3.6.2025
Musiikin Metropoli yhdistää Jyväskylän musiikkialan toimijat

Jyväskylä on kokoaan suurempi musiikkikaupunki – Musiikin Metropoli. Näin näkevät jyväskyläläiset musiikkialan toimijat Jyväskylän roolin musiikkimaailman kartalla.
Jyväskylä on kuitenkin tällä hetkellä toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden vajaasti tunnistettu ja tunnustettu valtakunnallisena ja kansainvälisenä musiikin oppimisen, koulutuksen ja tutkimuksen sekä monipuolisten palvelu- ja tapahtumatuotantojen keskittymänä.
Musiikin Metropoli -ajatusta halutaan nyt kirkastaa ja lähteä laajentamaan Jyväskylän seudun elinvoiman ja suomalaisen musiikkialan hyväksi. Ensimmäinen laaja Musiikin Metropoli -verkostotapaaminen järjestetään keskiviikkona 11.6. klo 13–16 Suomalaisen musiikkikampuksen Hannikaissalissa (Pitkäkatu 18–22, 40700 Jyväskylä).
Musiikki kiinnittyy keskeisesti Jyväskylän ja Keski-Suomen historiaan ja tulevaisuuteen
Suomen sivistyshistorian suureen kertomukseen sisältyy Jyväskylä suomenkielisen opettajakoulutuksen, musiikkikasvatuksen ja suomenkielisen kuorokulttuurin kehtona. Nykyään kaupungissa toimii Suomen toiseksi suurin musiikin koulutuksen, tutkimuksen ja oppimisen keskittymä, Suomalainen musiikkikampus. Sieltä löytyy muun muassa musiikin, mielen, kehon ja aivojen tutkimuksen huippuyksikkö.
Musiikki on tavalla tai toisella myös osa lähes jokaisen jyväskyläläisen elämää. Kaupungissa toteutuu musiikkipolku muskarista tohtoriksi, tarjolla on sekä työtä että harrastuksia musiikin parissa.
Jyväskylä tuo esille musiikkitaiteen koko kirjon: monimuotoinen musiikkikasvatus, koulu- ja joululaulut, kansainvälisesti arvostettuja säveltäjiä, kuoronjohtajia, kuoroja ja musiikkikilpailuja, festivaaleja ja alan tutkimuskonferensseja. Jyväskylä on tunnustettu ja arvostettu suomenkielisen hip hop –kulttuurin kehto, Lutakko, Poppari ja muut keikkapaikat tarjoavat mahdollisuuksia musiikin esittämiseen ja nauttimiseen. Keskellä Suomea sijaitseva Jyväskylä on myös maata kiertävien keikkamuusikkojen paratiisi. Kaupungissa on myös maan ainoa valtion tukea saava lastenmusiikkiorkesteri, Jyväskylä valittiinkin vuoden 2024 lastenmusiikin pääkaupungiksi.
Musiikista entistä vahvemmin yksi Jyväskylän veto- ja pitovoimatekijä - Musiikin Metropoli
Musiikista ja musiikkialasta laajemminkin halutaan tehdä Jyväskylälle näkyvämpi vetovoimatekijä, niin musiikkikasvatuksen, koulutuksen ja -tutkimuksen kansainvälisenä huippukohteena kuin monipuolisena musiikin harrastajien ja ammattilaisten kotina. Musiikin Metropoli -toiminta ja verkosto tukisi myös loistavasti seuraavaa Suomeen kohdistuvaa Euroopan kulttuuripääkaupunkihakua.
Musiikin Metropolin aloitusvaiheessa kantavia teemoja on jo löydetty useita:
- “Muskarista tohtoriksi” - koulutus-, kasvatus-, tutkimuspolku
- Musiikki työnä, elinkeinona ja ammattina
- Musiikin harrastaminen – vauvasta vaariin (koko omaehtoisen musiikin harrastamisen mahdollisuuksia tarjoava verkosto)
- Osallisuus - tekijät, kokijat, järjestäjät -> “Musiikki liikuttaa monia”
- Yhteistyö ja musiikin ympärille kietoutuva ainutlaatuinen ammattilaisten, asiantuntijoiden ja harrastajien verkosto
Musiikin Metropoli -projektin tausta ja askeleet kohti 2030-lukua
Musiikin Metropoli Jyväskylä -prosessi käynnistyi vuonna 2023 projektiryhmässä, jossa on alusta asti ollut mukana Jyväskylän kaupungin, Suomalaisen Musiikkikampuksen sekä Keski-Suomen liiton edustus. Jo ensimmäisiin asian tiimoilta järjestettyihin työpajoihin osallistui sitoutuneesti kymmeniä musiikin alan organisaatioita, oppilaitoksia, taidelaitoksia sekä yksittäisiä asiantuntijoita ja toimijoita. Pohjatyö on tehty ja nyt Musiikin Metropoli –verkostoyhteistyö kytketään vahvemmin alueen toimijoiden tulevaisuuden strategioihin. Ratkaistavia kysymyksiä ovat alkuvaiheessa muun muassa prosessin omistajuus, projektisoiminen sekä kestävä rahoitus.
