Hyppää pääsisältöön

23.10.2024

Kuva
Kaupungissa kävellään ja pyöräillään. Kuva Laura Korhonen
Kävellen Jyväskylässä -asukaskyselyn tulokset ovat valmistuneet. Parhaimpina kävely-ympäristöinä pidettiin järvien rantoja ja erilaisia viherympäristöjä. Kyselyllä selvitettiin asukkaiden liikkumistottumuksia ja näkemyksiä Jyväskylän kävelyolosuhteista.

Kyselyn tuloksissa hyvän kävely-ympäristön tunnuspiirteiksi korostuivat kävelijöiden ja pyöräliikenteen johdonmukainen erottelu ja riittävä tila jalkakäytävällä, autoliikenteen rauhallisuus, turvallisuus ja hiljaisuus, hyvä talvikunnossapito ja talviajan virkistyskävelyreittien lisääminen sekä viherympäristön määrä. Nämä asiat myös kannustivat kävelyyn eniten.  

Positiiviset merkinnät keskittyivät järvien rannoille ja viheralueille. Niillä onkin jyväskyläläisille suuri merkitys ja niiden arvoa tulisi vaalia jatkossakin osana kasvavan kaupungin kehitystä. Hyvät kävely-ympäristöt kannustavat kävelemään niin arjen matkoilla kuin virkistysmielessä.  Kävellen on helppo tapa liikkua paikasta toiseen ja se tuntuu turvalliselta, mukavalta ja nautinnolliselta. Ympäristöissä on mukava viettää aikaa, kuntoilla, olla sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja nauttia ympäristöstä. Parhaimmat kävely-ympäristöt löytyivät kyselyn perusteella Harjulta, Rantaraitilta, Viitaniemestä, Tourujoen varrelta ja Seminaarinmäeltä.   

Kyselyn perusteella hankalimpia paikkoja kävellä olivat ympäristöt, joissa autoliikenne on vilkasta ja meluisaa, tienylitys on turvaton tai vaikea, kävelijät ja pyöräilijät kulkevat sekaisin liian ahtaassa tilassa, reiteillä on odottelua ja kiertämistä, päämäärät ovat vaikeasti saavutettavissa ja rakennettu ympäristö on epäesteettinen tai yksitoikkoinen. Vaikeimmat paikat liikkua kävellen löytyivät keskustan alueelta, suurimpien katujen varsilta ja vilkkaista risteyksistä. Kartalle merkityt ehdotukset keskittyivät parantamaan negatiivisia arvioita saaneita paikkoja paremmiksi kävelyn kannalta. Kehitysehdotuksia tuli tasaisesti ympäri kaupunkia. 

Keväällä 2024 toteutetussa kyselyssä jyväskyläläisiä pyydettiin paikantamaan hyväksi ja huonoksi koettuja kävely-ympäristöjä sekä kannustettiin antamaan kehitysehdotuksia sekä sanallisesti että karttamerkintöinä. Kyselyn toteutti Jyväskylän kaupunki ja aineiston koonnista vastasi Viola Väänänen Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulun maisteriohjelmasta. Kysely toimi diplomityön aineistona. Kyselyn tulosten perusteella jo varsin pienilläkin muutoksilla voisi olla vaikutusta kävely-ympäristöjen koetun laadun kohentamisessa.  Saatua tietoa on mahdollista hyödyntää kaupunkisuunnittelussa. 

– Asukaskyselyn tuloksena voisin tiivistää, että eri alueita on hyvä kehittää kävelyn ja muiden kestävien kulkumuotojen ehdoilla ja ihmisten elämänlaatua kohottavilla tavoilla. Hyviksi koettuja kävely-ympäristöjä tulisi vaalia ja niistä olisi hyvä ottaa esimerkkiä kehitettäville nykyisille ja uusille alueille. Kyselyn avulla saatiin kerättyä paljon palautetta ja ideoita kaupunkiympäristöjen kehittämiseen, kertoo Viola Väänänen. 

Asukaskyselyn avulla kerättiin tietoa Jyväskylän kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa varten. Ohjelma on osa Liikuntapääkaupungin ja Resurssiviisaan kaupungin strategiaa. Se linkittyy kaupunkistrategian ohella myös muihin alueellisiin ja valtakunnallisiin liikkumiseen vaikuttaviin ohjelmiin ja asiakirjoihin, kuten Jyväskylän seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) kehityskuvaan sekä Liikenne- ja viestintäministeriön kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaan.  Jyväskylän kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laatiminen on saanut Traficomin liikkumisen ohjauksen valtionavustusta vuodelle 2024.

Kysely oli tehtävissä verkossa 21.4.–19.5.2024 suomeksi ja englanniksi, lisäksi siihen oli mahdollista vastata paperilomakkeella. Kyselyyn vastasi 2149 henkilöä, jotka merkitsivät yhteensä yli 10 000 paikka- ja reittimerkintää kartalle. 

Kyselyn tuloksiin voit tutustua tarkemmin oheisesta PDF-aineistosta.
 



Lisätietoja:

Mira Juuma, fiksun liikkumisen koordinaattori
Jyväskylän kaupunki/Kaupunkisuunnittelu 
p. 050 350 5359, mira.juuma(at)jyvaskyla.fi

Viola Väänänen, Aalto yliopisto/diplomityöntekijä
p. 050 400 8933, viola.vaananen(at)aalto.fi