Hyppää pääsisältöön
Kuva
Luontopolun uudet portaat

Roskaton retkeily

Jyväskylän kaupungin luontokohteissa noudatetaan Roskattoman retkeilyn periaatteita.

 

Jyväskylän kaupungin omistamilla mailla on Jyväskylän kaupungin ympäristönsuojelun ylläpitämänä kymmenen virallista luontopolkua sekä metsäpalveluiden ylläpitämä Kolmisoppisen metsäpolku ja liikuntapalveluiden ylläpitämä Nyrölän polku. Lisäksi Jyväskylän alueella on muiden tahojen ylläpitämiä polkuja ja retkikohteita.

Ohjeita luontopoluilla kulkemiseen

Kaikki polkureitit ovat kosteikkopaikkoihin rakennettujen pitkosten ansiosta kuljettavissa ulkoilujalkineissa. Sadekelejä lukuunottamatta kumisaappaita ei yleensä tarvita. Polkureittien kulku on merkitty maaston puihin ja kiviin keltaisin taikka oranssin värisin maalimerkein. Monet luontopolut kulkevat luonnonsuojelualueilla, joilla on vanhaa ja lahoa puustoa – ole varovainen myrskytuulten aikaan!

Koirat luontopoluilla

Muistathan, että koirat on pidettävä kytkettyinä luontopoluilla kaikkina vuodenaikoina. Näin taataan rauha sekä muille luontopolulla liikkujille että alueen linnustolle. Ohjeita koiran kanssa retkeilyyn.

Luontopolut eivät ole tarkoitettu pyöräilyyn

Luontopoluilla tarjotaan kulkijalle rauhallinen luontokokemus. Luontopoluilla voi kulkea halutessaan hiljaisuudessa ja oppia lisää luonnosta tutustumalla luontopolun varrella oleviin kohteen luonnosta kertoviin kyltteihin. Rauhallisen luontokokemuksen takaamiseksi luontopolut on tarkoitettu luonnossa jalkaisin liikkumiseen eikä niitä pitkin saa ajaa polkupyörällä. Pyöräillä saa kaikilla muilla metsäpoluilla, paitsi tämän sivun alaosassa listatuilla virallisilla luontokasvatusta tarjoavilla luontopoluilla.

Tulevaisuudessa maastopyöräilyn tarpeet huomioiva maastopyörä- ja retkeilyreitti Maastis on hyvä valinta erityisesti aloittelevalle maastopyöräilijälle. Isoa osaa Maastiksen reitistä voi jo ajaa, vaikka reitti ja sen opastus kokonaisuutena ei olekaan vielä valmis. Lisäksi aloittelevien maastopyöräilijöiden kannattaa suunnata kesäisin kaupungin virkistysreiteille ja latupohjille, joita ei ole päällystetty hakkeella tai soralla. Kiviset ja juurakkoiset latupohjat tarjoavat hyvät puitteet harjoitteluun. Myös Kolmisoppisen metsäpolku ja Nyrölän polku ovat vapaasti pyöräiltävissä.

Osa metsäpoluista ja muista virkistysreiteistä voi ristetä luontopolkujen kanssa. Jotta metsäpolkuverkosto säilyy maastopyöräilijöiden käytössä, voi pyöräilijä näissä tapauksissa ylittää luontopolun tai taittaa luontopolkua pitkin pienen pätkän pyöräillen, kunnes metsäpolku tai muu virkistysreitti jälleen erkanee luontopolusta. 

Jokamiehenoikeudella saa liikkua pyöräillen muualla, kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla. Luontopolut ovat erityiseen käyttöön otettuja alueita. Lisäksi kaupungilla on luontopolun rakentajana ja ylläpitäjänä kuluttajaturvallisuuslain mukaan vastuu turvallisuudesta. Erityisesti nyt luonnossa liikkumisen suosion kasvettua kapeilla luontopoluilla väistäminen on haastavaa ja voi aiheuttaa kulkijoille vaaratilanteita tai turvattomuuden tunnetta.

Kaupungin tavoitteena on tarjota jokaista luonnossa liikkujaa palvelevia reittejä. Toiset kaipaavat luonnolta hiljaisuutta, toiset taas vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Koordinoimalla eri reittien käyttötarkoituksia voi kukin kulkija valita omiin tarpeisiin soveltuvan reitin.

Luontopolut ja hiihtoladut

Monet luontopolut risteävät latuverkoston kanssa talvisin, jolloin latuosuuksilla ei voi kävellä. Luontopoluilla ei ole minkäänlaista talvikunnossapitoa eli niitä ei esimerkiksi hiekoiteta. Polut voivat olla paikoin hyvinkin liukkaita, joten erityistä varovaisuutta kannattaa noudattaa liikkuessaan poluilla talviaikaan tai märillä ilmoilla.

Luontopolkujen huolto

Luontopolkujen nuotiopaikoilla ei pääsääntöisesti ole puuhuoltoa. Ota omat puut mukaasi, jos haluat tehdä tulet. Metsäpalovaroituksen aikaan tulenteko on kielletty kaikilla nuotiopaikoilla. Jyväskylän luontopoluilla noudatetaan roskattoman retkeilyn periaatteita. Tuo roskat mukanasi retkeltä kotona lajiteltaviksi. Tutustu eri luontopolkuihin tarkemmin alla olevasta listauksesta.

Lisätietoja

Ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Nieminen
p. 050 300 3952

Fiksun luontoretkeiljän ohjeet

ULOS Jyväskylä Facebookissa

Katso myös

Nyrölän polku