Hyppää pääsisältöön

2.7.2024

Kuva
Kaksi henkilöä istuu vierekkäin
Mistä löytää töitä kesäksi? Kesäisin avoimia työpaikkoja on perinteisesti auki vähemmän, mutta omaa työllistymistään voi silti edistää monin keinoin. Tässä jutussa esittelemme seitsemän vinkkiä työnhakuun kesällä.

Useimmilla työttömillä työnhakijoilla on työnhakuvelvoite, mikä tarkoittaa, että sinun on haettava vähintään neljää (tarkka määrä sovitaan yksilöllisesti) työpaikkaa kuukaudessa, myös kesällä. Tiesitkö kuitenkin, että esimerkiksi työnhakuprofiilin luominen Työmarkkinatorille vastaa yhtä hakemusta? Kurkkaa tämä ja muut vinkit alta!

1. Ole aktiivinen

Tämä vinkki voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta oman aktiivisuuden merkitystä työnhaussa ei voi yliarvioida. Tutustumalla laajasti itseäsi kiinnostaviin työpaikkoihin ja olemalla niihin aktiivisesti yhteydessä voit kasvattaa merkittävästi omia mahdollisuuksiasi työllistyä. Työnantajilla työvoiman tarve voi muuttua nopeastikin pitkin kesää.

2. Lähetä avoimia hakemuksia

Kesäisin avoimet hakemukset ovat erinomainen keino etsiä töitä. Kesällä työnantajilla voi olla tarve työntekijälle, mutta ei mahdollisuutta käynnistää aikaa vievää rekrytointia. Pohdi avoimia hakemuksia valmistellessasi, mitkä työnantajat voisivat olla sinua kiinnostavia ja mitä annettavaa sinulla voisi olla niille. 

Käytännössä hakemus voi olla soitto tai sähköpostiviesti työnantajalle. Kerro lyhyesti osaamisestasi ja kokemuksestasi sekä siitä, mitä voit tarjota yritykselle. Jos olet yhteydessä sähköpostitse, voit laittaa liitteeksi oman CV:si. Hakemuksessa kannattaa myös mainita, jos olet valmis työskentelemään osa-aikaisena tai jos voit jatkaa työskentelyä myös syksyllä.

3. Hyödynnä verkostoja, eli kysy ystäviltä ja tuttavilta

Verkostojen hyödyntäminen voi kuulostaa hienolta, mutta lopulta kyseessä on hyvin luonteva asia. Omilta tuttavilta kannattaa tiedustella, mikä tilanne heillä on työpaikalla: tarvitaanko siellä lisää työntekijöitä? Jos vastaus on kyllä, niin siinä tapauksessa kannattaa olla yhteydessä suoraan työnantajaan. Luottamusta herättää, jos kaverisi voi toimia suosittelijana.

4. Harkitse itsesi työllistämistä

Kiinnostaako sinua yrittäjyys? Kesä on hyvä aika kokeilla yrittäjyyttä vaikka pienimuotoisesti. Yrittäjänä voit työllistää itsesi alalle, joka kiinnostaa ja motivoi juuri sinua. Perinteisesti kesäisin monet ovat kokeilleet muun muassa maalaustöiden, lastenhoidon tai pihatöiden tekemistä, mutta toki yrittäjyys voi olla myös jotain aivan muuta. Yrittäjyyden alkuun saat apua Yritysneuvolasta (alle 30-vuotiaat, palvelu tarjolla perjantaisin klo 12–14) ja Keski-Suomen yritysidealta!

5. Muista kausityöt

Oletko jo tutustunut kesän kausitöihin? Kesäisin muun muassa matkailu- ja ravintola-alalla, puutarhoissa sekä marjanpoiminnassa on töitä tarjolla. Avoimiin paikkoihin voit tutustua Työmarkkinatorin sivuilla. Kausitöitä hakiessa kannattaa myös soittaa rohkeasti työnantajille, sillä kaikkia kausitöitä ei välttämättä ole verkossa julkisesti haussa. 

6. Kysy lisätunteja työnantajaltasi

Tiesitkö, että voit täyttää työnakuvelvoitteen kysymällä työtunteja työnantajaltasi? Mikäli olet työsuhteessa, kysy rohkeasti lisätunteja!

7. Luo profiili Työmarkkinatorille

Laatimalla profiilin Työmarkkinatorille työnantajat voivat olla sinuun suoraan yhteydessä. Palvelun avulla saat myös ehdotuksia juuri sinulle sopivista avoimista työpaikoista.  Kokeile myös tekoälyyn pohjautuvaa ominaisuutta, joka auttaa sinua sanallistamaan omaa osaamistasi! Oman profiilin pääset luomaan tästä linkistä.

PS: kun haet työpaikkoja, muista myös pitää puhelimessa äänet päällä ja tarkastaa sähköpostisi säännöllisesti. Aurinkoista kesää ja menestystä työnhakuun!