Luontopolut

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Peltonen
p. 050 300 3952

Fiksun luontoretkeiljän ohjeet

ULOS Jyväskylä Facebookissa

Katso myös

Nyrölän polku

Jyväskylän kaupungin omistamilla mailla on Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelun ylläpitämänä kymmenen luontopolkua sekä metsäpalveluiden ylläpitämä Kolmisoppisen metsäpolku. Lisäksi Jyväskylän alueella on muiden tahojen ylläpitämiä polkuja ja retkikohteita.

Ohjeita luontopoluilla kulkemiseen

Kaikki polkureitit ovat kosteikkopaikkoihin rakennettujen pitkosten ansiosta kuljettavissa ulkoilujalkineissa. Sadekelejä lukuunottamatta kumisaappaita ei yleensä tarvita. Polkureittien kulku on merkitty maaston puihin ja kiviin keltaisin taikka oranssin värisin maalimerkein. Monet luontopolut kulkevat luonnonsuojelualueilla, joilla on vanhaa ja lahoa puustoa – ole varovainen myrskytuulten aikaan!

Muistathan, että koirat on pidettävä kytkettyinä luontopoluilla kaikkina vuodenaikoina. Näin taataan rauha sekä muille luontopolulla liikkujille että alueen linnustolle.

Luontopolut ovat tarkoitettu luonnossa jalkaisin liikkumiseen eikä niitä pitkin saa ajaa polkupyörällä. Maastopyöräily kuluttaa luontopolkujen herkkää maaperää ja tekee kosteat paikat kulkukelvottomiksi kävelijöille. Noudattamalla näitä sääntöjä turvaat omalta osaltasi kaikille luontopolun käyttäjille onnistuneen luontokokemuksen.

Monet luontopolut risteävät latuverkoston kanssa talvisin, jolloin latuosuuksilla ei voi kävellä. Luontopoluilla ei ole minkäänlaista talvikunnossapitoa eli niitä ei esimerkiksi hiekoiteta. Polut voivat olla paikoin hyvinkin liukkaita, joten erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa liikkuessaan poluilla talviaikaan tai märillä ilmoilla.

Luontopolkujen nuotiopaikoilla ei pääsääntöisesti ole puuhuoltoa. Ota omat puut mukaasi, jos haluat tehdä tulet. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty kaikilla nuotiopaikoilla.

Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi. Tutustu eri luontopolkuihin tarkemmin alla olevasta listauksesta.

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Peltonen
p. 050 300 3952

Fiksun luontoretkeiljän ohjeet

ULOS Jyväskylä Facebookissa

Katso myös

Nyrölän polku

Asiasanat: