24.10.2024
Opiskelijoiden tallennustyöt ovat saaneet uuden kodin Craftstories-sivustolta
Nykypäivän ilmiöiden tallentaminen jälkipolville on osa museoiden tekemää työtä. Suomen käsityön museo tallentaa kokoelmiinsa käsityöaiheita.
Yhteistyö Jyväskylän yliopiston museologian oppiaineen kanssa alkoi jo 1990-luvulla ja tiivistyi entisestään 2000-luvun alusta. Resurssit dokumentointien tekemiseen ovat rajalliset ja pitkäaikainen yhteistyö museologian opiskelijoiden kanssa on mahdollistanut monien nykyajan käsityöllisten ilmiöiden tallentamisen. Moni teema olisi jäänyt tallentamatta, mikäli työtä olisi tehty ainoastaan museon omin voimin. Tallennusharjoitusten avulla saadaan talteen museon kokoelmiin pieniä otantoja käsityön maailmasta.
- Museologian opiskelijoille ehdotetaan vuosittain ajankohtaisia tai muuten mielenkiintoisia tallennusteemoja ja toteutettava tallennusharjoitus valitaan yhdessä museon kanssa, kertoo Suomen käsityön museon amanuenssi Seija Hahl.
Opiskelijat osallistuvat tallennustyöhön osana museologian perusopintoja. Verkossa julkaistava osa on tiivistelmä laajemmasta tallennustyöstä, joka löytyy museon kokoelmista. Opiskelijat valitsevat myös esille tulevat valokuvat sekä niihin sopivat kuvatekstit. Verkossa tiivistelmiä harjoitustöistä on julkaistu vuodesta 2016.
- Museo on saanut palautetta, että harjoitusten esittäminen verkossa motivoi opiskelijoita, kun materiaali ei ”hautaudu arkistojen kätköön”. Verkkojulkaisun avulla myös laajempi yleisö saa tietoa museon ja yliopiston välisestä yhteistyöstä ja toisaalta dokumentoidut käsityöalan toimijat saavat näkyvyyttä toiminnalleen, Hahl jatkaa.
- On muistettava, että sivuston materiaali koostuu harjoitustöistä. On selvää, että tekijöinä voi olla valokuvauksen, haastatteluiden ja tekstin kirjoittamisen ensikertalaisia ja toisaalta osa opiskelijoista saattaa olla alan ammattilaisia. Tallennusharjoitusten vaihteleva taso on otettava huomioon oppimisprosessina, rikkautena. Alkuvuosien kuvien laatu tai niiden puuttuminen suhteutuu myös tallennusvälineiden laadun kohenemiseen. Nykyään kännyköillä otettavat kuvat voivat olla ammattitasoa ja käyttäjä voi muokata kuvat sopivaksi vielä prosessin eri vaiheissa, Hahl kuvailee koottuja tallennustöitä.
Vanhan sivuston tekninen käyttöikä alkoi tulla jo tiensä päähän, joten aineisto päätettiin siirtää täydentämään jo olemassa olevaa, kattavaa Craftstories-sivustoa, mutta omana Nykypäivä talteen -osiona. Aineistosiirron jälkeen kokonaisuus sai ajantasaisen ulkonäön ja se on myös mobiiliystävällinen. Craftstories on museon ylläpitämä, jatkuvasti kasvava käsityön tietopankki, johon kartutetaan tietoa käsityön historiasta ja nykypäivästä yhdessä yleisön kanssa. Sivustolta löytyy tietoa käsityön taitajista, tekniikoista ja työtavoista, käsityön toimijoista sekä käsityöaiheisista näyttelyistä, julkaisuista ja tutkimuksista. Kuka tahansa voi lähettää sivuston kautta lisäaineistoa julkaistavaksi, jotta suomalaisen käsityön tarina pysyy elävänä.
Craftstories-sivustolle voi lähettää julkaistavaksi esim. tiivistelmän käsityöaiheisesta opinnäytetyöstä, kirjoittaa käsityön tai tekniikan historiasta tai ilmoittaa jostain ajankohtaisesta aiheesta. Myös muita vinkkejä käsityön kentältä otetaan iloiten vastaan.
Lisätietoja
Seija Hahl, amanuenssi, Suomen käsityön museo, [email protected], p. 050 311 8886
Margarita Rosselló Ramón, museolehtori, Suomen käsityön museo, [email protected], p. 040 701 7452