Hyppää pääsisältöön

25.11.2024

Kuva
Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija, taustalla valtuustosali. Kuva Jaana Pinson
Jyväskylän kaupunginvaltuusto hyväksyi tänään olleessa kokouksessaan vain kahden äänestyksen jälkeen Jyväskylän talousarvion vuodelle 2025 ja taloussuunnitelman vuosille 2025-2027.

Talousarvio hyväksyttiin kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisena

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kaupungin talousarvion vuodelle 2025 kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisena. Kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisesti sivistyspalveluihin kohdennettiin noin 1,4 miljoonaa euron lisämääräraha. Rahaa kohdennetaan muun muassa Kuohun koulun toiminnan jatkamiseen ja Liinalammen koulun 1.-2.-luokkien opetuksen turvaamiseen. Myös nuorten työpajatoiminta jatkuu nykyisessä laajuudessa. Toimintaa järjestetään jatkossa pääosin Veturitalleilla sekä kaupungin omistamissa tiloissa. Sivistyslautakunta kohdentaa loput noin 1 200 000 euroa kasvun ja oppimisen palveluihin käyttötaloussuunnitelmassaan.

Päätöksen lisättiin äänin 38-29 Mirja Hirvensalon (SDP) esittämä ja Jarno Kemiläisen (SDP) kannattama toivomusponsi, jonka mukaan nuorten työpajatoiminta turvataan täysimääräisenä, yhteisöllisenä toimintana ei koulumaisessa ja esteettömissä tiloissa Mataran tiloista luopumisen jälkeen.

Kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisesti Vesangan ja Lohikosken lähikirjastojen toiminta jatkuu ja kaupunkirakennepalveluissa turvataan yli 75-vuotiaiden liittymäauraus kuluvan talvikauden ajan. Samalla kaupunkirakennepalveluille tulee kuitenkin 150 000 euron lisäsäästötavoite, jonka tarkemmasta kohdentamisesta kaupunkirakennelautakunta päättää käyttötaloussuunnitelmassaan. Elinkeino- ja työllisyyspalveluiden toimialalle hyväksyttiin 200 000 euron lisäsäästöt, jotka elinkeino- ja työllisyysjaosto kohdentaa säästön käyttötaloussuunnitelmassaan.

Konsernihallinnolle hyväksyttiin hallituksen esityksen mukainen 200 000 lisämääräraha, joka kohdennetaan vapaaehtoistoiminnan palveluiden Vaparin ja Piippurannan klubitalon toiminnan jatkamiseen.

Varsinaisia muutosesityksiä talousarvioon tehtiin vain yksi. Rosa Heikkinen (Vas.) esitti ensin, ettei kaupunki luovu Mataran tiloista Nuorten taidetyöpajan kotina. Kustannukset tilojen säilyttämiseksi katetaan Tilapalvelujen budjetista. Esitystä ei kuitenkaan ehditty kannattaa käyttötaloudesta käydyn keskustelun aikana, joten se raukesi. Keskustelun jatkuessa liikelaitosten osalta, Irma Hirsjärvi (Vas.) uudisti esityksen Paul Abbeyn (Vas.) kannattamana. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksessä kaupunginhallituksen pohjaesitykselle äänin 47-19 (1 tyhjä).

Kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa toimintamenot ovat 468,8 miljoonaa euroa ja toimintatulot noin 96,2 miljoonaa euroa. Toimintakate on 370,4 miljoonaa euroa. Kaupungin talous toteutuu vuonna 2025 noin 18,7 miljoonaa euroa alijäämäisenä. Kaupungin taseessa ylijäämäkertymää arvioidaan olevan vuoden 2024 lopussa 100,7 miljoonaa euroa, joka antaa puskuria talouden sopeuttamisen vaiheistamiseen vuosille 2025 ja 2026. Vuoden 2025 lopussa kumulatiivisen ylijäämän arvioidaan olevan 82 miljoonaa euroa.

Tuloveroprosentti on valtuuston 4.11.2024 tekemän päätöksen mukaisesti 8,1%, joka on 0,1% enemmän kuin vuonna 2024.

Mervi Turusen (KD) ym. valtuutettujen valtuustoaloite vapaaehtoinen latumaksu Jyväskylään

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi vastauksen Mervi Turusen (KD) ja 37 muun valtuutetun aloitteeseen, jossa ehdotettiin vapaaehtoisen latumaksun käyttöönottoa Jyväskylässä.

Aloitteen vastauksessa todetaan, ettei sitä toistaiseksi oteta käyttöön Jyväskylässä. Perusteluissa todetaan, että liikuntapalvelujen ylläpitämä latuverkosto on keskeinen kuntalaisille tarjottava maksuton liikunta- ja ulkoilupalvelu, jonka ylläpitämiseen kohdennetaan resursseja koko liikuntapaikkaverkon ylläpitoon suhteutettuna maltillisesti. Samalla todetaan, että ensilumenlatu Laajavuoressa on jo tällä hetkellä maksullinen palvelu ja mahdollistaa hiihtoharrastuksen aloittamisen ennen luonnonlumikauden alkua.

