Hyppää pääsisältöön

6.6.2025

Kuva
Jyväskylän kaupunkikeskustaa ilmasta kuvattuna. Kuva Ari Heinonen
Jyväskylän kaupunkiseudun ja valtion osapuolen edustajat kokoontuivat MAL-sopimuksen toimenpiteiden toteutumisen seurannan merkeissä Jyväskylässä 5.6.2025.

Seudun toinen MAL-sopimus astui voimaan loppuvuodesta 2024. Sopimuksella tuetaan kaupunkiseudun kuntien keskinäistä sekä kuntien ja valtion välistä yhteistyötä seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteensovittamisessa. MAL-sopimuksen tarkemmat toimenpiteet kattavat vuodet 2024–2027.

Asuntotuotanto poikkeuksellisen matalaa myös valtakunnallisesti

Talouden heikon suhdanteen jatkuminen näkyi seudulla keskimääräistä huomattavasti matalampana asuntotuotantona ja erityisesti sijoittajavetoisen kerrostalorakentamisen vähentymisenä. Vuonna 2024 seudulla valmistui vain 776 asuntoa ja määrä jäi alle MAL-sopimuksen mukaisen keskimääräisen vuositavoitteen (1 250 asuntoa/vuosi). Suhdannekuoppaa on tasoittanut valtion tukema tuotanto, jonka osuus seudun asuntotuotannosta oli viime vuonna peräti 39 prosenttia.

- Asuntotuotanto on myös valtakunnallisella tasolla ollut poikkeuksellisen matalaa. Jyväskylässä kerrostalopuolella käynnistyneet uudishankkeet ovat nyt pääsääntöisesti olleet valtion tukemia. Vapaarahoitteisessa uudistuotannossa on kuitenkin nähtävissä pientä piristystä, kertoo Jyväskylän kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi.

Joukkoliikenteen suosio vakaassa kasvussa

Joukkoliikenteessä matkamäärät ovat jatkaneet kasvuaan. Viime vuonna matkoja tehtiin ennätysmäärä eli yli 9,35 miljoonaa. Vuoden 2024 aikana toteutettiin useita isoja uudistuksia vaikeassa taloudellisessa tilanteessa. Uusi viranomaisalue laajentui seitsemän kunnan laajuiseksi, mikä on parantanut matkustuksen seudullista sujuvuutta. Kesällä 2024 voimaan astui laaja linjastouudistus, jonka myötä palvelutarjonta parani etenkin eniten käytetyillä ja suurten asiakasmäärien reiteillä. Parhaan palvelutason linjoilla liikennöinnin aloittivat violettikuvioiset Super-Linkit. 

Kuntatalouden tiukkuuden, henkilökuljetusten alv-korotuksen ja aiemman ilmastoperusteisen tuen lakkautuksen vuoksi hinnoitteluun jouduttiin tekemään korotuksia useaan otteeseen. Korotusten vaikutus matkamäärien kehittymiseen konkretisoituu selkeämmin vuoden 2025 matkamäärissä, joissa tavoitteena on ollut 10 miljoonan vuosittaisen matkan rajan ylittäminen. 

Joukkoliikenteen kehittäminen on kuluvan MAL-sopimuskauden keskeisimpiä toimenpiteitä ja loppuvuodesta 2025 käynnistyy joukkoliikenteen Linkki Tulevaisuuteen -kehittämisohjelman päivittäminen.

Palokanorren liikennejärjestelyjä parannetaan

Osana MAL-sopimusta valtio ja Jyväskylän kaupunki toteuttavat Palokassa laajan ja pitkään odotetun hankekokonaisuuden, jolla parannetaan liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Hankkeesta valmistellaan toteutussopimusta, jonka mukaan hanke käynnistyy vuonna 2026. 

Valtatie 4:n ylittävä Palokanorsi laajennetaan 2+1-kaistaiseksi ja nykyiset kolme kiertoliittymää muutetaan kaksikaistaisiksi. Nelostien ramppeja parannetaan ja niihin lisätään kaistoja. Palokanorren ja Matinmäen liittymään rakennetaan kiertoliittymä. Jalankulkijoille ja pyöräilijöille rakennetaan uusi nelostien ylittävä silta. 

Palokanorsi on ollut alueen liikenteellinen pullonkaula ja sen kehittäminen avaa Palokassa uusia maankäytön kehittämismahdollisuuksia muun muassa asumiselle.

Kokonaisuudessaan valtion panostukset MAL-sopimuksiin ovat tällä MAL-sopimuskaudella edellistä niukemmat painottuen kaupunkien raideliikenne- ja valtion väyläverkon investointeihin. Jyväskylän seudun MAL-toimijat korostivat seurantatapaamisessa tarvetta palauttaa seuraavalla MAL-sopimuskaudella 2028–2031 kestävän liikkumisen edistäminen ja siihen tukeutuva asuntotuotanto nykyistä painavammin takaisin MAL-sopimusten ydintoimenpiteiksi sekä tarvetta myös valtion panostuksille. Seudun edustajat pitävät tärkeänä myös MAL-seutujen tasapuolista kohtelua.

- MAL-sopimus on ollut tarpeellinen väline valtion ja kuntien välisen sekä kuntien keskinäisen yhteistyön edistämisessä. Sopimuksen mukaisten kestävyystavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin myös valtiolta ennakoitavaa ja riittävää rahoitusta sekä pitkäjänteistä sitoutumista seudun kehittämiseen, toteaa Jyväskylän kaupungin kaupunkirakennepalvelujen toimialajohtaja Hannu Kantonen.


Tutustu Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-sopimuksen seurantaraporttiin 
 

Lisätietoja:

  • Leena Rossi, kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja, Jyväskylän kaupunki, p. 040 741 9187
  • Hannu Kantonen, toimialajohtaja, kaupunkirakennepalvelut, Jyväskylän kaupunki, p. 050 304 5951
  • Anna Isopoussu, projektipäällikkö/Jyväskylän kaupunkiseudun MAL-ohjausryhmän sihteeri, Jyväskylän kaupunki, p. 040 566 2639