Hyppää pääsisältöön

2.6.2025

Kuva
Henkilöitä työskentelemässä pöydän ääressä. Kuva Tero Takalo-Eskola
Jyväskylän kaupungin työllisyyspalveluiden palvelukokeilut nuorille työnhakijoille ovat saavuttaneet hyviä tuloksia. Parin vuoden aikana nuorille suunnattiin palvelukokeiluja Digitaitoja työmarkkinoille -hankkeessa, joka yhdisti kasvokkain ja verkossa tarjottavat palvelut nuorille sopivalla tavalla. Palvelun avulla yli 100 nuorta löysi suoran reitin töihin, opintoihin ja yrittäjyyteen.  

Jyväskylän kaupunki on tehnyt pitkäjänteisesti töitä nuorten työnhakijoiden tilanteen parantamiseksi. Yksi onnistuminen tässä työssä on tänä kesänä päättyvä Digitaitoja työmarkkinoille -hanke, joka kokosi 260 nuorta työtöntä työnhakijaa valmennuskokeiluihin paikan päälle ja verkossa toteutettuun oppimisympäristöön. Hankkeen tarkoitus oli toteuttaa työllisyyden kuntakokeilussa todettuja ja nuorten tarpeisiin vastaavia rohkeita valmennuskokeiluja nuorille. Mukana olleista nuorista 112 löysi suoran reitin töihin, opintoihin tai yrittäjyyteen.

— Olen ensimmäistä kertaa elämässäni työttömänä ja se on jopa pelottavaa, mutta hankkeen ansiosta sopeutuminen tähän uuteen tilanteeseen on ollut paljon helpompaa, kertoo valmennukseen osallistunut nuori.

Nuorten digi- ja työnhakutaitoja kohentavia valmennuskokeiluja järjestettiin parin vuoden ajan heinäkuusta 2023 kesäkuuhun 2025. Nuorten antaman palautteen ja tulosten perusteella valmennuskokeiluissa osoittautui erittäin toimivaksi valmennusten yhdistelmä, jossa hyödynnettiin henkilökohtaista ohjausta sekä verkkovalmennuksen menetelmiä. Valmennuskokeiluissa testattuja menetelmiä on tarkoitus päästä hyödyntämään työnhakijanuorten kanssa laajemmin tulevaisuudessa. Jyväskylässä nuorten työttömyyden kasvua on hillitty oikea-aikaisilla palveluilla, mutta silti alle 30-vuotiaita työttömiä työnhakijoita on 3200.

Nuoret kaipaavat kasvokkaisia tapaamisia ja haluavat oppia digitaalisesti

Valmennuskokeilujen aikana nuorille työnhakijoille tarjottiin osaamisvalmentajan palveluita sekä järjestettiin tukea muun muassa omien digitaitojen kehittämiseen, digitaaliseen työnhakuun sekä työelämässä toimimiseen ja omien voimavarojen kehittämiseen. Lisäksi valmennuksiin on voinut valita esimerkiksi kehonkielivalmennusta työhaastattelutilanteita varten. Valmennuskokeilut suunniteltiin työelämään suuntaaviksi ja valmennuksissa hyödynnettiin yrityskontakteja. Valmennusten aikana nuoret ovat saaneet oppia peli- tai IT-alalle suuntautumisesta alan yrityksiltä.

— Hanke aktivoi minua lähtemään kotoa välillä jonnekin, työttömänä ollessani olen huomannut, että helposti jumiudun kotiin, toteaa valmennukseen osallistunut nuori.

Työnhakijoilta saatu palaute valmennuskokeiluista kertoo palveluiden merkityksellisyydestä. Moni koki saaneensa lisää taitoja ja motivaatiota työnhakuun, tietoa työelämästä, kontakteja yrityksiin sekä helpotusta yksinäisyyteen. Läheinen yhteistyö osaamisvalmentajan kanssa koettiin erityisen tärkeäksi.  

Digitaitoja työmarkkinoille -hankkeessa kehitetyt valmennusmallit ja verkko-oppimisalusta vakiinnutetaan osaksi työllisyyspalveluiden palveluvalikoimaa vuosien 2025—2026 aikana.

Digitaitoja työmarkkinoille on ESR+ (Euroopan sosiaalirahaston) ja Jyväskylän kaupungin rahoittama hanke, jonka toiminta-aika on 2.5.2023-31.7.2025.  

Lisätietoja:

Anu Hacklin
Hankekoordinaattori  
puh. 040 825 6922  
anu.hacklin(at)jyvaskyla.fi

Hanna Lähteelä 
Työllisyysjohtaja 
puh. 050 373 6040 
hanna.lahteela(at)jyvaskyla.fi