5.6.2025
Tekoäly apuna kirjanpainajatuhojen ja kuolleiden puiden selvitystyössä Jyväskylän kaupungin metsissä

Kaupunki tilasi puuston kuolleisuuden kartoituksen KOKO Forestilta noin 5500 hehtaarin kokonaisalalta, joka on reilu puolet kaupungin omistamista metsistä. Selvityksen tarkoituksena oli kartoittaa ilmakuvien ja tekoälyn avulla pystypuuston kuolleisuutta kaupungin metsissä. Viime vuosina etenkin kirjanpainaja on tappanut kuusia silminnähtävästi kaupungin metsissä, ja tilannekuvaa haluttiin tarkentaa selvityksen avulla.

Selvityksessä käytettiin vuosilta 2016, 2022 ja 2023 ilmakuvia, joista tekoälymalli tunnisti kuolleet puut. Vuosien 2016 ja 2023 välillä kuolleiden puiden latvuspinta-ala oli kolminkertaistunut. Vuosien 2016 ja 2023 välillä kuolleen puuston latvuspinta-ala vastasi yhteenlaskettuna noin kahdeksan hehtaarin alaa. Eniten kuolleita puita oli syntynyt Laajavuoren kuusivaltaisilla alueilla.

– Kartoitus tuotti hyvän tilannekuvan, ja seurantaa on tarkoitus jatkaa tulevaisuudessa. Se auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa ja toimenpidetarpeita. Kartoituksesta pystyy myös suuntaa antavasti arvioimaan lahopuun syntyä kaupunkimetsissä, mikä antaa mielenkiintoista tietoa monimuotoisuuden mittarointiin, sanoo metsäasiantuntija Lassi Savolainen.
Risuja ja ruusuja lähimetsätöistä Köhniöllä
”Liika puistomainen, ei luonnonmetsän tyylistä”
”Puskia pitäisi siistiä useammin, etenkin lehtipuuaikaan näkyvyys on heikko. Useammin hoitotöitä.”
”Kaadot sekä harvennukset tehty, kuten oli sovittu. Oksat ja roskat myös toimitettu asiallisesti pois. Lopputulos ok.”
”Tarpeettomia harvennukset”
Muun muassa tällaisia vastauksia kaupunki sai Köhniölle tehdyssä lähimetsäkyselyssä. Puhelinkyselyn toteutti Tietoykkönen, ja siihen vastasi 100 asukasta.
Kyselyyn vastanneista 95 prosenttia piti lähimetsien hoitoa omalla asuinalueellaan tärkeänä. Valtaosa vastanneista myös koki, ettei töistä aiheutunut vaaratilanteita tai häiriöitä. Eniten tyytymättömyyttä herätti se, ettei lähimetsien hoitotöihin voinut vaikuttaa eikä niistä saanut tarpeeksi ennakkotietoa. Lähimetsien viihtyvyyden koki paranevan hoitotöiden ansiosta 55 prosenttia vastaajista. Eri mieltä asiasta oli 20 prosenttia, ja 23 prosentilla vastaajista ei ollut mielipidettä asiaan.
Yleisarvosanan keskiarvo lähimetsien hoitotöiden lopputulokselle 1–5 asteikolla oli 3,6. Aiempina vuosina keskiarvo on ollut 3,2:n ja 3,9:n välillä. Vastaajien on mahdollista myös perustella arvosanansa.
Kaupunki tekee asuinalueilla lähimetsien hoito-ohjelman mukaisesti töitä. Töillä tavoitellaan viihtyisiä, turvallisia ja elinvoimaisia lähimetsiä. Vuosittain hoitotöitä lähimetsissä tehdään 2–3 asuinalueella. Kesän 2024 aikana työt saatiin viimeisteltyä Köhniön alueella.
Istutuksia ja lähimetsätöitä tehtiin runsaasti vuoden 2024 aikana
Jyväskylän kaupungin metsiä hoidetaan Metsäohjelma 2030:n periaatteiden mukaisesti. Kaupunki omistaa metsää noin 9400 hehtaaria. Vuosittain kaupunki laatii toimintakertomuksen, jolla seurataan Metsäohjelman toimenpiteiden etenemistä.
– Tiivistetysti voi sanoa, että viime vuosi oli toimelias kaupunkimetsissä. Kesän aikana istutettiin jälleen satoja jalopuiden taimia kaupunkimetsiin aiempien vuosien hyvien kokemusten perusteella, toteaa Savolainen.
Lähimetsätöitä tehtiin vuoden mittaan useammalla eri asuinalueella, myös kaupungin laitamilla. Pääasiassa tehdyt toimenpiteet olivat harvennus- ja poimintahakkuita.
– Kaupunki kilpailutti vuoden 2024 aikana myös puukaupan, jossa UPM valikoitui jatkoon puukauppakumppaniksi. Puusta saatava hinta on nyt hyvä ja kokemukset kumppanuudesta UPM:n kanssa jouhevat, Savolainen toteaa.
Vuoden 2024 toimintakertomus löytyy kaupungin verkkosivuilta
Lisätiedot
metsäasiantuntija Lassi Savolainen
lassi.savolainen[at]jyvaskyla.fi
p. 050 4722 631