Hyppää pääsisältöön

4.11.2024

Kuva
Kaksi henkilöä omakotitalon rakennustyömaalla. Kuva Anne Ruotanen
Jyväskylän kaupunki on julkaissut rakentamisoppaan, joka suunnattu uuden kodin rakentamista suunnitteleville. Lisäksi rakentajien apuna on kuusiosainen videosarja.

Havainnollinen ja käytännönläheinen Opas uuden kodin rakentajalle: Askelia vähähiilisempään rakentamiseen kokoaa yhteen tärkeimpiä asioita, jotka auttavat rakentamaan kodista ekologisemman ja säästämään myös rahaa. 

– Opas on koottu hyvin käytännönläheiseksi, ja se etenee suunnittelun näkökulmasta aikajärjestyksessä, jotta rakentajat osaisivat pohtia oleellisia asioita oikeaan aikaan  yhdessä pääsuunnittelijansa kanssa. Oppaassa kerrotaan yleistasoisesti myös siitä, mistä pientalon hiilijalanjälki koostuu, kertoo ympäristöasiantuntija Veli-Heikki Vänttinen

Rakennuksen hiilijalanjäljellä tarkoitetaan rakennuksen koko elinkaaren aikana syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen määrää.

Suunnittelu alkaa talon asemoinnista ja sijoittamisesta tontille

– Ensimmäinen rakentajan pohdittavaksi tuleva asia on se, miten kodin asemoisi ja sijoittaisi tontille ilmansuunnat ja pienilmasto huomioiden sekä  niin, että maata tarvitsee muokata ja kuljettaa mahdollisimman vähän, kertoo arkkitehti Anna-Maija Tuunanen kaupungin rakennusvalvonnasta. – Tällöin sekä hiilijalanjälki että kustannukset jäävät pienemmiksi. 

Opas etenee havainnollisilla kuvilla ja apukysymyksillä talon asemoinnista sen koon, muodon ja tilojen suunnitteluun. Rakentaja saa vinkkejä siitä, minkä muotoinen ja kokoinen talo olisi ihanteellisin ja mitä tilasuunnittelussa kannattaa huomioida. Oppaassa käydään läpi myös erilaisia lämmitysvaihtoehtoja ja niiden hiilijalanjälkeä sekä annetaan vinkkejä materiaalivalintoihin. 

Suurin osa omakotitalon hiilijalanjäljestä muodostuu käytön aikana, koska tilojen ja käyttöveden lämmittäminen vaatii energiaa. Rakennuksen energiatehokkuus, vähäpäästöiset lämmitysmuodot ja asumisen kulutustottumukset pienentävät hiilijalanjälkeä. Rakennusmateriaalien valmistus ja rakentamisvaihe muodostavat merkittävän osa kodin hiilijalanjäljestä. Materiaalivalinnat vaikuttava jalanjäljen kokoon.

– Oppaassa vertaillaan havainnollisesti rakenteiden hiilijalanjäljen kokoa, mikä auttaa rakentajia tekemään valintoja. Hiilijalanjäljen kannalta on merkitystä, millainen perustus, alapohja , yläpohja, runko ja ulkoseinät uuteen kotiin valitaan, kertoo Tuunanen. 

Tärkeä osa vähähiilistä kotia on myös pihan suunnittelu. Odotettavissa on yhä useammin kuumuutta, rankkasateita ja kovia tuulia. Monipuolinen ja kasvillisuuden peittämä piha sietää paremmin kovempia olosuhteita. Monet haluavat myös viljellä pienimuotoisesti.

– Kerromme oppaassa esimerkiksi, mitä lajeja kannattaa suosia ja miten eri toiminnot saadaan sijoitettua pihaan mahdollisimman tehokkaasti.

Kuva
Askelia vähähiiliseen rakentamiseen. Opas uuden kodin rakentajalle. Kuva Anne-Mari Ohra-aho

 

Vähähiilisen pientalorakentamisen luennot kuuden videon sarjana

Rakennusvalvonnan verkkosivuilta Pienrakentajan polusta löytyy myös kuusiosainen videosarja, joka niin ikään on suunnattu omakotirakentajille. Videosarjan asiantuntijana on arkkitehti Pekka Hänninen IAT-arkkitehtuuritoimistosta. 

– Videot ovat noin puolen tunnin mittaisia esityksiä ekologisen pientalon rakentamisessa huomioitavista asioista. Ne sisältävät myös malliesimerkkejä onnistuneista ratkaisuista, kertoo Vänttinen.

Videosarja lähtee liikkeelle rakentamisen ympäristövaikutuksista ja esittelee suunnittelua vaihe vaiheelta. Videot ovat hieman selattavaa opasta laajempi kokonaisuus.

Sekä Opas uuden kodin rakentajalle: Askelia vähähiiliseen rakentamiseen että videosarja on tuotettu ympäristöministeriön rahoittamassa Kajastus-hankkeessa.


 

Lisätiedot

Arkkitehti Anna-Maija Tuunanen
p. 050 462 2259, anna-maija.tuunanen[at]jyvaskyla.fi

Ympäristöasiantuntija Veli-Heikki Vänttinen
p. 050 311 8853, veli-heikki.vanttinen[at]jyvaskyla.fi