Hyppää pääsisältöön

12.5.2025

Kuva
Vihreällä pohjalla kuva pikkulinnusta istumassa oksalla, ympärillä tekstiä jossa lukee luontokesä 2025. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Kesällä 2025 Jyväskylässä luonto nousee taiteen keskiöön useissa näyttelyissä, jotka käsittelevät ihmisen ja ympäristön välistä suhdetta eri näkökulmista. Luontoteemaiset näyttelykokonaisuudet puhuttelevat niin aikuisia kuin lapsiakin.

Kenen luonto? – yhteisillä poluilla

Jyväskylän taidemuseo, 17.5.–7.9.2025

Näyttelyssä tunnetut valokuvataiteilijat pohtivat luonnon uudenlaista kohtaamista ja lajien välistä kanssakulkijuutta. Kenen luonto? haastaa vahvistamaan oivaltavaa luontosuhdetta ja aktivoimaan ympäristömyönteistä ajattelua. Näyttelyssä ovat mukana tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla palkitut metsien puolestapuhujat Ritva Kovalainen ja Sanni Seppo. Heidän lisäkseen mukana ovat Ilkka Halso, Harri Heinonen, Marko Hämäläinen, Sanna Kannisto, Juha Suonpää sekä työryhmä Saxifraga: Julia Kemppinen, Kikka ja Pekka Niittynen, Heikki Willamo.

Avajaisviikonloppuna 17.–18.5. vapaa pääsy. Taiteilijatapaaminen la 17.5. klo 12.

Lisätietoja:
Kuraattori Marko Hämäläinen, 040 724 3216, [email protected]
Intendentti Teija Lammi, Jyväskylän taidemuseo, 050 462 2695, [email protected]

Jonna Suurhasko – Dribble of Being

Jyväskylän taidemuseo, Galleria 17.5.–7.9.2025

Jonna Suurhasko (s. 1980 Pieksämäki) on jyväskyläläinen kasvi- ja installaatiotaiteilija, joka luo kasveille keinotekoisia ekosysteemejä. Suurhaskon teokset käsittelevät luonnosta löytyviä elämää ylläpitäviä järjestelmiä. Meditatiivisessa Dribble of Being -näyttelyssä keskeisiä elementtejä ovat virtaava vesi sekä elävä kasvillisuus.

Maa opettaa & Lumottu metsä

Taidetila Ilmiö, Jyväskylän taidemuseo, 17.5.–7.9.2025

Australialaiset opiskelijat Canberran yliopistosta tarjoavat toisenlaisen näkökulman luontoon. Lapsille on tarjolla Lumottu metsä omituisine asukkaineen. Lumottu metsä on moniaistinen näyttely perheen pienimmille ja vähän isommillekin. Sen ovat toteuttaneet Jyväskylän yliopiston luokanopettajaopiskelijat.

 

Luonto ystävänä – JYUniorit-näyttely

Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähde, Tietoniekka, 9.5.–29.8.2025

Tervetuloa tutustumaan Luonto ystävänä -näyttelyyn, jossa lapset kuvaavat omaa luontosuhdettaan teostensa kautta. Mitä tunteita luonto herättää? Miltä muutokset maisemassa näyttävät lasten silmin? Kuinka pitää huolta luonnosta? Teokset on toteutettu JYUniorit Lasten ja nuorten yliopistossa keväällä 2025. Näyttelytehtävät innoittavat koko perheen tutkimaan teoksia sekä pohtimaan omaa luontosuhdettaan. Vapaa pääsy. Avoinna kirjaston aukiolojen mukaan.

Lisätietoja: 
Jonna Timonen, [email protected], p. 040 805 4284, Jyväskylän yliopiston Tiedemuseo
Kristiina Niemi-Kaija, [email protected], p. 044 760 3726, Jyväskylän kesäyliopisto 

 

Tutkijankammio 3.0

Luontomuseo, Harjun Vesilinna, 9.5.–28.9.2025

Tutkijankammiossa pääset tutustumaan kansalaistieteen tekemiseen sekä sen merkitykseen tieteelle. Esillä on myös tuttuun tapaan nostoja museon omista kokoelmista. Tutkijankammion tuottaa Jyväskylän yliopiston Tiedemuseo yhteistyössä Jyväskylän yliopiston Digitaalisen kansalaistiedekeskuksen kanssa.

Vapaa pääsy. Avoinna ti–pe klo 12–18 ja la–su klo 12–17.

Lisätietoja: 
Tanja Koskela, [email protected], p. 0400 248 063, Jyväskylän yliopiston Tiedemuseo 

 

Sustainable Darkroom: My Work Here Is Done

Galleria Ratamo, 8.5.–29.6.2025

Sustainable Darkroom festivaali on ekologiseen valokuvaukseen keskittyvä tapahtuma, jonka tarkoituksena on nostaa esiin ympäristöystävällisiä valokuvausmenetelmiä sekä herättää keskustelua valokuvauksen materiaalisten käytäntöjen ympäristövaikutuksista. Festivaali koostuu näyttelystä My Work Here Is Done, työpajoista, lyhytelokuvamatineasta 14.5. ja keskustelutilaisuudesta sekä yhteisöllisen kasvikehitepuutarhan perustamisesta Ratamoon.

Näyttely My Work Here Is Done esittelee Sustainable Darkroom -kollektiivin perustajien teoksia. Sustainable Darkroom on maailman ensimmäinen hyväntekeväisyysjärjestö, joka keskittyy ekologisten materiaalien käyttöön ja tutkimukseen valokuvauksessa. 

Työpajoissa keskitytään kestävän kehityksen mukaisiin valokuvan valmistusmenetelmiin ja prosesseihin. Työpajat järjestetään 10.5 ja 15.5.

Yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa, elokuvateatteri Kino Aurorassa järjestetään ekologisesti tuotettujen lyhytelokuvien matinea sekä paneelikeskustelu 14.5. 

 

Lisätiedot ja aukioloajat:
📍 www.jyvaskyla.fi/taidemuseo   
📍 jyu.fi/luonto_ystävänä
📍 jyu.fi/tutkijankammio 
📍 www.jyvaskyla.fi/ratamo