Hyppää pääsisältöön
Kuva
Perhe kävelyllä luonnossa. Kuva Hannu Rainamo
Pääsisältö

Jyväskyläläisten kestävän arjen toteutuminen edellyttää toimia meiltä jokaiselta. Pienillä teoilla on merkitystä - olivatpa ne sitten sähkön säästämistä asumisessa, joukkoliikenteen käytön suosimista tai uusien kestävämpien ruokavaihtoehtojen kokeilemista.

Alle on koottu muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla jokainen meistä voi asua, liikkua, kuluttaa ja ruokailla kestävämmin Jyväskylässä.

Asuminen

Järkevää energian käyttöä

Tunnista kodin energiasyöpöt ja tee toimenpiteitä arjen energiankulutuksen pienentämiseksi. Tässä muutama täsmävinkki:

 • Tarkista huoneiden ja tilojen lämpötilat: Alenna reilusti lämpötilaa huoneista, joissa ei oleskella
 • Seuraa energiankulutustasi sähköntarjoajasi palvelusta ja pyri leikkaamaan kulutushuippuja
 • Polta vain kuivaa puuta
 • Sauno ripeästi. Energiatehokkain lämpötila on 70–80 °C
 • Suihku on kodin suurin vesijuoppo ja energiasyöppö! Jo kymmenen minuutin suihku vie 120 litraa vettä. Lyhennä siis suihkuaikaa
 • Sulje käyttämättömät sähkölaitteet 

Hyödynnä maksuton energianeuvontapalvelu

Lue lisää vinkkejä Jyväskylän kaupungin energiansäästökampanja -sivulta tai ota yhteyttä Keski-Suomen energianeuvojaan mieltä askarruttavissa energiakysymyksissä. Palvelu on maksutonta.

Liikkuminen

Jyväskylässä on hyvät mahdollisuudet liikkua fiksusti. Myös autoton liikkuminen on entistä helpompaa. Fiksut matkaketjut, uudet ja kunnostetut pyöräväylät, pyörien liityntäpysäköinti pyöräparkkeihin, Linkki-paikallisliikenne sekä yhteiskäyttöautot palvelevat kaupunkilaisia kestävämmän liikkumisen valintoja tehdessä.

Kuva
Pyöräilija oranssilla pohjalla. Kuva Jyväskylän kaupunki

 

Alla muutamia vinkkejä kestävämpään liikkumiseen Jyväskylässä.

Pyöräillen

 • Testaa lastipyörää: JAPA ry:n lastipyörälainaamosta voit lainata lastipyörän käyttöösi. Linkki lainaamon sivuille
 • Löydä kaupungin pyöräilyväylät kaupungin karttapalvelusta, valitsemalla valitse vasemmalta kuvakkeen “tasot” alta ”vapaa-aika ja liikunta”: pyöräilykartta. Karttapalveluun pääset tästä.
 • Pyöräilykarttaa voit tarkastella myös tiedostona. Kartan löydät täältä
 • Jyväskylän seudun pyöräliityntäpysäkit löydät JAPA ry:n verkkosivuilta. Linkki verkkosivuille 
 • Kaipaako polkupyöräsi huoltoa? Jyväskylän polkupyörähuoltamoita löydät kaupungin Kestävän elämäntavan karttapalvelussa. Tästä pääset karttapalveluun
 • Jyväskylästä löytyy useita polkupyörien vuokrauspisteitä. Löydät nämäkin palvelut Kestävän elämäntavan karttapalvelusta.

Joukkoliikenteellä

Autoillen
Tarve käyttää autoa? Vuokraa kaupungin yhteiskäyttöauto edullisesti käyttöösi! Yhteiskäyttöauton voit vuokrata Omagon verkkosivuilta.

Lue lisää Jyväskylän fiksusta liikkumisesta Fiksusti liikkeellä -sivustolta.

Ruokailu

Ympäristöystävälliset ruokailutottumukset tuovat tutkitusti myös terveyshyötyjä. Hyviin ruokailutottumuksiin kuuluu myös ruokahävikin välttäminen. Noin kolmannes kaikesta ruokahävikistä Suomessa aiheutuu nimenomaan kotitalouksissa. Ruokahävikkiä syntyy silloin, kun alun perin syömäkelpoista ruokaa päätyykin roskiin. Ruokahävikkiä voi välttää ennakoimalla ruoan kulutusta paremmin sekä valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Ravintoloiden ruokahävikkiä voi pienentää hyödyntämällä hävikkiruokapalveluja. Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu Kylän Kattaus tarjoaa hävikkilounasta eli tietyiltä kaupungin kouluilta ylijäänyttä ruokaa lähialueen asukkaille tai kauempaakin tuleville, mikäli oppilasruokailuun varattua lounasta on jäljellä.

