Hyppää pääsisältöön

DEBRECEN, UNKARI
http://www.debrecen.hu
vuodesta 1970

Yli 200.000 asukkaan Debrecen on Unkarin toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee pustan laidalla, 220 km:n päässä Budapestista. Debrecen on Hajdú-Biharin alueen pääkaupunki sekä koulutuksen keskus. Debrecenin yliopistossa voi opiskella mm. lääketiedettä, oikeustiedettä, teknisiä aloja ja humanistisia aloja (mm. suomen kieltä). Debrecenistä löytyy osaamista mm. lääkealalta, terveyspalveluista ja teollisuuden palveluista. Kansainväliset yritykset ovat keskeisiä työnantajia. Debrecenin kaupunki on viimeaikoina panostanut tapahtumakeskusten rakentamiseen (esim. Modernin taiteen keskus) ja urheilukilpailujen järjestämiseen. Debrecenin jalkapallojoukkue on viime aikojen menestyksekkäin unkarilaisjoukkue, kaudella 2009-10 se ylsi mestarien liigan lohkovaiheeseen.

ESBJERG, TANSKA
http://www.esbjerg.dk
vuodesta 1947

Esbjerg sijaitsee Pohjanmeren rannalla ja on alueellinen keskus lounais-Jyllannin Esbjergissä asukkaita on yli110 000. Pääelinkeinoihin kuuluvat ruuanjalostus, rakennusteollisuus, kuljetus ja 'offshore' toiminnot. Esbjergissä on mahdollista opiskella mm. sairaanhoito-oppilaitoksessa ja opettajankoulutuslaitoksessa. Yliopistossa opintoja voi suorittaa esimerkiksi taloudessa, matkailussa tai historiassa.

ESKILSTUNA, RUOTSI
http://www.eskilstuna.se
vuodesta 1947

Eskilstuna sijaitsee Mälaren järven läheisyydessä, noin tunnin junamatkan päässä Tukholmasta. Kaupungissa on asukkaita 93 000. Mälardalen Högskola antaa koulutusta sekä Eskilstunassa että Västeråsissa. Matkailijan kannattaa suunnata askeleensa Rademacherin pajoille ja viikinkiaikaisille Sigurdin kalliomaalauksille.

FJARDABYGGD, ISLANTI
http://www.fjardabyggd.is
vuodesta 1958

Islannin itäisimmässä kolkassa, vuonoalueella, sijaitseva ystävyyskaupunkimme Fjardabyggd tunnettiin ennen nimellä Neskaupstadur. Vuonna 1999 Neskaupstadur liittyi yhteennaapurikuntien kanssa, jolloin myös nimi vaihtui. Asukkaita kunnassa on reilut 3000. Fjardabyggdin elinkeinoelämä perustuu kalanpyyntiin jakalanjalostusteollisuuteen. Kunnassa sijaitseva alumiinin sulattamo on suuri työllistäjä. Myös palvelut ja maatalous työllistävät jonkin verran. Kunnassa vallitsee lähes täystyöllisyys.

JAROSLAVL, VENÄJÄ
http://www.city-yar.ru/home/en/city.html
vuodesta 1966

Venäläinen ystävyyskaupunkimme Jaroslavl sijaitsee Volgan rannalla, 280 km Moskovasta koilliseen. Kaupungissa on yli 600 000 asukasta ja pääelinkeinot löytyvät raskaasta teollisuudesta ja tekstiilien tuotannosta. Jaroslavl on tunnettu alueensa vanhoista kirkoista ja luostareista. Kaupungissa on myös yliopisto, josta vaihto-opiskelijoita on ollut myös Jyväskylässä.

NIIZA, JAPANI
http://www.city.niiza.lg.jp/
vuodesta 1997

Tokion kyljessä sijaitsevan Niizan kaupungin ja Jyväskylän välinen yhteistyö alkoi 1990-luvun alussa kuoroyhteistyöstä. Sittemmin Jyväskylässä on vieraillut niin kuoroja kuin oppilasryhmiäkin. Myös Jyväskylästä on tehty koululaisvierailuja Niizaan. Asukkaita vauraassa Niizassa on yli 150 000, joista suurin osa käy työssä Tokiossa. Keskellä Niizaa on laaja vihreä metsämäinen puistoalue, jonka suurin nähtävyys on 400 vuotta vanha zenbuddhalainen temppeli.

