12.5.2025
Jyväskylän kaupunginhallituksen päätöksiä 12.5.2025 olleesta kokouksesta

Tilinpäätös osoittaa, että alkuperäisessä talousarviossa ennakoitu 7,7 miljoonan euron alijäämä onnistuttiin kaupungilla kääntämään 6,2 miljoonaa euroa plusmerkkiseksi. Tuloksen taustalla ovat talouden tasapainotustoimet, jotka kaupunki käynnisti viime vuonna.
Vastuullisen tilintarkastajan raportti vuoden 2024 tilintarkastuksesta toteaa, että kaupungin hallintoa hoidettu lain ja valtuuston päätösten mukaisesti ja kaupungin tilinpäätös ja siihen kuuluva konsernitilinpäätös on laadittu tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten ja määräysten mukaisesti.
Lisäksi käsiteltiin Jyväskylän kaupungin tarkastuslautakunnan laatima arviointikertomus. Tarkastuslautakunta kiinnittää arviointikertomuksessaan huomiota muun muassa siihen, mitä valtuustokauden aikainen talouden ja toiminnan sopeuttaminen on vaatinut kaupungilta. Tarkastuslautakunta on tehnyt myös12 tuloksellisuusarviointia kaupungin eri palveluihin. Arviointikertomuksessa raportoidaan muun muassa Keski-Suomen hyvinvointialueen, työllisyysalueiden ja kuntien yhteistyön aloituksen onnistumisesta työllisyyden edistämisessä sekä liikuntaneuvonnan ja opiskeluhuollon toteuttamisessa.
Tilintarkastusraportti ja arviointikertomus sekä vuoden 2024 tilinpäätöksen hyväksyminen etenevät seuraavaksi kaupunginvaltuuston käsittelyyn.
Asemakaavan muutos, Länsi-Palokan liikuntapuiston ympäristö
Kaupunginhallitus käsitteli osaltaan Länsi-Palokan liikuntapuiston ympäristön asemakaavan muutoksen, joka etenee seuraavaksi kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Kaavan tavoitteena on yleiskaavan mukaisesti mahdollistaa alueelle liikuntapuiston toteuttaminen ja asuinrakentamista. Lisäksi alueelle tutkitaan paikka päiväkodille ja mahdollistetaan Saarenmaantien ja Ruokkeentien liikennejärjestelyiden parantaminen erikseen laadittavan katuyleissuunnitelman mukaisesti.
Kaavan laatiminen on käynnistynyt Jyväskylän kaupungin aloitteesta ja se on kaavoitusohjelman 2023–2025 mukainen suunnittelukohde, jonka tavoiteaikatauluksi on asetettu vuosi 2025. Kaavan laatiminen pohjautuu Jyväskylän kaupungin yleiskaavaan aluevarauksiin.
Vihreän valtuustoryhmän ym. valtuutettujen valtuustoaloite Puolet parempaa – eläinperäisten tuotteiden kulutuksen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä
Kaupunginhallitus käsitteli osaltaan vastauksen Liisa Kuparisen (Vihr.) ja 16 muun valtuutetun aloitteeseen, jossa esitetään, että kaupunki asettaa tavoitteeksi eläinperäisten tuotteiden kulutuksen ja hankintojen puolittamisen vuoteen 2030 mennessä siten, että tavoitteen toteutumista myös seurataan. Vastaus etenee seuraavaksi kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.
Vastaus on valmisteltu Kylän Kattauksen toimesta ja siinä todetaan, että kestävän päiväkoti- ja kouluruoan eteen on tehty toimenpiteitä jo 2010-luvulta lähtien osana Jyväskylän kaupungin ilmasto- ja resurssiviisaustavoitteita. Kylän Kattauksen valmistama ruoka noudattaa sopimusten mukaisesti voimassa olevia Valtion ravitsemusneuvottelukunnan julkaisemia ravitsemus- ja ruokailusuosituksia. Ruokavalio voi sisältää maltillisen määrän punaista lihaa ympäristön ja terveyden kannalta. Kylän Kattaus on vähentänyt erityisesti punaisen lihan käyttöä ja lisännyt kasviksia tavoitteellisesti jo vuodesta 2010 lähtien. Vuodesta 2014 lähtien päiväkoti- ja kouluruokailussa on ollut yksi kasvisruokapäivä viikossa ja kasvisruokavaihtoehto on tarjolla päivittäin kaikille ruokailijoille sekaruoan rinnalla. Erityisesti naudan lihan vähentäminen on ravitsemussuosituksissa keskiössä ympäristövaikutusten näkökulmasta, ja naudan sekä sianlihan osuutta on vähennetty vuosittain Kylän Kattauksen ruokalistalla. Prosessoidun lihan määrää on vähennetty ruokalistoilla minimiin asiakastyytyväisyys huomioiden.
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset (2024) linjaavat, että kohtuullinen määrä maitotuotteita sopii ympäristön kannalta kestävään ruokavalioon, ja tätä linjausta on toteutettu myös Kylän Kattauksen ruokalistoilla. Valinnat tehdään suosituksen mukaisesti painottamalla terveyttä edistäviä, maistuvia ja kestäviä ruokavalintoja säilyttämällä yksilön valinnanmahdollisuus. Varhaiskasvatuksen ruokailusuositus edellyttää maidon tarjoamista ensisijaisena juomana varhaiskasvatuksessa. Kouluruokailusuosituksen mukaan ruokajuomana tarjotaan rasvattomia, D-vitaminoituja nestemäisiä maitovalmisteita. Uusissa koko väestöä koskevissa suosituksissa suositelluksi ruokajuomaksi on rasvattoman maidon tai piimän rinnalle on nostettu täydennetty kasvijuoma, joka on ruokajuomavaihtoehtona tarjolla kaikille myös Kylän Kattauksella.
