30.10.2024
Ehkäisevän päihdetyön viikon teemana on tänä vuonna nikotiinipussit ja sähkötupakka
Tänä vuonna ehkäisevän päihdetyön viikon teemana ovat ”Vapet ja pussit- nikotiinituotteiden haitat nuorten elämässä”. Teema on erittäin ajankohtainen, sillä sähkösavukkeet eli vapet sekä nikotiinipussit ovat lisänneet suosiotaan nuorten keskuudessa.
Tuotteiden käyttö on lisääntynyt sekä tytöillä, että pojilla. Pojilla käyttö on kuitenkin vielä yleisempää. Esimerkiksi päivittäin jotain tupakkatuotetta tai sähkösavuketta käyttäviä 8. ja 9.-luokkalaisia poikia on Jyväskylässä vuoden 2023 kouluterveyskyselyn mukaan 10,2 %. Ammatillisen oppilaitoksen 1. ja 2. vuoden opiskelijoista päivittäisestä käytöstä kertoo meillä 27,4 % pojista.
Nikotiiniriippuvuus uhkana nuorille
Sähkötupakan eli vapen markkinointia kohdistetaan nuorille ja tuotteista on pyritty tekemään monin tavoin houkuttelevia. Nämä uudet nikotiinituotteet ovat myös omiaan koukuttamaan nuorta suurilla nikotiinipitoisuuksilla. Nikotiiniriippuvuus voi kehittyä nopeasti, jopa satunnaisessa käytössä, ja lopettamisen vaikeus voi tulla nuorelle yllätyksenä.
Nuoret hankkivat näitä tuotteita yleensä kavereilta ja niitä ostetaan esimerkiksi Snapchatin ja Telegramin kautta.
- Tuotteita saatetaan myös vaihtaa esimerkiksi tavaraan ja merkkivaatteisiin. Osalle nuorista syntyy tätä kautta velkasuhteita ja kaupankäyntiin saattaa liittyä kiristystä, uhkailua ja toisinaan voi syntyä väkivaltatilanteita, kertoo ehkäisevän päihde- ja väkivaltatyön koordinaattori Ella Lounasto.
Viikon tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten puheeksi oton käytäntöjä ja lisätä tietoutta näistä uusista nikotiinituotteista. Esimerkiksi siitä, miten tukea nuorta käytön lopettamisessa ja kuinka keskustella näiden tuotteiden vaaroista nuoren kanssa.
Nuorilla ei välttämättä ole riittävästi oikeaa tietoa näiden tuotteiden vaaroista. Suomessakin on joitakin nuoria päätynyt sairaalan vakavan keuhkovaurion vuoksi.
- Nuori ei välttämättä tiedosta, että sähkösavukkeen nesteet ja höyry sisältävät haitallisia aineita, joista osa altistaa syövälle. Sähkösavukkeen käyttö ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa yskää, ja se heikentää keuhkojen ja verisuonten toimintaa, toteaa Lounasto.
- Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta on tärkeää, että myös vanhemmat ovat tietoisia näistä tuotteista ja niiden vaaroista, kuuntelevat ja keskustelevat nuorten kanssa siitä, mitä vaaroja näiden tuotteiden käyttöön liittyy, Lounasto jatkaa.
Osallistu kampanjaan
Kampanjaan voi osallistua monella tapaa, esimerkiksi jakamalla somemateriaaleja, tykkäämällä julkaisuista, osallistumalla kampanjaviikon tapahtumiin tai järjestämällä omia tapahtumia! Jyväskylässä viikko tulee näkymään esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, oppilaitoksissa ja nuorisotyössä. Myös eri järjestötoimijat ovat aktiivisia viikon aikana.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto järjestää Alkuwebinaarin 4.11. klo 9–11 nuoria työssään kohtaaville ammattilaisille sekä muille ehkäisevän päihdetyön toimijoille.
Viikon aikana verkosto järjestää lisäksi kolme puolen tunnin infotilaisuutta, joissa käsitellään sähkösavukkeisiin ja nikotiinipusseihin liittyviä aiheita.
Lisätiedot ja ilmoittautuminen kaikkiin tapahtumiin: Ehkäisevän päihdetyön viikko 2024. Sivuilta löytyy erilaisia materiaaleja hyödynnettäväksi.
Lisätietoja
Ella Lounasto, ehkäisevän päihde- ja väkivaltatyön koordinaattori
p. 040 161 7119, ella.lounasto(a)jyvaskyla.fi
Ehkäisevän päihdetyön viikko 2024
Usein kysytyt kysymykset uusista nikotiinituotteista - THL
Jyväskylän seurakunnan tapahtuma: Päihteisiin kuolleiden muistohetki - Jyväskylän seurakunta