26.5.2025
Jyväskylän esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelman paikalliset perusteet hyväksytty

Uuden lain ja perusteiden mukaisesti esiopetuksen ja perusopetuksen toimintakulttuuria kehitetään niin, että jokainen lapsi ja nuori voi kokea olevansa osa opetusryhmää. Tuen uudistus tuo muutoksia oppimisen ja esiopetukseen osallistumisen sekä koulunkäynnin tuen järjestämiseen. Jatkossa kaikkien esiopetuksessa olevien lasten ja perusopetuksen oppilaiden oppimista tuetaan kolmiportaisen tuen sijaan oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestelyillä ja ryhmäkohtaisilla tukimuodoilla ryhmän, lasten ja oppilaiden tarpeiden mukaisesti.
Oppimisen edellytyksiä tukevilla opetusjärjestetyillä tarkoitetaan muun muassa opetushenkilöstön välisen yhteistyön vahvistamista ja lasten ja oppilaiden ryhmittelyä opetuksen aikana. Ryhmäkohtaisia tukimuotoja ovat yleinen tukiopetus, opetuskielen tukiopetus sekä erityisopettajan antama opetus muun opetuksen yhteydessä. Jos ryhmäkohtaiset tukimuodot eivät ole riittäviä, on lapsella ja oppilaalla oikeus saada myös lapsi- ja oppilaskohtaisia tukitoimia. Näillä tarkoitetaan erityisopettajan antamaa säännöllistä opetusta. Yhteistyö opiskeluhuollon psykologin, kuraattorin ja terveydenhoitajan kanssa on keskeinen osa lapsi- ja oppilaskohtaisen tuen suunnittelua ja toteutusta.
Lasten tuen tarve arvioidaan lukuvuoden 2025–2026 aikana
Uusi laki astuu voimaan 1.8.2025. Lukuvuosi 2025–2026 on siirtymävuosi, jonka aikana nykyistä tehostettua tai erityistä tukea saavien lasten ja oppilaiden tuen tarve arvioidaan ja tukitoimet päivitetään uuden lain mukaiseksi. Tuen tarvetta arvioidaan yhteistyössä lapsen, oppilaan ja huoltajien kanssa. Sivistyslautakunnan päätöksellä Jyväskylässä valmistaudutaan tuen uudistuksen tuomiin tarpeisiin palkkaamalla 4 (neljä) uutta erityisopettajaa.
Lisätietoja:
oppimisen tuen asiantuntija Anne Heino, kasvun ja oppimisen yhteiset palvelut, puh. 050 4708873
koordinaattori Sanna Vuorinen, kasvun ja oppimisen yhteiset palvelut, puh. 040 8446337