27.5.2025
Jyväskylässä päiväkoti- ja kouluruokailu koetaan tärkeäksi hetkeksi päivässä

Jyväskylän päiväkotien lapset ja koulujen oppilaat pääsivät kertomaan mielipiteensä tarjottavasta ruoasta sekä toiveet ruokalistan ja kouluruokailun kehittämiseen. Yhteensä vastauksia saatiin yli kolmelta tuhannelta vastaajalta. Kylän Kattaus huomioi lasten toiveet mahdollisuuksien mukaan ruokalistojen kehittämisessä.
Lasten suosikkiruoat pysyvät vuodesta toiseen samoina
Suosikkiruokien ylivoimaisella ykkössijalla on tortillat, joita toivotaan ruokalistalle eniten. Makaronilaatikko ja pinaattiletut täydentävät lasten toivelistan kärkeä. Muita suosikkeja ovat muun muassa spagetti ja jauhelihakastike, kalapuikot, lihapullat ja perunamuussi sekä kala-, nakki- tai kasvissosekeitto.
Ruokamieltymykset jakavat myös vastaajien mielipiteitä. Esimerkiksi maksalaatikko, kaalilaatikko ja hernekeitto nousevat lempiruokien listalle samalla, kun osa vastaajista toivoo mainittujen ruokien poistamista listalta. Ravitsemussuositukset painottavat päiväkoti- ja kouluruokailussa terveyttä edistävien aterioiden tarjoamista, mutta niissä huomioidaan myös suomalainen ruokakulttuuri ja perinteet. Kylän Kattauksessa tämä huomioidaan tarjoamalla muun muassa suomalaisia perinneruokia, kuten hernekeittoa ja kaalilaatikkoa.
Toiveruokapäiviä toteutetaan lukuvuoden aikana esimerkiksi ennen lomalle jäämistä. Tällöin listalla on muun muassa hodareita ja uutena toiveruokalistalle tuleva hampurilainen. Toiveruokien toteutuksessakin noudatetaan ravitsemussuosituksia.
Salaattipöytään toivottiin kaalisalaatin sijaan useammin jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia, samoin kuin viinirypäleitä, ananasta ja vesimelonia. Monipuolisella ja ravitsemussuositusten mukaisella ruokalistalla on vaihdellen tarjolla erilaisia sesongin mukaisia kasviksia. Hedelmiä, kurkkua, tomaattia ja jäävuorisalaattia on tarjolla viikoittain. Kaali on kotimainen, ravintorikas ja maukas kasvis, joka pidetään edelleen ruokalistalla. Salaattipöydässä on viikoittain listalla myös proteiinilisäke kuten paahdetut siemenet tai kikherne, salaattijuusto tai raejuusto.
Parasta kouluruokailussa ovat kaverit, tauko opiskelusta ja hyvä ruoka
Kouluruokailussa mieluisinta oppilaiden mielestä on kavereiden kanssa juttelu ja syöminen, tauko opiskelusta sekä hyvä ruoka. Moni vastaajista arvostaa myös maksutonta kouluruokaa ja sitä, että saa syödä vatsan täyteen koulupäivän aikana. Vastauksissa mainittiin myös hyvä ja maistuva ruoka, ystävällinen keittiöhenkilöstö sekä rauhallinen ruokailuilmapiiri ja vapaus valita istumapaikka.
Ruokailutilat koetaan pääosin viihtyisäksi ja ruokailuaikaa toivotaan lisää
Päiväkotien kyselyyn vastanneista 80 % ruokailee ruokasalissa ja 20 % omassa päiväkotiryhmässä. Koulujen oppilaat ruokailevat ruokasalissa. Ruokailutilat koetaan pääosin viihtyisäksi. Toiveena viihtyisyyden lisäämiseksi oli melun vähentäminen, siisteyden parantaminen sekä lisäämällä tilaan kasveja ja taidetta.
Kouluruokasuositusten mukaan ateriointiin tulisi varata 30 minuuttia. Kyselyyn vastanneet päiväkotilapset kokivat, että yleisesti ruokailuun varattu aika on riittävä ja he ehtivät syödä riittävästi ruokatauon aikana. Oppilaista noin puolet toivoivat lisää aikaa ruokailuun, sillä usein osa ruokailuun varatusta ajasta menee jonottamiseen.
Kysely toteutettiin syyslukukauden lopussa. Päiväkotien lapset vastasivat varhaiskasvatuksen henkilöstön kanssa ja koulujen oppilaat koulupäivän aikana. Vastauksia saatiin noin 3300 lapselta ja nuorelta.
Kylän Kattauksen asiakaskyselyjä toteutetaan vuosittain ja kerätään ruokailijoiden näkemyksiä ja toiveita ruokalistojen kehittämiseen. Vuosittaisten kyselyjen Lisäksi Jyväskylän lasten parlamentin makuraati valitsee kerran vuodessa uuden pääruoan ja välipalan. Ensi lukuvuoden ruokalistalle uutena on tulossa marry me –pasta ja välipalaksi porkkanakakkuvanukas.
Lisätietoja:
palvelupäällikkö Sanna Valkonen, Kylän Kattaus, puh. 050 311 8712
liikelaitosjohtaja Tuija Sinisalo, Kylän Kattaus, puh. 050 517 1829