Hyppää pääsisältöön

14.4.2025

Kuva
Terveellisen salaatin aineksia. Kuva Jiri Halttunen
Nykyään verkossa tapahtuu runsaasti elintarvikkeiden myyntiä. Kaikki elintarviketoimijat eivät kuitenkaan tiedä, mitkä ovat heidän ilmoitusvelvollisuutensa, eivätkä kaikki tunnista, mitkä asiat voivat vaarantaa elintarviketurvallisuuden.

Jyväskylän seudun ympäristöterveys kehottaa elintarvikealan yrityksiä ottamaan yhteyttä ympäristöterveyden sähköpostiosoitteeseen [email protected] sen selvittämiseksi, onko toiminnalla ilmoitusvelvollisuutta ja mitkä ovat toiminnan elintarviketurvallisuuteen liittyvät vaatimukset.

Lähes kaikesta elintarviketoiminnasta on ilmoitettava

Rekisteröinnin eli ilmoitusmenettelyn piiriin kuuluu suurin osa harjoitettavasta elintarviketoiminnasta, esimerkiksi vähittäismyynti (myymälät ja kioskit sekä liikkuvat myyntipaikat, kuten vaunut) ja tarjoilutoiminta (ravintolat, kahvilat ja muut tarjoilupaikat) sekä muu elintarvikkeiden valmistaminen, varastointi ja kuljettaminen.

Myös näistä toiminnoista on ilmoitettava:
•    verkkokaupat ja somen kautta tapahtuva elintarvikemyynti (esimerkiksi ravintolisät, urheiluvalmisteet, energiapussit)
•    kotona valmistaminen (helposti pilaantuvat elintarvikkeet, esimerkiksi kakut) 
•    pitopalvelutoiminta
•    ruoka-aputoimijat 
•    maahantuonti ja maastavienti

Miten toiminta ilmoitetaan?

Elintarviketoiminnasta voi tehdä ilmoituksen valtakunnallisessa ympäristöterveydenhuollon sähköisessä ilmoituspalvelussa (ilppa.fi). Myös toiminnan olennaisesta muuttumisesta tai lopettamisesta ilmoitetaan.

Ilmoituksen perusteella toiminta kirjataan valvontarekisteriin. Käsittelystä peritään ilmoituksen käsittelymaksu 150 euroa. Yritys saa rekisteröinnistä todistuksen elintarvikevalvonnan piiriin kuulumisesta. Toiminnan aloittamisen jälkeen elintarvikehuoneistossa tehdään tarkastuksia. Tarkastuksista muodostuvaa Oiva-raporttia voi käyttää toiminnan markkinoinnissa esimerkiksi verkkosivuilla tai toimipaikan ovella.

Yrittäjän ei kannata toimia valvonnan ulkopuolella, vaan varmistaa toiminnan hygieenisyys ja elintarviketurvallisuus sekä tilojen riittävyys kuulumalla valvonnan piiriin. Kaikki ympäristöterveydestä saatava neuvonta ja ohjeistus on maksutonta.

Milloin toiminta ei vaadi rekisteröintiä?

Ilmoitusta toiminnasta ei tarvitse tehdä silloin, kun toimintaan liittyvät riskit ovat elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä 
1)    elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta (esimerkiksi kampaamon kahvi- ja keksitarjoilu)
2)    toimija on yksityinen henkilö (esimerkiksi henkilö leipoo satunnaisesti ja myy esimerkiksi leipää torilla) tai
3)    toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena (esimerkiksi koulun tai urheiluseurojen myyjäisissä tapahtuva elintarvikkeiden myynti).

Jos liikevaihto ylittää arvonlisäverottoman toiminnan liikevaihtorajan eli 20 000 euroa, on toiminnasta tehtävä ilmoitus, vaikka toiminta olisikin elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä.

Hyödyllisiä linkkejä Ruokaviraston sivuilta:
•    Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? 
•    Pop up -ravintolatoiminta
•    Ohje ravintolisien suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia harjoittaville
•    Kahvilan, ravintolan tai suurkeittiön perustaminen

Lisätietoja:

- yhteydenotot ensisijaisesti sähköpostitse osoitteeseen [email protected] 
- johtava ympäristöterveystarkastaja Mia Kapanen, p. 050 305 4434
- https://www.jyvaskyla.fi/ymparisto/ymparistoterveys