Kulttuurin kasvuohjelman työpajassa Jyväskylässä 12.2.2025 todettiin, että kulttuurilla on keskeinen rooli kaupungin ja maakunnan kehityksessä, ja se on keskeinen voimavara kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kulttuuri edistää osallisuutta, hyvinvointia ja yhteiskunnallista luottamusta. Musiikkiala kytkeytyy tiiviisti Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen maakunnan tulevaisuuden rakentamiseen sekä strategisella että konkreettisilla pito- ja vetovoimaan vaikuttavilla teoilla. Musiikin Metropoli -prosessi tukee osaltaan myös mahdollisuutta hakea Jyväskylää tulevaisuudessa esimerkiksi Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.
Tavoitteena on, että kymmenen vuoden kuluttua, vuonna 2035, Jyväskylä tunnetaan ja on tunnustettu musiikin oppimisen, koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämisen merkittävimpänä kansallisena keskittymänä sekä kansainvälisenä toimijana ja osaamisverkostona, jonka toiminta luo elinvoimaa alueellisesti ja menestystä kansainvälisesti.
Projekti etenee kolmessa vaiheessa
Projekti on vaiheistettu kolmeen vaiheeseen vuosille 2025–2035.
Valmisteluvaiheen 2025–2026 tavoitteena on koota, tiivistää ja sitouttaa tähänastinen verkostotyö, kiteyttää kehittämistyön pitkäkestoiset tavoitteet, tuottaa ensimmäiset pilottitapahtumat ja hankkeistaa varsinainen kehittämistyö sekä rakentaa rahoituspohjaa.
Valmisteluvaiheen toteuttaa projektirahoituksella rekrytoitava asiantuntija. Hanketta ohjaa nykyinen projektitiimi, joka koostuu Suomalaisen musiikkikampuksen, EduJyväskylän, Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen liiton edustajista ja asiantuntijoista. Valmisteluvaiheen prosessin omistaja on Jyväskylän kaupunki yhdessä Suomalainen musiikkikampuksen ja muiden verkoston toimijoiden kanssa. Ensimmäisen vaiheen päättyessä jatkoprosessin omistajuus määritellään uudelleen. Käynnistysvaiheen rahoitus on keskusteltu EduJyväskylän, Jyväskylän kaupungin ja Keski-Suomen liiton kesken.
Kehittämisvaiheessa 2026–2028 on tavoitteena rakentaa vaikuttavat ja laajat Jyväskylän kaupungin kulttuuritoimintaa ja muita kulttuurin rinnakkaishankkeita tukevat, kaupungin ja maakunnan elinvoimaa, pito- ja vetovoimaa vahvistavat musiikkitoimintaan tukeutuvat toiminnat. Keskiössä on ensi vaiheessa erityisesti lasten ja nuorten osallisuuden, toimijuuden ja hyvinvoinnin edistäminen.
Kehittämisvaiheen toteuttaa projektirahoituksella rekrytoitava asiantuntijatiimi. Projektin omistajuus ja vastuutoteuttaja määritellään edellisen vaiheen päättyessä. Kehittämisvaiheen rahoituksen on tarkoitus perustua alueellisiin, valtakunnallisiin ESR- tai taiteen kehittämisrahoitusinstrumentteihin ja niiden mahdollisiin yhdistelmiin. Tärkeää on huomioida uuden, vuoden 2027 jälkeen alkavan rahoituskauden mahdollisuudet.
Vakiinnuttamisvaiheessa 2028–2035 on tavoitteena vakiinnuttaa, brändätä ja kansainvälistää keskeisimmät ja vaikuttavimmat toiminnat, toteuttaa prosessin seurantatutkimukset, joilla voidaan osoittaa Musiikin Metropolin tulokset niin alueen elinvoiman vahvistumisen kuin kansainvälisen menestymisenkin näkökulmista. Samalla Musiikin Metropoli -kokonaisuus on tuottanut valmista sisältöä ja tuloksia, jotka tukevat osaltaan mahdollista Euroopan kulttuuripääkaupungin statuksen hakuprosessia.
Vakiinnuttamisvaiheessa verkostomainen toimintatapa on vakiintunut ja organisoitunut ja toimijat tuntevat toisensa. Myös rahoituksen jatko useasta lähteestä on turvattu. Vakiinnuttamisvaiheen rahoitusmahdollisuudet ja painopisteet tulevat tarkentumaan prosessin edetessä.
Lisätietoja:
- Jyväskylän kaupunki, Tuija Rasinen, sivistyksen toimialan kehittämispäällikkö, p. 050 517 1832
- Suomalainen musiikkikampus, Jarmo Kivelä, johtaja, p. 040 341 5899
- Musiikkineuvos Hannu Ikonen, Luovikoset Oy, p. 050 405 0255
- Keski-Suomen liitto, Kimmo Suortamo, kulttuurin asiantuntija, p. 040 648 8113