"Jokainen tsäänssi on mahdollisuus"

Jyväskylän kaupungissa on toteutettu lukuisia resurssiviisautta edistäviä toimenpiteitä eri yksiköissä 1990-luvun puolesta välistä lähtien. Nämä yksittäiset toimenpiteet tai resurssiviisaat askeleet ovat muodostaneet polkuja, joita seuraamalla päästään nykyhetkeen. Kuljetut polut auttavat osaltaan myös hahmottamaan tulevaisuuden reittien valintoja kohti päästötöntä, jätteetöntä ja kestävän hyvinvoinnin kaupunkia - Jyväskylän kaupunkia vuonna 2040.

Tehdään lyhyt katsaus kaupunkiorganisaation resurssiviisauden edistämiseen. Mitä kaikkea onkaan tehty?

Kohti energiatehokkaampaa kaupunkia

Jyväskylän kaupunki on ollut mukana vapaaehtoisessa kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa (KETS) vuodesta 1997 lähtien, jolloin kansallista energiatehokkuussopimustoimintaa käynnisteltiin. Jyväskylän Tilapalvelu -liikelaitos on koordinoinut kaupungin energiatehokkuustyötä kaikilla sopimuskausilla (1997-2007, 2008-2016 ja 2017-2025). Sopimuskaudella 2008-2016 kaupunki tehosti energiankäyttöään 25 GWh:lla ja meneillään olevan sopimuskauden tavoitteena on 8,38 GWh:n säästötavoite.

Jyväskylän Tilapalvelun energia-asiantuntija Tero Hirvelä listaa energiatehokkuussopimusten merkittävimmiksi säästötoimenpiteiksi:

  • ESCO (Energy Service Company) -puitesopimustoimintamallin kehittämisen ja sen puitteissa toteutetut hankkeet, joissa on mm. parannettu rakennuksien valaisimien energiatehokkuutta LED-lampuin ja valaisimin, lisätty lämpöpumput Vaajakosken uimahalliin Wellamoon sekä Kuokkalan Graniittiin sekä lisätty lämmöntalteenottolaitteita kaupungin teatterin ja Jyskän koulun ilmanvaihtolaitteisiin. Esco-hankkeissa on tehty myös kolme aurinkopaneelikenttää, joista kaksi sijaitsee Vaajakosken yhtenäiskoulun ja Palokan yhtenäiskoulun vesikatolla.
  • Harjoitusjäähallin kylmälaitteiden energiankulutukseen ja jääkenttien valaistukseen kohdistuneen ESCO-hankkeen.
  • Katuvalaistuksen uusimiset, joissa katuvalaistuksen energiankulutus puolitettiin vuosina 2008-2016.

Askelia kohti fiksummin liikkuvaa Jyväskylää

Jyväskylän kaupunki tähtää kestävän liikkumisen edelläkulkijaksi. Fiksun liikkumisen koordinaattori Kati Kankainen kokoaa vuosien varrella kestävän liikkumisen näkökulmasta merkittävimmiksi virstanpylväiksi ja saavutuksiksi muun muassa seuraavat asiat:

  • Kestävän liikkumisen mallikuntatoiminta 2000-luvun alkuvuosina kaupungin ja liikenne- ja viestintäministeriön välisenä yhteistyönä
  • Vuonna 2015 valmistunut pyöräilynedistämisohjelma ja pyöräväyläverkoston vaiheittainen kehittäminen sen mukaisesti
  • Valinta Suomen pyöräilykunnaksi vuosina 1998 ja 2016
  • Joukkoliikenteen Linkki-paikallisliikenteen käytännön järjestämisen ja toiminnan kehittämisen siirtyminen Jyväskylän kaupungille vuonna 2014 - joukkoliikenteen matkamäärien 28 % kasvu vuodesta 2014 vuoteen 2019
  • Waltti-lippujärjestelmä käyttöönotto joukkoliikenteessä vuonna 2015
  • Linkki tulevaisuuteen 2030 -kehittämisohjelman valmistuminen vuonna 2019 - tavoitteena joukkoliikenteen matkamäärien kaksinkertaistaminen vuoteen 2030 mennessä

Lue lisää ja katso video fiksun liikkumisen edistämisestä Jyväskylässä.

Ympäristön hyväksi yhdessä asiakkaan kanssa

Kylän Kattaus -liikelaitos on sitoutunut noudattamaan kaupungin ympäristöpolitiikkaa ja Resurssiviisas Jyväskylä 2040 -ohjelmaa. Kylän Kattaus on myös laatinut oman ympäristökäsikirjan ja Keittiön ympäristöoppaan sekä ruokastrategian, jossa ympäristönäkökulma on huomioitu. Jyväskylän kaupunki valittiin Vuoden kiertotalouskunnaksi vuonna 2019. Yhtenä kriteerinä oli Kylän Kattauksen hukkalounaskäytäntö. Kylän Kattaus on saanut myös kaupungin Vuoden Ympäristöteko-palkinnon vuosina 2010 ja 2013. 

Kylän Kattauksen resurssiviisaus pähkinänkuoressa:
•    Ruokahävikkiä vähennetään jatkuvasti mm. tarkoilla elintarvike- ja ateriatilauksilla, hukkalounaan myynnillä ja seuraamalla biojätteen määrää
•    Kasvis- ja luomuruoan lisääminen ja lihan käytön vähentäminen
•    Energian ja veden kulutukseen kiinnitetään huomiota ja käytetään ympäristömerkittyjä pesuaineita
 

Tutustu tarkemmin Kylän Kattauksen vastuullisuustyöhön.

Asiasanat: