Hyppää pääsisältöön

3.7.2024

Kuva
Lautasella on värikästä kasvisruokaa. Kuva Kalle Kannisto
”Mukava kokemus” ja ”positiivinen kokemus”, luonnehtivat jyväskyläläiset Anne Malinen ja tässä jutussa nimimerkkiä KK käyttävä mies ilmastopäästöjen vähennyskokeilustaan Kajastus-hankkeessa kuluneen kevään aikana. Kummankin ilmastopäästöt ovat jo valmiiksi pienet, mutta kasvisruokaa lisäämällä he pienentävät lukemia kohti vuoden 2030 tavoitetta.

Terveyttä ja hyvää oloa kasvisruoalla

Kokeilun aluksi osallistujien piti miettiä senhetkistä hiilijalanjälkeä ja sen pienentämistä.

– Olen tehnyt jo monia ratkaisuja pienentääkseni hiilijalanjälkeäni. Sitä nostaa kuitenkin auto, jota tosin käytän vain kesäisin, kun ajan sillä mökille, kertoo Anne Malinen

Autostaan Anne ei kuitenkaan tällä erää aio luopua, vaan hän päätti lisätä kasvisruoan syöntiä.

– Kasvisruokakaan ei ole minulle sinänsä uutta, sillä työpaikalla syön viikoittain ruokalan kasvisruokia. Tässä kokeilussa osallistuin kasvisruokakurssille ja tilasin vegeruokabokseja, joista sain uusia reseptejä. Kokeilin muun muassa kikhernejauhoja, joita en ollut aikaisemmin käyttänyt, Anne kertoo. – Huomasin myös, että pelkkä vegeruoka on yllättävän hyvää, vaikka pelkästään vegeihmiseksi en tulekaan siirtymään. Miehellekin ruoat maistuivat hyvin.

Nimimerkki KK kertoo, että kasvisruoka on tuttua jo vuosikymmenten takaa, mutta kokeilussa hän sai uusia reseptejä, jotka jäävät käyttöön. Hän kertoi arvostavansa sitä, että tuodaan esiin vaihtoehtoja nykyiselle kulutuskulttuurille ja nostetaan esiin vaihtoehtoisia asioita. 

– Ihmisten pitäisi itse myös tajuta, että valinnat, jotka ovat ekologisia, ovat myös terveydellisiä. Ihmisen oman olemisen keveyteen vaikuttaa moni asia, ja esimerkiksi kasvisruokapaasto voi avata myös monien silmiä siinä, miten paljon se vaikuttaa ja edistää pirteämpää olotilaa arjessa, hän toteaa. 

Kuva
Riisiä ja kasvisruokaa lautasella. Kuva Kalle Kannisto

Ihmiset voivat tehdä arjessaan valintoja, mutta isompiakin linjauksia olisi hyvä olla

Anne piti kokeilua ylipäätään mielekkäänä ja kertoi, että työkaveritkin olisivat mielellään osallistuneet tällaiseen kokeiluun. Hänen mielestään on paljon asioita, joista on mahdollista tinkiä. Joihinkin asioihin ei kuitenkaan juuri voi itse vaikuttaa.

– Jos Suomeen lennätetty ruoka on halvempaa kuin kotimainen, valinta kallistuu helposti ulkomaiseen. Pitäisi tehdä linjauksia, joista on hyötyä ilmastolle ja luonnolle, pohtii Anne. 

– Lämmitys on meillä Suomessa myös asia, jolla on suuri ilmastojälki. Siihen en omassa kodissani voi vaikuttaa.

Nimimerkki KK puolestaan näkee, että meidän tulee suojella ja varjella meille annettua luontoa. Terveysvaikutusten esiin tuominen ja niiden suhde ihmisten elinikään ja kehon toimivuuteen voisivat auttaa ihmisiä näkemään, millainen elämäntapa on hyväksi.

Anne heittää pallon myös taloyhtiöille.

– Taloyhtiöissä voitaisiin enemmänkin ideoida ja tehdä tempauksia yhdessä. Esimerkiksi kierrätys talon asukkaiden kesken voisi olla hyvä ratkaisu, sillä kaikki eivät jaksa lähteä viemään tavaroita kierrätyspisteeseen, vaan ne päätyvät roskikseen, harmittelee Anne.

Kajastus-hankkeessa kannustetaan arjen ilmastotekoihin

Anne ja nimimerkki KK osallistuivat Kajastus-hankkeeseen, jossa kaupunki tarjoaa kotitalouksille tukea erilaisiin ilmastotekoihin kokeilujaksolla. Aluksi osallistujat pelasivat ilmastopalapeliä, jossa he valitsivat itselleen sopivia ilmastotekoja vuoteen 2030 asti. Tämän jälkeen he valitsivat ilmastoteoista sellaiset teot, jotka aikovat ottaa saman tien käyttöön. 

Kestäväksi arvioitu tavoitetaso hiilijalanjäljelle vuonna 2030 on 2,5 t CO2e/hlö/vuosi. Kunkin testikotitalouden 2030 tavoitepäästöt määrittyivät sen perusteella, millaisia ilmastotekoja he itse valitsivat toteutettavaksi nyt ja tulevaisuudessa.

Asukkaiden arjen ilmastotekoja tuetaan elokuun 2024 loppuun saakka ympäristöministeriön rahoittaman KAJASTUS-hankkeen avulla. Hankekumppaneina toimivat Jyväskylän vuokra-asunnot sekä Y-säätiön M2-kodit, joista hankkeeseen valikoitui mukaan yhteensä viisi asuinkohdetta Kortepohjasta, Huhtasuolta ja Kuokkalasta.
 

Asiasanat: