Hyppää pääsisältöön

12.2.2025

Kuva
Lapset piirtävät pöydän äärellä. Kuva Hanna-Kaisa Hämäläinen
Jyväskylän varhaiskasvatus on saanut asiakasperheiltä hyvää palautetta palvelun laadusta. Verrattaessa tuloksia aiempien kyselyjen tuloksiin, voidaan todeta laadun pysyneen erittäin samanlaisena yhteisöllisyyden, vuorovaikutuksen ja ilmapiirin osalta.

Huoltajat kokevat, että heidän lapselleen osoitetaan myönteistä huomioita heidän tullessaan varhaiskasvatukseen tai esiopetukseen ja että luottamus ryhmän kasvattajiin on vahvaa. 93 % huoltajista koki luottamuksen olevan hyväksi tai erinomaiseksi. Huoltajista 90,5 %:lle on välittynyt tunne, että lapset kokevat heidän lapsellaan olevan ryhmässään myönteisiä kaveri- tai ystävyyssuhteita. 88 % huoltajista kokee myös, että heidän lapsensa ajatuksia ja mielipiteitä huomioidaan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa.   

Jyväskylän varhaiskasvatuksen palvelun laatua arvioitiin 25.11.-8.12.2024 Arviointiportaat-kyselyn avulla.  Sähköisesti toteutetussa kyselyssä kunnallisessa ja yksityisessä varhaiskasvatuksessa sekä esiopetuksessa olevien lasten huoltajat arvioivat lapsen ryhmän yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Lisäksi huoltajien näkemyksiä kysyttiin VKHS, väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastaisesta toimintamallista. Kyselyyn vastasi 1848, joka on 35 % varhaiskasvatuksen asiakasperheistä.  

Huoltajien näkemyksiä kerätään Jyväskylän varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laadunarviointiin toimintavuosittain. Seuraava arviointi toteutetaan maaliskuussa 2025. Tällöin arviointityöryhmän jäsenet jalkautuvat päiväkoteihin ja laadunarviointitiedon kerääminen keskittyy lasten ja henkilöstön näkemyksiin.  

Yhteisöllisyys, vuorovaikutus ja ilmapiiri lapsiryhmissä hyvällä tasolla

Arviointikyselyn avulla halutaan varmistaa, että kaikilla lapsilla on kokemus ryhmästä, jonka ilmapiiri on turvallinen, lämmin, oppimaan innostava ja välittävä. Tärkeää on, että jokainen lapsi saa tuntea kuuluvansa ryhmään ja tulla hyväksytyksi omana itsenään. Jyväskylän varhaiskasvatuksessa on ollut 1.8.2024 alkaen käytössä VKHS- (Väkivallan, kiusaamisen, häirinnän ja syrjinnän vastaisesta) -toimintamalli. Tulosten pohjalta voidaan todeta, että yhteisöllisyyden, vuorovaikutuksen ja ilmapiirin osalta Jyväskylän varhaiskasvatuksessa laatu on huoltajien kokemuksen mukaan hyvällä tasolla. Kehitettäväksi teemaksi nousi kiusaamiseen- ja ristiriitatilanteisiin liittyvien toimintatapojen avaaminen huoltajille entistä paremmin.  

Avoimissa vastauksista 70 % oli positiivista ja muun muassa henkilöstön työtä arvostavaa ja kiittävää palautetta. Huoltajat korostivat päiväkodin lämmintä ja välittävää ilmapiiriä. Erityiskiitokset saivat lapsille tutun vakituisen henkilöstön tapa kohdata lapsi ja huoltaja. Erityisesti lapsen haku- ja tuontitilanteet nähtiin herkkinä ja merkityksellisinä. Hakutilanteessa lapsen päivän kuulumista toivottiin saatavan enemmän tietoa.   

Huoltajilla oli mahdollisuus esittää myös kehittämistoiveita. Kehittämistoiveet liittyivät henkilöstön vaihtuvuuteen ja huoleen henkilöstön jaksamisesta sekä toivottiin enemmän tietoa lasten ristiriitatilanteisiin puuttumisesta. Huoltajista 22,6 % koki, ettei ollut kuullut VHKS-toimintamallista mitään kautta. 23,7 % huoltajista koki melko hyväksi ja 11,3 % heikoksi tietoisuutensa henkilöstön toimintatavoista. Toimintamallista on saatu tietoa Edlevo-viesteistä, lapsen oman ryhmän ja päiväkodin vanhempainilloista sekä median kautta. Lisäksi toimintatapoja on käyty läpi lapsen omassa ryhmässä tilanteissa, joissa lasten kiusaamis- ja ristiriitatilanteisiin on puututtu.  

Varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelma edellyttävät säännöllistä laadunarviointia   

Varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteet edellyttävät varhaiskasvatuksen järjestäjältä tavoitteellista ja suunnitelmallista arviointia. Suunnitelmallisella ja tavoitteellisella arvioinnilla vahvistetaan toiminnan tasalaatuisuutta ja lasten tasavertaisen varhaiskasvatuksen toteutumista.  

Jyväskylän varhaiskasvatuksessa arviointi ja kehittäminen ovat osa laajempaa laadunhallintaa. Arviointitietoa kerätään monimuotoisesti läpi toimintavuoden varhaiskasvatuksen ammattilaisilta, lapsilta ja heidän huoltajiltaan. Tällä pyritään toiminnan jatkuvaan kehittämiseen ja laadun parantamiseen päiväkodeissa sekä perhepäivähoidossa ja tuottamaan tietoa kunnan päätöksenteon tueksi. Arvioinnin tavoitteena on aina toiminnan kehittäminen ja laadun parantaminen.  
 
Lisätietoja:  
palvelujohtaja Päivi Koivisto, yhteiset palvelut, puh. 040 7479723  
arviointityöryhmän puheenjohtaja Sanna Puukari-Pirinen, Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelut, puh. 050 5978941  
 

Asiasanat: