palautteen myötä, välineistöä monipuolistaen eri ikäryhmille.
 
Suunnitelman mukaisen rakentamisen kustannusarvio on 120 000 euroa. Puiston rakentamiseen on investointivaraus vuoden 2021 investointiohjelmassa.

Sijaintipaikkakartta (pdf)

Asemakaavaote (pdf)

Asemapiirustus (pdf)

Katso Veturipuiston sijainti kartalta

Kaupunginosa: