Hyppää pääsisältöön
Kuva
Pääsisältö

Polku sijoittuu kaupungin ruutukaavakeskustan laidassa mutkittelevan Tourujoen varteen rannan luonnonvaraiselle osuudelle, joka on luonnonsuojelualuetta. Polun rakensi vuonna 1995 Keski-Suomen ympäristökeskus, ja sitä ylläpitää Jyväskylän kaupunki.

Lyhyydestään huolimatta (noin 700 metriä) polulla on näkymiensä puolesta vaikuttavuutta vähintään saman verran kuin kaupungin muilla poluilla.

Jokirannan jyrkkien törmien ja eroosioalttiin, märän ja liettyvän maaperän vuoksi paikalle on pitänyt rakentaa melkoisia silta- ja porrasrakennelmia. Luontopolun keskivaiheilla jokitörmää sortui alas vuonna 2009, jolloin rinnettä tuettiin louheilla ja peitemailla.

Jokilaakson lehdon ja lehtokorven kasvillisuus on kaupungin ja osin maakunnankin oloissa poikkeuksellista. Muualta kaupungista tavoittamaton lehtopalsami kasvaa rehevänä polun varressa. Alkukesästä polulla kuulee usein satakielen laulavan.

Polun alkupää on linnuntietä reilun puolen kilometrin verran pohjoiseen kaupungin ydinkeskustasta. Polun ja suojelualueen opastaulu on jokirannassa kutakuinkin vanhan hautausmaan eteläpään tasalla. Polun loppupää ja pienempi opastaulu ovat Kankaankadulla hautausmaan pohjoispuolella. Reitin varrella on yhdeksän rastitaulua.

Tourujoen luontopolku on nimetty kesäkuussa 2016 toiselta nimeltään Heikin poluksi Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelusuunnittelijana 35 vuotta toimineen Heikki Sihvosen jäätyä eläkkeelle virastaan.

Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi. Koirien ulkoiluttaminen on Tourujoen luonnonsuojelualueella kokonaan kielletty. Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa. Ole varovainen luontopolun portaissa ja pitkoksilla liukkailla keleillä!