Hyppää pääsisältöön

26.11.2024

Kuva
Kollaasikuva teoksista, joita on valittu Jyväskylän taidemuseon Kotien taidetta-näyttelyyn. Kuva Jyväskylän taidemuseo
Jyväskylän taidemuseon Kotien taidetta -näyttelyn teoshakuun saapui 240 hakemusta ympäri Keski-Suomea. Näistä teoksista, näyttelyyn teoksia äänesti keskisuomalaisista taiteen ystävistä koostuva valitsijaraati. Kaikista ääniä saaneista teoksista valikoitui mukaan 101 teosta keväällä 2025 Jyväskylän taidemuseossa pidettävään näyttelyyn.

Vaikka oma teos ei olisikaan itse näyttelyssä, kaikki näyttelyyn tarjotut teokset ovat esillä sähköisessä sovelluksessa taidemuseossa. Näyttelyn aikana yleisöä kannustetaan jakamaan kuvia ja tarinoita omista rakkaista taideaarteistaan somessa hastagilla #kotientaidetta. Taidemuseo jakaa omilla sometileillään näyttelyn aikana jaettuja postauksia.

 

Valitsijaraati 


Valintaraatiin kutsuttiin ihmisiä Keski-Suomesta somessa, esimerkiksi Facebookissa kylien puskaradioiden kautta. Neljäkymmentä henkilöä ilmoittautui mukaan usealta paikkakunnalta: suurin osa oli Jyväskylästä, mutta myös Pihtiputaalta, Joutsasta, Jämsästä, Muuramesta, Uuraisilta, Äänekoskelta, Hankasalmelta, Karstulasta, Kivijärveltä, Laukaasta, Multialta, Petäjävedeltä, Saarijärveltä ja Viitasaarelta. Valtaosa raatilaisista oli korkeasti koulutettuja keski-ikäisiä naisia, mutta olipa mukana muuta aktiivinen mieskin. Iloinen yllätys oli koululaisryhmä Pihtiputaalta kuvataideopettajansa innostamana.


Valintaprosessi 


Kotien taidetta -raatilaiset kokoontuivat kymmenen kertaa tietokoneen ruudun ääreen Teams-istuntoihin, joissa käytiin läpi tarjotut teokset sekä ideoitiin avajaisia ja ohjelmaa, jota järjestetään näyttelyn aikana. Hiukan ideoitiin myös näyttelyn esillepanoa ja sitä, miten raatilaiset voisivat olla mukana museotyössä näyttelyn aikana. Raatilaiset pääsivät tutustumaan tarjottuihin teoksiin ja tarinoihin myös omatoimisesti heille lähetetyn materiaalin avulla. Itse äänestys tapahtui verkossa.  

-    Äänestystä varten tarjotut teokset jaettiin kolmeen kategoriaan: perhekalleudet ja muistot, omat hankinnat ja lahjat sekä itse tehdyt tai läheisen tekemät työt.  Näyttelyteoksia valittiin kaikista kategorioista suhteessa tarjottujen määrään. Näin haluttiin varmistaa, että näyttelyyn tulisi mahdollisimman kattava tarjonta siitä, mitä ihmisillä on kotiensa seinillä. Valintaan vaikutti paitsi teos, myös teokseen liittyvä tarina. Mukana on niin ammattilaisten kuin harrastajienkin töitä, arvotaidetta ja toritaidetta, realismia ja abstraktia taidetta, veistoksia, maalauksia, piirustuksia, maisemia, tekstiilejä, muotokuvia, asetelmia, kukkatauluja ja eläinkuvia, kertoo Jyväskylän taidemuseon museolehtori Sirpa Turpeinen.      

 
Näyttely Jyväskylän taidemuseossa 1.2.–27.4.2025 


Näyttelyyn tarjotut teokset ja niihin liittyvät tarinat viittaavat siihen, että kotien taiteen merkitykset syntyvät elämästä, rakkaudesta ja muistoista. Osa tarjotuista teoksista on perintökalleuksia, kuten vanhempien saamia häälahjoja tai paikasta toiseen mukana kulkeneita turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta tuovia teoksia. Lisäksi mukana on runsaasti omia tai läheisten tekemiä sekä ammattitaiteilijoilta tehtyjä hankintoja, joiden sisältö on omistajalleen merkityksellinen.

-    Näyttelyn ripustuksessa kategoriat unohdetaan. Teoksista luodaan kokonaisuuksia, jotka kertovat omistajiensa antamista merkityksistä tarinoineen. Taidetila Ilmiöön ripustetaan oma osasto lasten töistä ja eläinaiheista tarinoita unohtamatta, kertoo Jyväskylän taidemuseon näyttelyintendentti Teija Lammi.     


Taidetreffejä näyttelyssä 


Raatilaisten kanssa näyttelyn yhteyteen ideoitiin tapaamisia, joihin kutsutaan teoksia näyttelyyn tarjonneita ja taiteilijoita. Taidemuseon vapaaehtoiset valitsevat näyttelystä mielenkiintoisia tekijöitä ja taiteilijoita, joita he kutsuvat esittäytymään tai teoksia, joita he voivat itse esitellä yleisölle. Toiveita on tullut myös taideneuvolasta, jossa konservaattori neuvoo teosten säilytykseen, käsittelyyn, ripustukseen ja puhdistamiseen liittyvissä asioissa. Lisäksi näyttelyn teoksia tulkitaan yhdessä keskustelevissa opastuksissa perjantaiporinoilla, joita vapaaehtoiset järjestävät kevään aikana.  

Kotien taidetta avajaisia vietetään lauantaina 1.2., jolloin näyttelyyn on koko päivän vapaa pääsy. Juhlallisuuksia ja ohjelmaa on tarjolla klo 13–15 ja 14–17, jolloin pääsee myös taiteilemaan omia teoksia maksuttomassa Avoimessa pajassa.

 

Lisätietoja
Museolehtori Sirpa Turpeinen
puh 050 542 0591
Näyttelyintendentti Teija Lammi
puh 050 462 2695
[email protected]