Hyppää pääsisältöön

4.7.2024

Kuva
Nainen ajaa polkupyörällä. Kuva Emmi Jokilahti
Jyväskyläläinen Sanna Vesterinen on yksi Jyväskylän kaupungin Kajastus-hankkeen osallistujista. Hankkeessa muutaman taloyhtiön asukkaat ovat päässeet testaamaan erilaisia tapoja vähentää arjen ilmastopäästöjään. Sanna kokeili kuukauden ajan sähköpyörää. Kokeilu oli Sannan mielestä mainio tapa testata käytännössä, millaista olisi luopua autosta ja siirtyä sähköpyöräilijäksi.

Sannan hiilijalanjälki kutistui lähes olemattomaksi

– Kun laskimme ilmastojälkeäni, se oli jo valmiiksi tosi pieni. Oikeastaan ainoa, mikä sitä nostaa, on auto, jota joudun pitämään työmatkan vuoksi, kertoo Sanna Vesterinen.
Sähköpyörä osoittautui erittäin hyväksi valinnaksi etenkin työmatkoille.

– Teen töitä myös viikonloppuisin ja iltaisin, jolloin bussi ei kulje työpaikan läheisyydessä. Työmatka on sen verran mäkinen, että tavallisella pyörällä ajaessa joutuisin aika paljon taluttamaan pyörää ja se vie aikaa. Sähköpyörällä pääsin kevyesti mäet ylös, Sanna kertoo.

– Työni on istumista näyttöpäätteen ääressä, joten senkin puolesta mielellään menen pyörällä, koska saan mennen tullen raitista ilmaa ja liikuntaa, Sanna jatkaa.

Kokeilun aikana Sanna pystyi kulkemaan työ- ja kauppamatkat ja muutkin ajelut kokonaan pyörällä. Hän antoi autonkin poikansa käyttöön kokeilun ajaksi.

Oman sähköpyörän hankinta jäi pohdintaan

– Kesät ja syksyt pärjäisin kyllä sähköpyörällä. Talvi ja 30 asteen pakkaset kuitenkin mietityttävät, Sanna toteaa.

Sanna pitää hyvänä vaihtoehtona sitä, että taloyhtiöt hankkisivat yhteiskäyttöisiä pyöriä, joita voisi varata verkossa olevasta varauskirjasta. Hänen naapurissaan olevassa taloyhtiössä tähän on päädyttykin.

Säilytystilan puutteen Sanna kokee myös hieman ongelmana, sillä painavan sähköpyörän raahaaminen hississä omaan kotiin ei innosta.

– Ollaan varmasti menossa siihen, että taloyhtiöissäkin saa pyörän kiinni rungosta, jolloin sen voi jättää pyörävarastoon, Sanna arvelee. – Sekin helpottaisi ostopäätöstä.

 

Kuva
Nainen taluttaa pyörää. Kuva Emmi Jokilahti

Kajastus-hankkeessa kannustetaan arjen ilmastotekoihin

– Kokeilu oli kerta kaikkiaan mukava, kehuu Sanna. – Kokeilussa pääsi konkreettisesti näkemään, miten ilmastojälkeä voi pienentää ja mikä juuri itselle olisi se sopivin tapa.

Kajastus-hankkeeseen osallistuneet asukkaat pelasivat tammikuussa ilmastopalapeliä, jossa valitsivat itselleen sopivia ilmastotekoja vuoteen 2030 asti. Tämän jälkeen he valitsivat ilmastoteoista sellaiset teot, jotka aikovat ottaa saman tien käyttöön. Näihin tekoihin Jyväskylän kaupunki tarjosi tukea kokeilujaksolla huhti-toukokuun ajan.

Kestäväksi arvioitu tavoitetaso hiilijalanjäljelle vuonna 2030 on 2,5 t CO2e/hlö/vuosi. Kunkin testikotitalouden 2030 tavoitepäästöt määrittyivät sen perusteella, millaisia ilmastotekoja he itse valitsivat toteutettavaksi nyt ja tulevaisuudessa.

Asukkaiden arjen ilmastotekoja tuetaan elokuun 2024 loppuun saakka ympäristöministeriön rahoittaman KAJASTUS-hankkeen avulla. Hankekumppaneina toimivat Jyväskylän vuokra-asunnot sekä Y-säätiön M2-kodit, joista hankkeeseen valikoitui mukaan yhteensä viisi asuinkohdetta Kortepohjasta, Huhtasuolta ja Kuokkalasta.
 

Asiasanat: