Hyppää pääsisältöön

25.6.2024

Kuva
Lähikuva leikkipuiston kiipeilytelineestä. Kuva Heidi Lehto
Samulinniemessä sijaitseva Samulinpuisto kunnostetaan vuonna 2025. Puiston uusiksi leikkivälineiksi on nyt laadittu kaksi eri suunnitelmavaihtoehtoa, joista voit äänestää suosikkiasi 31.7.2024 asti!

Suunnitteluratkaisut

Luonnosvaihtoehto 1 – hyönteis- ja kiipeilypuisto

 

 

Kuva
Samulinpuiston leikkivälineäänestys vaihtoehto 1 leikkivälineet. Kuva FCG

Ensimmäisessä luonnosvaihtoehdossa leikkialueen osiot on ehdotettu ympyränmuotoisiksi. Alueen koko on kulkualueineen n. 380 m2. Leikkipaikalle pääsee kulkemaan kahdesta suunnasta kivituhkaväyliä pitkin ja sen läpi pystyy kulkemaan huoltoajoneuvolla.

Leikkipaikan teemana on hyönteiset ja kiipeily. Leikkialueiden alustana on hiekkainen turva-alusta. Turvahiekka-alueiden keskelle jää kivituhkapintainen alue, jolle sijoitetaan piknikpöytä penkkeineen. Nykyisen säilytettävän keskisaarekkeen laidalle sijoitetaan kaksi istuskelupenkkiä. 

Leikkialuetta hallitsee kaksi isoa keskusleikkivälinettä. Toinen on vihreän sävyinen ”Sirkka”, jossa on monipuolisesti kiipeilyä ja liukumäki. Toinen kiipeilyväline on ulkomuodoltaan heinämäinen, jossa voi kiipeilyn lisäksi harjoittaa tasapainoilua. Kiipeilytelineiden rinnalle on sijoitettu jousikiikku ja kuppimallinen karuselli. Leikkialue valaistaan muutamalla pylväsvalaisimella.

Puistokäytävien linjaukset pysyvät ennallaan. Nykyisten nurmialueiden yhteydestä kaadetaan muutama huonokuntoinen puu ja näiden tilalle istutetaan uusia puita. Suuremmat puuryhmät säilytetään. Nykyisten pensasalueiden kasvillisuus poistetaan ja tilalle istutetaan monilajista lehtipensaskasvillisuutta. Pensasalueilta poistettavien koristeomenapuiden tilalle istutetaan uusia lehti- ja havupuita.

Luonnosvaihtoehto 2 – perinteisempien leikkivälineiden puisto

 

 

Kuva
Samulinpuiston leikkivälineäänestys vaihtoehto 2 leikkivälineet. Kuva FCG

Toisessa luonnosvaihtoehdossa turvahiekkapintaiset leikkialueet ovat neliskanttisia ja sijoittuvat ensimmäisen vaihtoehdon tapaan nykyisen leikkialueen kohdalle. Leikkipaikan pinta-ala kulkualueineen on n. 375 m2. Leikkipaikalle pääsee kulkemaan kahdesta suunnasta kivituhkaväyliä pitkin..

Tähän luonnosvaihtoehtoon on esitetty perinteisempiä leikkivälineitä. Keskusvälineenä on vihreäsävyinen kiipeilykeskus, jossa on runsaasti kiipeilyä sekä perinteinen liukumäki ja putkiliukumäki. Leikkialueen länsilaidalle sijoittuu keinuteline, jossa on sekä linnunpesäistuin että lauta- ja turvaisuinkin. Keinujen läheisyyteen on sijoitettu lisäksi hiekkalaatikko ja perhosjousikiikku. Turvahiekka-alueiden keskelle jää kivituhkapintainen alue, jolle sijoitetaan piknikpöytä penkkeineen. Myös tähän luonnosvaihtoehtoon sisältyy istuskelukalusteet sekä muutama pylväsvalaisin.

Myös tässä vaihtoehdossa puistokäytävien linjaukset pysyvät ennallaan. Nykyisten nurmialueiden yhteydestä kaadetaan muutama puu ja suuremmat puuryhmät säilytetään. Vastaavasti pensasalueiden kasvillisuus poistetaan ja tilalle istutetaan monilajista lehtipensaskasvillisuutta. Pensasalueilta poistettavien koristeomenapuiden tilalle istutetaan uusia lehti- ja havupuita.

Suunnittelun tavoitteet 

Samulinpuiston leikkipaikka kunnostetaan kokonaisuudessaan. Tavoitteena on säilyttää tilajäsentely ja säästää nykyistä isoa puustoa sekä hyvin toimivat kulkuväylät. Alueen laidoilla kasvaa pensasistutuksena viitapihlaja-angervoa, tuoksuvadelmaa sekä vuorimäntyjä. Viitapihlaja-angervo on haitallinen vieraslaji, jonka kasvustot poistetaan. Tilalle istutetaan monilajista pensas- ja puukasvillisuutta.