POTSDAM, SAKSA
http://www.potsdam.de
vuodesta 1985

Branderburgin osavaltion pääkaupungissa Potsdamissa valtaosa työntekijöistä työskentelee palvelualoilla tai hallintotehtävissä. Myös pankit ja vakuutuslaitokset ovat tärkeä osa Potsdamin talouselämää. Erityisesti Potsdamissa panostetaan mm. bio- ja ympäristöteknologian, ohjelmistoteollisuuden sekä telekommunikaation kehittämiseen. Asukkaita Potsdamissa on yli 140 000. Kaupungin kuuluisa nähtävyys on Sanssoucin linna, jonka on rakennettu v. 1747.

POZNAN, PUOLA
http://www.city.poznan.pl
vuodesta 1974

Läntisessä Puolassa sijaitsevassa Poznanin kau¬pungissa on noin 600 000 asukasta. Poznan on vilkas messukaupunki sekä pankki- ja rahoitustoiminnan keskus. Poznanin kaupunki ja sitä ympäröivä Wielkopolskan alue tunnetaankin erityisesti kaupan ja talouden keskuksena. Myös kulttuurielämä Poznanissa on vilkasta, onhan kaupungissa lukuisia teattereita, sinfoniaorkesteri ja kymmeniä kuoroja.

STAVANGER, NORJA
http://www.stavanger.kommune.no
vuodesta 1947

Stavanger on yli 110 000 asukkaan kaupunki Norjan rannikolla. Pääelinkeinoja ovat öljyteollisuus, ruuantuotanto, kalanviljely, ja puusepänteollisuus. Öljy on tärkeä Stavangerille; kaupungissa sijaitsee usean norjalaisen öljy-yhtiön päämaja ja mm. Norja öljymuseo. Läpi vuoden Stavangerissa järjestetään myös erilaisia kulttuuritapahtumia jazzkonserteista öljyfestivaaleihin.

MUDANJIANG, KIINA
vuodesta 1988

Mudanjiang sijaitsee Koillis-Kiinassa, Heilongjiangin maakunnassa, n. 300km Harbinin kaupungista kaakkoon. Kaupungissa on noin 2 800 000 asukasta. Mudanjiang on teollisuuskaupunki, jossa on mm. paperitehdas, kumiteollisuutta, panimo, öljynjalostusta ja koneteollisuutta.

TARTON MAALAISKUNTA, VIRO
vuodesta 1991

Jyväskylän kaupunginhallitus on kokouksessaan 23.2.2009 vahvistanut uuden Jyväskylän ystävyyskunnat. Noin 5 000 asukkaan Tarton maalaiskunta (viroksi Tartu vald) on Jyväskylän ystävyyskunta. Tarton maalaiskunnan pinta-ala on 298,69 km² ja kunnan keskuspaikka on Kõrveküla.

KUNMING, KIINA
yhteistyösopimus 2008

Kunming on noin 4 miljoonan asukkaan kaupunki ja sijaitsee Kiinan eteläisimmässä Yuannan maakunnassa.Kunming on Ikuisen kevään kaupunki ja vanha Silkkitien keskus. Turismi onkin kaupungille tärkeä. Kaupungissa tuotetaan erilaisia metsäteollisuuden tuotteita, elektroniikkaa, tekstiilejä sekä koneita ja laitteita.Kaupungilla on oma terästehdas. Maatalous on tärkeässä asemassa.

Jyväskylän kaupungin ja Kunmingin kaupungin yhteistyö käynnistyi vuonna 2005, jolloin kaupungin ja Jykes Oy:n edustajat vierailivat Kiinassa. Tuolloin kaupunginjohtajat allekirjoittivat ensimmäisen yhteistyösopimuksen. Tämän jälkeen yhteistyötä on jatkettu ja tarkennettu vuosittaisilla sopimuksilla, erityisesti elinkeinoasioissa. Tuloksellista yhteistyötä on saatu aikaan mm. vesi- ja ympäristöasioissa sekä asiantuntijavaihdossa.

JINING, KIINA
yhteistyösopimus 2018

Jining on 8,5 miljoonan asukkaan kaupunki Shandongin maakunnassa Kiinassa. Kaupunki sijaitsee hyvien rautatie- ja lentoyhteyksien päässä, 800 km Shanghaista luoteeseen. Kaupungissa on kemianteollisuutta, paperinjalostusta, bioteknologiaa, kuljetuslaitteiden ja optisen elektroniikan valmistusta sekä mm. kaivosteollisuutta (hiili). Alueella sijaitsee myös Pohjois-Kiinan toiseksi suurin makean veden järvi Weishan Lake.