Hyppää pääsisältöön
Kuva

Polku sijaitsee Sallaajärven aarnialueella, vuonna 1989 perustetulla 25 ha:n laajuisella luonnonsuojelualueella. Polku kiertää 1 600 metrin pituisena vastapäivään suojelualueen ulkolaiteiden tuntumassa esitellen alueen ominais- ja erityispiirteitä.

Suojelualueen kangasmaista 80 % on mustikkatyypin metsää eli enempi tai vähempi kuusen vallitsemia havumetsiä ja iältään noin 100-vuotiaita.

Polun varteen sattuu myös istutettua mänty- ja koivumetsää, koivuaho, saniaispuro, korpipainanteita ja pienen sorakuopan jäänteet.

Löydät aarnialueelle lähtemällä kaupungista keskussairaalanmäeltä Ronsuntaipaleentietä lounaaseen kohti Muuramen Isolahtea. Noin kuuden kilometrin matkan jälkeen erkanee oikealle hiekkapintainen Taka-Keljontie kohti Ruokepuolista.

Kuljettuasi hiekkatietä noin 800 metriä näet sen varressa oikealla aarnialueen rajamerkit ja luontopolkuviitan. Polun ja suojelualueen opastaulu on tiestä noin 50 metrin päässä maakuntaurana käytettävän kärrytien varressa. Polun varrella on 14 rastitaulua. Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa, ja latukaudella se on osittain hiihtolatuna, jolla ei voi kävellä.

Elokuun alun Veera-myrsky kesällä 2010 kaatoi aarnialueella, luontopolun varrella paljon puita. Kaatunut puusto on raivattu polun päältä pois, mutta jätetty metsään tarjoamaan kasvualustaa monimuotoiselle lahopuusta riippuvaiselle eliölajistolle. Aarnialueella on edelleen paljon vanhaa ja lahoavaa puustoa, joten ole erityisen varovainen, jos liikut Sallaajärven luontopolulla kovalla tuulella. Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi.

Sijainti kartalla
Lähtöpaikalle ei pääse julkisilla liikennevälineillä.

Luontopolun kartta (pdf)

Rastitaulut (pdf)

Roskaton retkeily