Hyppää pääsisältöön

27.5.2025

Kuva
Pallo kävelykadulla. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Jyväskylässä käynnistyy järjestyksenvalvonnan kokeilu, jossa kaupunki, Keski-Suomen hyvinvointialue, keskustan kauppakeskukset ja poliisi yhdistävät voimansa keskustan turvallisuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi. Ensi maanantaista 2.6. alkaen keskustassa partioi arkisin kaksi järjestyksenvalvojaa, jotka valvovat järjestystä, sujuvoittavat keskusta-alueella liikkumista sekä ohjaavat ja neuvovat keskustassa kulkevia asukkaita. Yhteiset valvojat tunnistaa keltaisista liiveistä.

Jyväskylässä käynnistyy uudenlainen kokeilu, jossa arvioidaan, miten poliisin avuksi asetettu järjestyksenvalvonta vaikuttaa keskustaelämän sujuvuuteen ja asukkaiden kokemaan turvallisuuteen. Jyväskylän kaupunki on kilpailuttanut keskustaan järjestyksenvalvonnan palvelut ja ensi maanantaista 2.6. alkaen keskustan katualueella partioi kaksi järjestyksenvalvojaa, jotka osaltan vastaavat että katukuva pysyy rauhallisena ja sujuvana.

- Järjestyksenvalvojien tehtävänä on turvallisuuden ja järjestyksen ylläpitäminen katualueella. Toki halutaan myös estää keskusta-alueella tapahtuvia konflikteja ja onnettomuuksia, mutta ennen kaikkea vaikuttaa siihen, että keskustassa liikkuvat asukkaat tuntevat olonsa turvalliseksi ja asioinnin helpoksi, kertoo Jyväskylän kaupungin kansliapäällikkö Heli Leinonkoski.

Kokeilun taustalla on viime syksynä Jyväskylän kaupungin, Keski-Suomen hyvinvointialueen, keskustan kauppakeskustan ja poliisin tiivis yhteistyö, jossa mietittiin konkreettisia keinoja keskustan turvallisuuden lisäämiseksi. Työn tuloksena päädyttiin järjestämään vuoden mittainen kokeilu, jossa kokeillaan, voidaanko katualueen järjestyksenvalvontaa vahvistamalla vaikuttaa keskustan toiminnan sujuvuuteen.

- Tässä laajuudessa toteutettu kokeilu on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Jyväskylän ydinkeskusta on tiivis ja katualueen valvonnan mahdollistaa se, että mukana on keskustan kauppakeskukset ja lukuisat muut keskustan toimijat, joilla on lain mukaan mahdollisuus järjestää järjestyksenvalvontaa myös toimintapisteidensä välittömään läheisyyteen eli osittain katualueelle ja kulkuväylille, Leinonkoski kertoo.

Järjestyksenvalvojien toivotaan muodostuvan tutuiksi kasvoiksi keskustassa liikkuville.

- Kilpailutuksen voitti Securitas Oy, joka kilpailutuksen ehtojen mukaisesti takaa, että keskustassa toimii pääsääntöisesti kaksi tuttua järjestyksenvalvojaa, jotka kaupungin edustajat ovat myös haastatelleet. Molemmat työntekijät tuntevat keskusta-alueen hyvin aiempien työtehtäviensä kautta ja tahtotila on, että heidät tunnistaa katukuvasta helposti ja heitä voi myös tarttua hihasta ja kysyä neuvoa tai kertoa huolensa tai havaintonsa keskustassa liikuttaessa, Leinonkoski kuvaa.

Järjestyksenvalvontakokeilussa tehdään tiivistä yhteistyötä poliisin kanssa.

- Koska pilotti on uusi, kysymyksiä järjestyksenvalvonnan toteutuksesta ja lainsäädännön tulkinnasta tulee varmasti. Tässä poliisi on järjestyksenvalvojien tiiviinä tukena ja vuoropuhelu tulee olemaan varmasti päivittäistä, kaupungin turvallisuusasiantuntija Teemu Mykkänen kuvaa.

Jyväskylän kaupunki uskoo, että kokeilulla voidaan vaikuttaa myönteisesti kaupunkikuvaan.

- Olemme varmoja siitä, että kun järjestyksenvalvojat tulevat keskustassa kulkeville tutuiksi, heitä on helppo lähestyä ja apua erilaisiin pulmiin saa läheltä. Olemme iloisia, että olemme saaneet Securitaksen ja osaavat järjestyksenvalvojat kumppaneiksemme. Tulemme seuraamaan työtä tiiviisti ja raportoimme kokeilun tuloksista avoimesti, kansliapäällikkö Heli Leinonkoski lupaa.

Lisätietoja: Jyväskylän kaupungin kansliapäällikkö Heli Leinonkoski, p. 050 365 4287
Jyväskylän kaupungin turvallisuusasiantuntija Teemu Mykkänen, p. 040 706 2232 
 

Kokeilu tiiviisti: 


- Kokeilu käynnistyy maanantaina 2.6.2025. Kokeilu kestää vuoden. 
- Kokeilualue on ydinkeskustassa alkaen Kolmikulmalta jatkuen kävelykadun päätyyn Kirkkopuiston kulmalle. Alue rajautuu Yliopistonkatuun ja Hannikaisenkatuun. 
- Järjestyksenvalvojat partioivat ydinkeskustassa katualueella arkisin kello 10-18 ja tarvittaessa myös arkipyhinä ja isojen tapahtumien aikaan.
- Kokeilun kustannus noin 130 000 euroa, joka jakaantuu kaupungin ja muiden kokeiluun osallistuvien toimijoiden kesken. Lähi-Tapiola Keski-Suomi tukee kokeilun toteuttamista.
- Yhteiset järjestyksenvalvojat ydinkeskustassa tunnistaa keltaisista huomioliiveistä.
- Asukkaat voivat kertoa heille keskustassa havaitsemistaan ongelmista tai pyytää apua, jos oma turvallisuus tai vointi sitä edellyttää.