Höyhen

Klikkaa kuvia, ne avautuvat suurempina.

Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys: Höyhen

 

Höyhen, pääkuva

Höyhen on Hippoksen liikuntapuiston Köyhälammen rannalle sijoittuva muistomerkki mäkihyppääjä Matti Nykäselle. Höyhenen muoto rakentuu useista vierekkäisistä suksenkaltaisista muodoista. Keveä muoto tuo mieleen lentämisen.

Höyhenen keskiruodot mukailevat mäkihyppyrin kaarta ja yhdessä muodostavat “ladun”. Ladun huipulla on Nykäsen ensimmäisiä suksia muistuttavat sukset suuntautuneena ylöspäin kohti taivasta.

Suunta huipulta ylöspäin antaa mielikuvan lentämisestä pois tästä maailmasta kohti toista ulottuvuutta.

Veistoksen materiaalina on ruostumaton teräs. Huipulla olevat sukset siteineen valetaan alumiiniin ja maalataan. Sivusuksiin merkataan teksteinä Nykäsen urheilijasaavutukset. Suksia on yksi jokaista voittoa kohden, eli yhteensä 46.

Teoksen jalustan pohja on kolmion muotoinen. Jalustan pyramidimaisesti nouseva portaikko muodostaa kohtauspaikan. Siinä voi istuskella ja katsella rauhoittavaa vettä ja luontoa. Jalustan portaikko ja teoksen perusta on graniittilaatoin päällystettyä betonia.

Jyväskyläläisiltä kerätään sanoja ja lauseita joissa luonnehditaan Nykäsen urheilijauran merkitystä ihmisille. Tekstit merkataan portaiden pystypintaan kiinnitettäviin metallilaattoihin.

Muistomerkin paikka on Hippoksen Köyhälammen rannalla kevytliikenteen väylien risteyksessä ja veden äärellä siten, että se näkyy kauas lammen toisella puolella olevalle kadulle.

Pimeään aikaan teos valaistaan kohdevaloilla jotka upotettu porrastasoon, lisäksi teoksen ulkopuolella valotolpat.
Teos on 3d -mallinnettu ja se voidaan kokonaan valmistaa Jyväskylän seudulla ja siten työllistää paikallisia yrittäjiä.

Höyhen teos yövalaistuna
Höyhen -teoksen mitat
Matti Nykäsen muistomerkkiäänestys: Höyhen