Ruoan ympäristövaikutuksia voi pyrkiä vähentämään myös omilla kulutusvalinnoilla. Luonnonmukaiset ja kotimaiset tuotteet ovat usein kestävämpi valinta. Oletko jo testannut Jyväskylän villiyrttipuistoa Tuomiojärven rantapuistossa? Voit ryhtyä myös pienviljelijäksi ja hyödyntää Jyväskylän pienviljelymahdollisuudet viljelypalstalla tai Kankaan yhteisöllisellä kaupunkiviljelyalueella:

Muu kulutus

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljestä kolmannes muodostuu vapaa-ajan palvelujen käytöstä sekä kodin kulutustavaroiden, kuten huonekalujen, kodinkoneiden ja elektroniikan elinkaaren aikana tuotetuista päästöistä. On siis väliä, millä tavalla arjessa kuluttaa ja millaisia tuotteita ja palveluja ostaa ja käyttää. Kestävien ja laadukkaiden tuotteiden suosiminen on kertakäyttötuotteita kestävämpi valinta. Arjessa voi myös pohtia, että tarvitseeko kaikkea ostaa itse vai voisiko joitakin asioita lainata, vuokrata tai käyttää yhdessä jonkun toisen kanssa. Jos ja kun arjessa syntyy jätettä, huolehdithan jätteiden oikeaoppisesta lajittelusta ja kierrätyksestä. Lajittelun avulla saadaan materiaaleja kiertoon ja edelleen hyötykäyttöön. Esimerkiksi erikseen erilliskerätystä biojätteestä saadaan puhdasta, paikallista polttoainetta, biokaasua, ajoneuvojen käyttöön.

Korjaa, huolla, kierrätä tai tuunaa ensin

Harkitse ennen kuin ostat: Suosi lainausta, vuokrausta tai osta käytettynä

Suosi lähimatkailua ja paikallisia palveluja

 • Jyväskylässä ja Jyväskylän seudulla on runsaasti nähtävää ja koettavaa. Tutustu lähimatkailun vaihtoehtoihin Visit Jyväskylä -sivustolla.
Alasivu

Oletko kartalla? Kestävän elämäntavan karttapalvelu

Kestävää elämäntapaa tukevat palvelut on nyt koottu Jyväskylän karttapalveluun!

Tutustu palveluihin: Kestävän elämäntavan palvelut Jyväskylässä (linkki karttapalveluun)

Löydät paikallisia kestävää arkea helpottavia palveluja nyt yhteen koottuna kaupungin karttapalvelusta. Kestävä elämäntapa -osiosta löytyvät palvelut edistävät elinkaaren pidentämistä, jakamistaloutta ja resurssiviisautta.

Kestävän elämäntavan karttapalvelutaso on toteutettu osana Circwaste Käyttäjälähtöiset kokeilut-osahanketta vuonna 2022.

Kuva
Kestävää elämäntapaa tukevan karttapalvelun esittelykuva. Kuva 2loops

Puuttuuko yrityksesi palvelukartalta? Ilmoita yrityksesi tiedot tällä lomakkeella.

Voit myös vinkata puuttuvasta yrityksestä tai muusta palvelusta osoitteseen: outi.manninen (at) jyvaskyla.fi

Linkkejä ja vinkkejä

Energianeuvonta ja energiansäästö

Maksuton energianeuvonta Keski-Suomessa (linkki Benet Solutions energianeuvonnan sivuille)

Energiansäästökampanja Jyväskylässä 2022-2023 (linkki kampanjan verkkosivulle)

Oranssilla pohjalla valkoista tekstiä ja henkilö puhelimessa
Maksuton energianeuvonta -energiansäästökampanja

Valitse joukkoliikenne: Hyppää Linkin kyytiin

Linkki paikallisliikenne (Linkin verkkosivuille)

Kuva
Ihminen pysäyttää Linkki-linja-auton heiluttamalla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tarve käyttää autoa? Vuokraa kaupungin yhteiskäyttöauto edullisesti käyttöösi

Jyväskylän kimppakaarat (Tästä pääset yhteiskäyttöautojen varaussivulle)

Kuva
Yhteiskäyttöauto Jyväskylän kaupungintalon pihassa. Kuva Kati Kankainen

Arjen ilmastotekoja Jyväskylässä

JAPA - Jyväskylän kestävän kehityksen ry on listannut Arjen ilmastotekoja -verkkosivuilleen tarkempia vinkkejä arjen kestäviin valintoihin erityisesti Jyväskylän näkökulmasta. Käy tutustumassa vinkkeihin!

Kuva
JAPA Jyväskylän kestävä kehitys ry:n logo

Mitä on jyväskyläläisten kestävä arki?

Kesällä 2022 kysyimme jyväskyläläisiltä vinkkejä kestävään kulutukseen ja toiveita siitä, mitä kaupunki voisi tehdä. Asukaskyselyn tuloksiin pääset tutustumaan täältä.

Kuva
Kuvakoosteessa laatikkopyörällä ajeleva perhe, kotitekoinen pizza, henkilö ompelemassa käsin ja aurinkopaneelit talon katolla. Kuva Paula Wilkman
Asiasanat:  
resurssiviisaus