Hyppää pääsisältöön
Kuva

Iso Haapasaari on runsaan kilometrin pituinen ja enimmälti vain 200 metrin levyinen saari Vaajakosken Haapaniemen kyljessä. Saaren korkein kohta on reilut 25 metriä Päijänteen pinnan yläpuolella. Luontopolun lähtöpaikka opastauluineen on saaren eteläosassa. Pysäköintipaikat ovat Haapasaarentien varressa heti luontopolun opastaululle kääntyvän liittymän jälkeen. Huomaathan, että opastaulun luo ei saa pysäköidä.

Luontopolku kulkee lähes koko matkan luonnonsuojelualueella, joka on rauhoitettu vuonna 2014. Suojelupäätöksen perusteina olivat monimuotoiset luontoarvot: saaren metsäalasta merkittävä osuus on lehtipuuvaltaista - on koivua, leppää, haapaa, pihlajaa. Kuivimmat, osin kallio- ja kivikkopohjaiset lakialueet ovat mäntyvaltaisia. Metsäpohja on kuivanlaista kangasta, rantojen tuntumassa lehtomaista kangasta.

Vuonna 2006 perustetun luontopolkureitin pituus on 2,7 km. Kiertosuunta on vastapäivään.  Saaren keskiosan yhdyspolun kautta kulkija voi valita erilaisia lenkkivaihtoehtoja. Länsirannan nuotiopaikka on kaikissa vaihtoehdoissa reitin tuntumassa. Nuotiopaikalla ei ole puuhuoltoa. Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi. Reitin varrella on 12 rastitaulua. Muinaismuistoksi määritelty Opinsaunan kiuas vaatii erillisen pistäytymisen. Saaren kapeudesta johtuen koet kulkevasi lähes koko ajan vesistön tuntumassa. Maasto on kuivalla kelillä kuljettavissa ulkoilujalkinein. Korkeusvaihtelu on maltillista, joten reitti on helppokulkuinen. Saaren pohjoiskärjessä luontopolku kulkee läheltä jyrkännettä. Huomioithan jyrkänteen erityisesti lasten kanssa kulkiessasi.

Muistathan, että koirat on pidettävä kytkettyinä luontopolulla ja luonnonsuojelualueella ympäri vuoden! Luontopolulla ei ole talvikunnossapitoa.

Kuva
Metsäinen luontopolku keväisessä auringonpaisteessa

 

Sijainti kartalla

Linkkilinja 1 Haapaniemeen
Haapaniemi päätepysäkki (600 m opastaululle)
Linkin Reittiopas

Luontopolun kartta (pdf)

Roskaton retkeily