29.8.2024
Sivistyslautakunnassa 4.9.2024 kasvun ja oppimisen vuoden 2025 talousarvio
Kasvun ja oppimisen palveluille esitetään 4,7 miljoonan euron säästöjä vuodelle 2025
Kasvun ja oppimisen palveluissa (toimialan yhteisissä palveluissa, varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja nuorisopalveluissa) talousarviokehyksen mukaiset nettomenot voivat olla vuonna 2025 enintään 258 995 600 euroa. Kaupungin talouden tasapainottamisen sopeutuksen säästövelvoite talousarviokehyksen mukaan kasvun ja oppimisen palveluille vuodelle 2025 on 2,2 miljoonaa euroa.
Toimialajohtajan talousarvioesitykseen sisältyy talousarviokehystä 2,43 miljoonaa euroa enemmän sopeutustoimenpiteitä, jotta vuoden 2024 ennusteen mukaiset palveluntarpeen kasvusta ja toiminnan muutoksista aiheutuvat lisäkehystarpeet saadaan katettua määrärahan sisältä. Lisätarpeita ovat muun muassa varhaiskasvatuksen palvelualueen yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen palvelusetelimenot, hoitopaikkojen lisäykset ja palvelujen laajennukset sekä perusopetuksen palvelualueella opetustuntimääriin tulvat lisäykset. Talousarviokehyksen ja lisäsopeutustoimenpiteiden euromääräinen säästövelvoite on yhteensä 4,66 miljoonaa euroa.
Säästöjä esitetään muun muassa supistamalla palveluverkkoa ja päiväkotien aukioloaikoja sekä lopettamalla oman äidinkielen opetus ja Ety-yksikkö
Varhaiskasvatuksen osuus kasvun ja oppimisen palvelujen talouden sopeuttamistarpeesta on 2,99 miljoonaa euroa. Toimialajohtajan esityksessä sopeutuskeinoiksi esitetään muun muassa kerhotoiminnan ja avoimien varhaiskasvatuspalvelujen lakkauttamista 1.1.2025 alkaen. Lisäksi esitetään, että 1.8.2025 alkaen supistetaan päiväkotien tukiresurssia ja päiväkotien aukioloaikoja sekä tiivistetään varhaiskasvatuksen johtamisjärjestelmää. Myös päiväkotien täyttöä- ja käyttöä esitetään tehostettavaksi.
Perusopetuksesta sopeutustoimenpiteitä esitetään 1,5 miljoonan euron edestä. Sopeutuskeinoja ovat muun muassa palveluverkon supistaminen (Kuohun ja Liinalammin koulut), oppilaiden uimaopetuksen määrän vähentäminen 30 %, kulttuurikompassitoiminnan lopettaminen ja oman äidinkielen opetuksen lopettaminen. Muita sopeutustoimia ovat lukiotoiminnan tuen supistaminen, aamu- ja iltapäivätoiminnan rajaaminen klo 16.30 asti, palveluntuottajien avustussopimusten irtisanominen Jyväskylän kaupungin perusopetuksen kouluissa ja valmistavan opetuksen vähentäminen. Esityksessä sopeutuskeinoiksi on esitetty Ety-yksikön toiminnan päättäminen ja Kesäjälkkäri-toiminnasta luopuminen.
Nuorisopalveluista sopeutusta haetaan 28 000 euroa tiivistämällä esihenkilö- ja kehittämistyötä.
Toimialan yhteisten palvelujen osuus sopeutuksesta on 106 000 euroa. Sopeutustoimenpiteiksi esitetään kasvun ja oppimisen palveluohjauksen tehtävien tarkastelua ja kehittämistä, koulutus- ja asiantuntijapalvelujen ostojen sekä ICT-palvelujen ostojen ja laiteleasingkulujen vähentämistä.
Kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvion 25.11.2024
Sivistyslautakunnan 4.9. tekemä esitys etenee talousarvioprosessin mukaisesti seuraavaksi kaupunginjohtajan käsittelyyn. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkaistaan 21.10.2024. Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä seminaarissaan 7.–8.11.2024 ja talousarvio hyväksytään kaupunginvaltuuston kokouksessa 25.11.2024. Lautakunnat, johtokunnat ja elinkeino- ja työllisyysjaosto vahvistavat oman tehtäväalueensa käyttösuunnitelmat joulukuussa 2024 talousarvion hyväksymisen jälkeen.
Esityslista on luettavissa kokonaisuudessaan lautakunnan verkkosivulta. Päätöstiedote kokouksen asioista julkaistaan Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla kokouksen jälkeen keskiviikkona 4.9.2024. Jyväskylän sivistyslautakunnan verkkosivulle
Lisätietoja:
sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo, Jyväskylän kaupunki, p. 050 584 8987