Hyppää pääsisältöön

27.6.2024

Kuva
Keski-Suomen hyvinvointialueen logo. Kuva Keski-Suomen hyvinvointialue (hyvaks.fi)
Rokotteita tarjotaan niille 18 vuotta täyttäneille henkilöille, joilla on kohonnut riski altistua taudille. Rokotusten painopiste on alueilla, joissa on esiintynyt lintuinfluenssaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määrittänyt yhteistyössä Ruokaviraston kanssa riskiarvioon pohjautuen ryhmät, joille lintuinfluenssarokotusta suositellaan. 

THL:n ohjeistuksen mukaan lintuinfluenssarokotteen ovat oikeutettuja saamaan:

  • henkilöt, jotka ovat kosketuksissa turkiseläimiin turkistarhoilla​
  • siipikarjan parissa työskentelevät henkilöt, jotka ovat kosketuksissa siipikarjaan (ei kuitenkaan teurastamotyöntekijät), myös kotieläinpihojen ja lintutarhojen henkilöstö sekä harrastekanaloita pitävät​
  • henkilöt, jotka osallistuvat sairaiden ja kuolleiden lintujen ja eläinten käsittelyyn ja hävittämiseen sekä tilojen puhdistamiseen, esimerkiksi eläinperäisten sivutuotteiden käsittelylaitoksissa työskentelevät henkilöt​
  • lintujen rengastajat​
  • henkilöt, jotka työskentelevät luonnonvaraisia lintuja hoitavissa lintuhoitoloissa
  • virkaeläinlääkärit​
  • laboratoriotyöntekijät, jotka käsittelevät lintuinfluenssavirusta tai sitä mahdollisesti sisältäviä näytteitä​
  • epäillyn tai varmistetun lintuinfluenssatapauksen lähikontaktit, jos ihmistapauksia ilmenisi.

Lintuinfluenssarokotteita annetaan riskiarvioon perustuville ryhmille heinä- ja elokuun aikana Kyllön hoitokeskuksella. 

Jos kuulut THL:n määrittämiin riskiryhmäläisiin, ota yhteyttä maanantaista perjantaihin kello 12–14 numeroon 050 433 0732 rokotustarpeen arvioimiseksi.


Lintuinfluenssatartunnan riski liittyy tiloihin ja tarhoihin, joilla tuotantoeläin tai hoidettava eläin tai lintu saattaa olla kontaktissa luonnonvaraisiin lintuihin tai niiden eritteisiin. Jos eläimellä tai linnulla ei ole kontaktia luonnonvaraisiin lintuihin, ei henkilökunnan rokottaminen ole tarpeen.

Lintuinfluenssatartunnan voi saada sairastuneista tai kuolleista eläimistä ja niiden eritteistä. Tauti tarttuu kuitenkin linnusta huonosti ihmiseen, eikä Suomessa ole toistaiseksi todettu yhtään ihmisten lintuinfluenssatartuntoja. Keski-Suomessa ei ole todettu lintuinfluenssaa myöskään eläimillä.

Tänä vuonna lintuinfluenssaa on esiintynyt luonnonvaraisissa linnuissa huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Ruokavirasto on toistaiseksi todennut vain yhden tautitapauksen.


Keski-Suomen hyvinvointialue
Tiedote 26.6.2024
Keski-Suomen hyvinvointialue aloittaa lintuinfluenssa rokotukset riskiarvioon pohjautuville ryhmille

Asiasanat: