Hyppää pääsisältöön

4.9.2024

Kuva
Puheenjotajan nujia. Kuva Marja Fagerlund
Jyväskylän elinkeino- ja työllisyysjaoston kokous on maanantaina 9.9.2024 kello 9.00. Jaosto saa päätettäväkseen muun muassa elinkeino- ja työllisyyspalvelujen vuoden 2025 talousarvion.

Elinkeino- ja työllisyyspalveluille esitetään 1,2 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2025  

Kaupungin talousarvota valmistellaan edelleen haastavassa taloustilanteessa. Jyväskylän kaupungin tulee tasapainottaa talouttaan vuonna 2025 noin 7,7 miljoonalla eurolla. Koko kaupungin säästövelvoitteesta noin 1,2 miljoonaa euroa kohdentuu elinkeino- ja työllisyyspalveluihin. 

Tasapainottamistavoitteen taustalla vaikuttaa muun muassa vuosina 2021–2022 kasvaneet sote-menot, jotka leikkaavat pysyvästi Jyväskylän kaupungin valtionosuuksia hyvinvointiuudistuksen jälkeisinä vuosina. Sote-menoista johtuvan valtionosuusleikkauksen lisäksi kaupungin taloudessa on jo useampia vuosia käyttötalouden alijäämää. Myös verotuksen rytmitys, inflaatio ja kuntien palkkaratkaisu ovat syitä talouden tasapainottamiseen.

Elinkeino- ja työllisyyspalveluissa talousarviokehyksen mukaiset nettomenot voivat olla vuonna 2025 enintään 68.179.600 euroa. Talousarviokehyksessä asetettu sopeutuksen säästövelvoite vuodelle 2025 on 1,2 miljoonaa euroa. Toimialajohtajan talousarvioesitys pitää sisällään yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa sopeutustoimenpiteitä suhteessa syksyn muutettuun talousarvioon ja talousarvion toimintakate on annetun kehyksen mukainen. 

Toimialan tulot kertyvät pääsääntöisesti erilaisista tuista, joten talouden tasapainotusta ei ole voitu tehdä tulotavoitteiden korottamisen kautta. Tämän vuoksi toimialan tasapainottamistoimenpiteet vuodelle 2025 muodostuvat pääasiassa toimintamenojen vähennyksistä. 

Työllisyyden kuntalisä poistuu, dynaamiset pienhankinnat vähenevät ja lisäksi supistetaan laajasti ostopalveluja, avustuksia ja kumppanuustukia

Hallinnon leikkaus koskee pääasiassa työmarkkinatuen arvioitua alentumista ensi vuonna. Elinkeinopalvelualueen merkittävimmät toimintamenojen leikkaukset ovat supistukset markkinointiin ja kumppanuuksiin sekä palveluostoihin kohdistuvat vähennykset.

Työllisyyspalvelualueen merkittävimpiä säästötoimenpiteitä ovat työ- ja oppisopimusyksikön toiminnan uudelleen organisointi, työllisyyden kuntalisän ja työllisyyden toiminta-avustusten poistaminen ja dynaamisen pienhankinnan väheneminen. 

Toimialajohtajan talousarvioesityksessä on huomioitu lisäksi teknisinä muutoksina kaupungin sisäiset sopimusveloitukset (tilapalvelun sisäiset vuokrat ja siivous sekä tietohallinnon sisäinen veloitus). Elinkeino- ja työllisyyspalveluiden osalta kyseiset tekniset muutokset ovat yhteensä 214.500 euroa. 

Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 25.11.2024 

Kaupungin kaikkien lauta- ja johtokuntien sekä elinkeino- ja työllisyysjaoston tulee antaa talousarviokehykseen perustuvat talousarvioesityksensä viimeistään 13.9.2024 mennessä. Kaupunginjohtaja laatii oman talousarvioesityksensä, joka julkaistaan 21.10.2024. Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä seminaarissaan 14.-15.11.2024 ja talousarvio hyväksytään kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.11.2024. Lautakunnat, johtokunnat ja elinkeino- ja työllisyysjaosto vahvistavat oman tehtäväalueensa käyttösuunnitelmat joulukuussa 2024 talousarvion hyväksymisen jälkeen.

Esityslista on luettavissa kokonaisuudessaan jaoston verkkosivulta https://www.jyvaskyla.fi/paatoksenteko/kaupunginhallitus/elinkeino-ja-tyollisyysjaosto.  Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla kokouksen jälkeen maanantaina 9.9.2024. 

Lisätietoja: 
Elinkeino- ja työllisyyspalvelujen toimialajohtaja Ari Tolonen, Jyväskylän kaupunki, p. 040 556 7822