Kylän Kattaus tekee määrätietoisesti ja suunnitellusti työtä toimiakseen resurssiviisaasti ja aloitteen tavoitteet huomioiden. Kylän Kattaus vähentää eläinperäisten tuotteiden hankintoja ja jatkaa resurssiviisaustyötä suunnitelmallisesti, mutta maltillisemmin kuin aloitteessa ehdotetaan. Tavoitteen toteutumista myös seurataan esimerkiksi Ympäristövahdissa. Kylän Kattauksen pääasiallinen tavoite on, että kaikki syövät päiväkoti- ja kouluruoan. Tätä tavoittelemme edellä mainituilla toimenpiteillä ympäristö-, talous, - ja ravitsemus, - ja asiakasnäkökulmat huomioiden.
Keskustelun aikana Joni Parkkonen (PS) esitti Timo Lehtosen (PS) kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Palautuksen perusteluissa Parkkonen totesi, ettei eläinperäisiä tuotteita tulisi vähentää kaupungin ruokapalveluissa, vaan ne tulisi säilyttää monipuolisena osana ruokatarjontaa. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksessä äänin 7-6 ja keskustelua asiasta jatkettiin. Keskustelun aikana ei tehty muutosesityksiä, joten se etenee valtuustoon pohjaesityksen mukaisena.
Kokoomuksen valtuustoryhmän ym. valtuutettujen valtuustoaloite kännyköiden käytön rajoittaminen Jyväskylän kouluissa
Kaupunginhallitus käsitteli osaltaan vastauksen kokoomuksen valtuustoryhmän ja 34 muun valtuutetun aloitteeseen, jossa esitetään tiukempia linjauksia älypuhelimien ja muiden vastaavien laitteiden käytölle koulupäivien aikana Jyväskylän perusopetuksen kouluissa.
Vastauksessa todetaan muun muassa, että maan hallitus antoi 31.12.2024 eduskunnalle esityksen perusopetuslain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi rajoituksia puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttöön perusopetuksessa siten, että niiden käyttö oppitunneilla olisi sallittua ainoastaan laissa säädettyihin erikseen määriteltyihin tarkoituksiin. Lisäksi kouluille asetettaisiin velvollisuus laatia tarpeelliset järjestyssäännöt mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä koulupäivän aikana. Eduskunta käsittelee hallituksen esitystä kevään 2025 aikana. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2025.
Hallituksen esityksen mukaan oppilas ei saa käyttää puhelinta tai muuta mobiililaitetta oppitunnin aikana, ellei käyttö tapahdu opettajan luvalla oppimistarkoitukseen tai rehtorin tai opettajan luvalla henkilökohtaiseen terveydenhoitoon. Tämä vastaa nykyistä käytäntöä, jossa koulu voi järjestyssäännöissään jo nyt rajoittaa puhelimen käyttöä oppitunneilla. Uusi lainsäädäntö yhtenäistää käytännön kaikissa kouluissa.
Lisäksi esityksen mukaan järjestyssäännöissä on jatkossa määrättävä puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käytöstä ja säilytyksestä myös muina aikoina kuin oppitunneilla koulupäivän aikana. Tämä selkeyttää nykytilannetta, sillä jatkossa järjestyssäännöissä voidaan tarkasti määritellä, missä ja miten laitteita saa käyttää ja säilyttää esimerkiksi välitunneilla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi puhelinparkit laitteiden säilytyspaikkoina.
Jyväskylän kaupungin perusopetuksen yhteiset järjestyssäännöt vastaavat kuitenkin pääosin hallituksen esityksen sisältöä. Järjestyssääntöjä tullaan kuitenkin päivittämään vastaamaan uuden lain vaatimuksia heti lain voimaantulon jälkeen.
Keskustelun aikana Joni Parkkonen (PS) esitti Tapio Puolimatkan (KD) kannattamana asian palauttamista uudelleen valmisteltavaksi. Parkkonen perusteli, että aloitteen tavoitteiden – kännykän käyttö koulupäivän aikana tulisi sallia ainoastaan poikkeustapauksessa opettajan tai rehtorin erillisellä luvalla ja Kortepohjan koulussa hyväksi todettu toimintamalli tulisi ottaa käyttöön kaikissa kaupungin perusopetuksen yksiköissä – toteutuisi täysimääräisesti.
Palautusehdotus hävisi kuitenkin äänestyksessä äänin 10-3 ja asian käsittelyä jatkettiin. Keskustelun aikana ei tehty muutosesityksiä, joten se etenee valtuustoon pohjaesityksen mukaisena.
-----
Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin esityslistan mukaisesti ohjeet maakuntavaltuuston 16.5.2025 olevaan kokoukseen. Korpilahden veteraanien asuntosäätiön hallituksen jäsenten nimeäminen jäi pöydälle.
Lisätietoja:
- Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Caius Forsberg, p. 044 061 1712
- Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Meri Lumela, p. 050 554 7167
- Jyväskylän kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Jari Colliander, p. 040 740 1850
- Kaupunginjohtaja Timo Koivisto, p. 050 336 2819