Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys

Taideteoksen luonnoksista järjestetään yleisöäänestys 1.-21.11.2019 – lopullisen valinnan taideteoksesta tekee Jyväskylän kaupunginvaltuusto helmikuussa 2020.

Matti Nykänen (1963-2019) oli kotoisin Jyväskylästä. Hän oli yksi Suomen kautta aikojen menestyneimmistä urheilijoista, joka tunnettiin laajasti niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Jyväskylä, Nykäsen pitkäaikaisena kotikaupunkina, haluaa kunnioittaa Matti Nykäsen urheilullisia ansioita toteuttamalla muistomerkin kaupunkiin.

Luonnokset ilmentävät Nykäsen uraa ja saavutuksia urheilijana

Luonnokset edustavat nykykuvanveistoa, jolloin taiteilijoilla on vapaus omaan tulkintaan ja teosten tekninen toteutus ja materiaalit ovat moninaiset. Muutama luonnoksista on moniosainen ja yksi luonnosehdotuksista sijoittuu maantieteellisesti kahteen paikkaan. Luonnoksia yhdistää Matti Nykäsen mäkihyppyvarusteiden  - erityisesti suksien ilmeneminen eri toteutustapojen kautta. Muutamassa ehdotuksessa on nostettu esille myös Nykäsen urheilusaavutukset tekstein tai mitalein. Luonnosehdotukset tarjoavat ihmisille erilaisia lähestymistapoja kohdata ja muistella Matti Nykästä - osa käsitteellisemmin ja toiset konkreettisemmin.

Luonnokset ovat www-sivujen lisäksi esillä myös kaikille avoimessa Jyväskylän Sydän 24 -tapahtumassa Jyväskylän kaupunginteatterissa vuorokauden ympäri 20.11. klo 9 - 21.11. klo 9.

Joulukuussa muistomerkkityöryhmä tekee ehdotuksen toteutettavasta muistomerkistä päätöksentekoa varten. Avustavana työryhmänä toimii Jyväskylän kaupungin julkisen taiteen työryhmä. Lopullisen päätöksen valittavasta muistomerkistä, taiteilijasta sekä taideteoksen sijaintipaikasta tekee kaupunginvaltuusto helmikuussa 2020.

Muistomerkkiluonnoksista julkistetaan ainoastaan nimimerkki, jotta taiteilijan nimi ei vaikuttaisi kenenkään äänestyspäätökseen. Nimimerkin takana oleva taiteilija paljastetaan vasta kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen.