Hyppää pääsisältöön

8.7.2024

Kuva
Mies pyöräilee satamassa. Kuva Emmi Jokilahti
Jyväskyläläisen Sami Peuran perhe osallistui keväällä ja alkukesästä Jyväskylän kaupungin Kajastus-hankkeen kokeiluihin. Hankkeessa muutaman taloyhtiön asukkaat ovat päässeet testaamaan erilaisia tapoja vähentää arjen ilmastopäästöjään. Samin perhe testasi uusia kasvisruokareseptejä, kiinnitti huomiota vaate- ja kenkähuoltoon ja vaihtaa pyörät kuukauden ajaksi sähköavusteisiksi. Samin mielestä ilmastopäästöjen pienentäminen onnistuu arjessa vaivattomasti.

Hiilijalanjäljen laskennasta liikkeelle

– Teimme ihan aluksi hiilijalanjälkilaskennan ja sitten valitsimme omien kiinnostusten pohjalta meille sopivat tavat kokeilla päästöjen pienentämistä, taustoittaa Sami Peura

Samin perheen tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä nykyisestä 7,1 tonnista noin 2,5 tonniin vuoteen 2030 mennessä. Se tapahtuu muun muassa kasvis- ja hävikkiruokaa suosimalla, kodin lämpötilaa alentamalla, vaihtamalla polttomoottorikäyttöinen auto seuraavalla kerralla sähköautoon ja pidentämällä tavaroiden käyttöikää.

Kestävää kuluttamista, uusia kasvisruokamakuja ja sähköpyörän testausta

Sami perhe löysi kokeiluvalikoimasta useita itselleen mieleisiä vaihtoehtoja. Huhtikuussa perhe osallistui kasvisruokakokeiluun, toukokuussa kestävän kuluttamisen kokeiluun ja alkukesästä vielä sähköpyörien testaamiseen.

– Osallistuimme aluksi kokeiluun, jossa sai tilata Ruokaboksipalvelusta kasvisruokapaketteja. Teimme reseptien mukaan kasvisruokia, ja ne maistuivat hyvin koko perheelle. Aiemmin ei ole tullut tehtyä sellaisia kasvisruokia, mitä paketeissa oli, kertoo Sami. – Kokeilun jälkeenkin on tullut tehtyä etenkin salaattiaterioita. Kasvisruoan määrä on lisääntynyt meillä selkeästi.

Seuraavaksi perhe perehtyi vastuullisempaan vaate- ja kenkähuoltoon, mikä tarkoittaa huomion kiinnittämistä vaatteiden korjaamiseen ja ylipäätään parempaan huolenpitoon, jolloin ne myös kestävät kauemmin. 

Hanke tarjoaa perheelle myös ilmaisen vaatehuollon konsultaation jyväskyläläiseen Herttalan Second Hand –liikkeeseen. Konsultaatiossa annetaan vinkkejä vaatteiden arkihuoltoon, jotta ne säilyisivät käyttökelpoisina pidempään. Samalla kertaa on mahdollista tutustua Herttalan second hand –liikkeen valikoimaan sekä saada vinkkejä omaan pukeutumiseen.

Kesän aikana perhe kurvailee lisäksi työ- ja muita ajeluja sähköavusteisilla pyörillä.
 

Kuva
Mies seisoo pyörän kanssa satamassa. Kuva Emmi Jokilahti

Omien kulutustottumusten tiedostaminen auttaa eteenpäin

Sami uskoo, että tämäntyyppiset kokeilut ovat toimivia, koska niiden avulla asukkaat pääsevät testaamaan, olisiko kyseinen vaihtoehto juuri se itselle sopiva. Hänen perheessään kokeilu on vaikuttanut monella tavalla, sillä nykyään perhe seuraa esimerkiksi veden ja sähkön kulutusta sovelluksista enemmän kuin aiemmin ja kiinnittää huomiota tuotteiden pitkään käyttöikään ja valmistuksen vastuullisuuteen.

– Jatkossa tulemme ostamaan myös laadukkaampia vaatteita ja kenkiä ja huoltamaan niitä paremmin. Niitä ostetaan jatkossa todennäköisesti myös vähemmän kuin ennen, kertoo Sami. 

– Seuraava isompi hankinta lienee sähköpyörä. Olemme huomanneet, että sillä pyöräilee huomattavasti mieluummin kuin tavallisella, hän jatkaa. – Yhteiskäyttöpyörät ja -autot voisivat olla hyvä vaihtoehto myös, hän vinkkaa taloyhtiöitä.

– Aika pienillä teoilla loppujen lopuksi pystyy vaikuttamaan, eivätkä teot tunnu mitenkään vaikeilta, Sami toteaa. – Ylimääräistä aikaa tämä ei myöskään ole sen kummemmin vaatinut, vaan ihan tuossa sivussa on mennyt.

Kajastus-hankkeessa kannustetaan arjen ilmastotekoihin

Kajastus-hankkeeseen osallistuneet asukkaat pelasivat tammikuussa ilmastopalapeliä, jossa he valitsivat itselleen sopivia ilmastotekoja vuoteen 2030 asti. Tämän jälkeen he valitsivat ilmastoteoista sellaiset teot, jotka aikovat ottaa saman tien käyttöön. Näihin tekoihin Jyväskylän kaupunki tarjosi tukea kokeilujaksolla huhti-toukokuun ajan.

Kestäväksi arvioitu tavoitetaso hiilijalanjäljelle vuonna 2030 on 2,5 t CO2e/hlö/vuosi. Kunkin testikotitalouden 2030 tavoitepäästöt määrittyivät sen perusteella, millaisia ilmastotekoja he itse valitsivat toteutettavaksi nyt ja tulevaisuudessa.

Asukkaiden arjen ilmastotekoja tuetaan elokuun 2024 loppuun saakka ympäristöministeriön rahoittaman KAJASTUS-hankkeen avulla. Hankekumppaneina toimivat Jyväskylän vuokra-asunnot sekä Y-säätiön M2-kodit, joista hankkeeseen valikoitui mukaan yhteensä viisi asuinkohdetta Kortepohjasta, Huhtasuolta ja Kuokkalasta.

 

Asiasanat: