Suksess

Klikkaa kuvia, ne avautuvat isompina.

Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys: Suksess
Suksess -pääkuva

Matti Nykänen tavoitteli taivaita. Niin tekee myös suunnittelemani muistomerkki, jolla haluan kunnioittaa maailman kaikkien aikojen mäkihyppääjää. Matin elämä oli välillä vinksin vonksin, mikä yhtä lailla näkyy ehdotuksessani.

Ei liene toista huippu-urheilijaa, josta on tullut legenda sekä urheilusuoritustensa että unohtumattomien, hymyn huulille tuovien mutta filosofisten lauseidensa myötä. “Elämä on ihmisen parasta aikaa”, ”Jokainen tsäänssi on mahdollisuus”, ja niin edelleen. Nämä ja kymmenet muut hänen lauseensa valaisevat elämäämme ja niiden ja ikimuistoisten hyppyjensä ansiosta Matti lentää yhä mielessämme.

Kiitos.
Nimimerkki: “Suksess”

Veistoksen fyysinen olemus (Kirjallisena)    

Kymmenen metrin korkeuteen nousevat sukset ovat n. metrin leveät maasta, ja kapenevat kohti taivaita. Nämä “suksi”-kappaleet ovat happoteräslevyä, plastisesti käsin rakennettuja pyöristettyine muotoineen, ja pinnoiltaan samanlaiset - kauttaaltaan tasaista “puolikiiltävää” metallipintaa.

Suksiin on syvätty Matin kuolemattomia lausahduksia siten, että kyseisten sanojen & lauseiden “elävästi” asetellut kirjaimet ovat syvätty suksien etupintoihin - ikään kuin “stanssattuina/leimattuina” ikuisina merkkeinä.

HUOMIO! Valo ja varjo ovat tässä keskeisessä roolissa: 3 senttiä suksien pinnasta syvätyt kirjaimet esiintyvät päivällä (auringon)valossa, ja pimeänä ulkopuolisten spottien valaistuksessa.

Kaukaa katsottuna, ohikulkija ei havaitse tekstejä, vaan näkee valtavat sukset jotka nousevat ylös kohti avaruutta. Mutta kun hän lähestyy teosta, hän ikään kuin “löytää” itse lauseet suksista, ja saa näin kokea Matti Nykäsen toisen - koko meidän kansalle tärkeän- toisen ulottuvuuden.

Valaistus on ulkopuolelta - LED-teknologiaa: Joko kaksi (2) tai neljä (4) valopylvästä, riippuen siitä, että valaistaanko sukset myös “takapuolelta”… Näistä jokaisesta pylväästä kolme (3) spottia osoittaa alas, keskelle, sekä ylös - pitkin suksien pintoja. “Spotti-niput” ovat 3,5 metrin korkeudella maasta, pylväiden yläpäässä, ja pylväät on sijoitettu 8. metrin kehälle suksien keskikohdasta.

Koska Jyväskylän kaupungin kilpailulautakunta tarjosi useita vaihtoehtoja, niin päätin luoda teoksen, joka soveltuisi niihin kaikkiin tarjottuihin paikkoihin, sekä mahdollisesti myös muualle Jyväskylän alueella. Olen kuitenkin tässä kohtaa valinnut Köyhälammen sijoituspaikaksi näistä teidän tarjoamista vaihtoehdoista

Suksess- detaljikuva 1
Suksess ehdotetussa ympäristössä ja mittakaava
Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys: Suksess