Lennä MN

Klikkaa kuvia, ne avautuvat isompina.

Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys: Lennä MN
Lennä Matti Nykänen -teos valaistuna

Matti Nykänen on taannoin valittu Suomen parhaimmaksi urheilijaksi Paavo Nurmen jälkeen. Nykänen tunnetaan hyvin laajalti urheilullisista ansioistaan. Tie ” Masa - hiirestä ” koko kansan ” Nykäsen Matiksi ” on siis ollut poikkeuksellisen pitkä ja menestyksekäs.

Lähestymiskulmani aiheeseen on suora, minimalistinen ja ymmärrettävä. Teoksen koko on seuraava: leveys 3200 mm, korkeus 2000 mm (tämä vastaa nk. ” kultaisen leikkauksen ” suhdetta) ja syvyys 350 mm. Tämän lisäksi suorakaiteen muotoisen teoksen alareuna sijaitsee rakenneratkaisujen myötä noin 20 cm:n korkeudella maasta. Nämä ilmenevät pienoismallista. Teoksen mittasuhteet ja visuaaliset ratkaisut ovat tarkkaan mietittyjä. Matti Nykänen esitetään kaksipuolisessa teoksessa mittakaavassa 1:1 :een, Nykäsen pituus on tässä 177 cm. Myös Matti Nykäsen - mäen profiili on teoksessa alkuperälleen uskollinen ja tarkka.

Teoksen päämateriaali on laatustandardit täyttävä vesileikattu 6:mm:n vahvuinen haponkestävä teräs. Läpileikattujen kuvioiden lisäksi käytetään tekstiosiossa (Matti Nykänen, 1963 - 2019)

3 mm:n syvyydelle ulottuvaa hiekkapuhallusta. Teokseen liittyviä muita materiaaleja ovat perustukseen liittyvät betoni ja teräs sekä haponkestävät, pyöreät 80 mm:n tolpat, jotka kiinnitetään betonivaluun.

Rakenteen tärkein osa on teoksen (laskettava ja nostettava) kotelomainen ominaisuus. Tämä kotelo, laskettuna paikoilleen kiinnitetään yläpuolelta (näkymättömissä) sisälle jääviin rakenteisiin. Noin 850 kg painava kotelo lasketaan paikoilleen kevyen nosturin avulla. Rakenteen terästolpat hitsataan betonivaluun asennettuihin kiinnityslevyihin. Teräksen pintakäsittelystä päätetään monipuolisten kokeiden jälkeen.

Teos on valaistu sisältä ja valon lähteet on integroitu runkoon. Tämä siten, että valot sijaitsevat teoksen yläpuolisella osuudella ja molemmissa päädyissä. Myös ulkopuolinen valaisu on toivottavaa.

1 kpl pienoismalli mittakaavassa 1:10, josta ilmenee teoksen sijoittuminen annettuun alueeseen. Teos voidaan sijoittaa kehittyvän Hippoksen alueelle, mutta ympäristö / paikka voi olla kuvaillun lisäksi muukin, jos hankkeen edetessä ilmenee seikkoja, jotka puoltavat muuta paikkaa.

Lennä MN -detaljikuva 1
Lennä MN -teos ehdotetussa ympäristössään
Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys: Lennä MN