Kaisa Garedewin (PS) ym. valtuutettujen valtuustoaloite kyläkoulujen säilyttämisen puolesta

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi vastauksen Kaisa Garedewin (PS) ja 21 muun valtuutetun aloitteeseen siitä, ettei yhtään nykyistä kyläkoulua supisteta tai lakkauteta tällä valtuustokaudella. Vastauksessa todetaan muun muassa, ettei kaupungin nykyisessä taloustilanteessa ole syytä rajata em. toimenpiteitä talouden sopeuttamiskeinojen ulkopuolelle.

Jyväskylän sosialidemokraattisen valtuustoryhmän ym. valtuutettujen valtuustoaloite jyväskyläläisten toisen asteen opiskelijoiden maksuttoman koulutuksen säilyttäminen ja Vasemmistoliiton Jyväskylän valtuustoryhmän ym. valtuutettujen valtuustoaloite: Jyväskylän tulee turvata maksuton toisen asteen koulutus sekä Vihreän valtuustoryhmän ym. valtuutettujen valtuustoaloite maksuttoman toisen asteen säilyttämiseksi Gradian oppilaitoksissa

Valtuusto merkitsi tiedoksi myös vastaukset Jyväskylän sosialidemokraattisen valtuustoryhmän ja 14 muun valtuutetun aloitteeseen jyväskyläläisten toisen asteen opiskelijoiden maksuttoman koulutuksen säilyttämisestä, Vasemmistoliiton Jyväskylän valtuustoryhmän ja 10 muun valtuutetun aloitteeseen maksuttoman toisen asteen koulutuksen varmistamisesta toisen asteen koulutuksen nuorille tutkinnon loppuun saakka sekä Vihreän valtuustoryhmän ja kolmen muun valtuutetun aloitteeseen maksuttoman toisen asteen säilyttämiseksi Gradian oppilaitoksissa. Vastauksissa todetaan, että Jyväskylän toisen asteen koulutuksenjärjestäjänä Jyväskylän Koulutuskuntayhtymä Gradia saa valtion vuoden 2025 talousarvioesityksen mukaisesti edelleen rahoituksen toisen asteen maksuttomuuden toteuttamiseksi. Näin ollen kaupungin ole tarpeen tehdä esitystä Gradialle 18 vuotta täyttäneiden opiskelijoiden oppimiskustannusten maksamisesta koulutuksenjärjestäjän toimesta eikä harkita erillisrahoituksen järjestämistä.

Valtuustoaloite Hiekoitussepelin jakelu jyväskyläläisille noutopisteistä

Kaupunginvaltuusto merkitsi tiedoksi vastauksen Janne Luoma-ahon (PS) ja 21 muun valtuutetun aloitteeseen koskien Hiekoitussepelin jakelua jyväskyläläisille noutopisteistä. Vastauksessa todetaan, että vaikka liukastumisonnettomuuksien ehkäiseminen on tärkeää, ei palvelun järjestäminen ole mahdollista, ellei talousarviossa osoiteta palvelun järjestämiselle rahoitusta. Hiekoitusmateriaalien ilmaisjakelun myötä materiaalikustannukset kasvaisivat huomattavasti, jonka lisäksi kustannuksia muodostuisi jakelupaikkojen järjestämisestä ja niiden ylläpidosta sekä asiakaspalvelun hoitamisesta. Vastauksessa ennakoidaan, että asukkaiden yhteydenotot työnjohdolle lisääntyisivät ja työaikaa kuluisi muuhun kuin lakisääteisien tehtävien hoitoon. Materiaalimenekkiä olisi vaikea kontrolloida ja pahimmassa tapauksessa liukkaudentorjuntatöiden alkaessa väylästöllä voisi olla tilanne, että materiaalia ei olisi käytettävissä katuverkon liukkaudentorjuntaan. Olisi myös mahdotonta valvoa ohjautuisiko jaettava materiaali kiinteistöjen vastuulle kuuluvien katualueiden ja pihojen liukkaudentorjuntaan.

Keskustelun aikana Janne Luoma-aho (PS) esitti Timo Lehtosen (PS) ja Joonas Köntän (Kesk.) kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksessä äänin 35–31 (1 tyhjä) ja keskustelua asiasta jatkettiin. Keskustelun aikana ei asiassa tehty muutosesityksiä, joten se hyväksyttiin kaupunginhallituksen pohjaesityksen mukaisena.
______________

Kaupunginvaltuusto merkitsi lisäksi tiedoksi sidonnaisuusilmoitukset ja totesi Mirco Kärkkäisen (PS) varavaltuutetun tehtävän päättymisen. Marja-Liisa Tuikkaselle (SDP) myönnettiin ero keskusvaalilautakunnan 1. varajäsenen tehtävästä ja tilalle valittiin Aila Kruus (SDP). Ilse Weijolle (Kesk.) myönnettiin ero kaupunkirakennelautakunnan jäsenen tehtävästä ja tilalle valittiin Marianne Aho (Kesk.).

Lisätietoja: kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Hämäläinen p. 0400 647 171 

Asiasanat: