Hyppää pääsisältöön

19.6.2024

Kuva
Ilmakuva mahdollisen datakeskuksen suunnittelualueesta Yritystien eteläpuolelta. Kuva: Ari Heinonen, Jyväskylän kaupunki. Kuva Ari Heinonen
Jyväskylän kaupunki ja Fortum ovat solmineet aiesopimuksen datakeskuskokonaisuuden toteuttamisesta kaupungin omistamalle alueelle Jyväskylän Seppälänkankaalla. Fortum kehittää ja markkinoi aluetta potentiaalisille datakeskustoimijoille, jotka tekevät mahdolliset investoinnit.

Yhteistyön tavoitteena on muodostaa Jyväskylään vähintään 20 hehtaarin datakeskuskokonaisuus, joka työllistää toteutuessaan noin 150–200 henkilöä. 

- Fortum on meille erinomainen kumppani, jolla on kansainvälisestikin kova maine datakeskustoimijoiden keskuudessa. Miljardiluokan datakeskukset luovat sekä suoraan että välillisesti merkittävästi työpaikkoja ja verotuloja. Tämän kokoiset investoinnit ja hankkeet ovat harvinaisia, niitä varten pitää olla erityiset toimintaedellytykset, jotka Jyväskylässä täyttyvät, iloitsee elinkeinojohtaja Anne Sandelin ja vertaa mahdollista investointia kokoluokaltaan Valmetin Rautpohjan tehtaaseen ja Kankaalla toimineeseen paperitehtaaseen.

- Jyväskylän vetovoimatekijöinä ovat korkeakoulujen sijainnin vuoksi hyvin saatavilla oleva osaava työvoima, sähköverkon saatavuus ja varmuus sekä Jyväskylän olemassa oleva kaukolämpöverkosto ja tarve lisätä sen hiilineutraalia energian tuotantoa, sanoo liiketoimintajohtaja Vesa Maso Fortumilta. Teollisuuden vähähiilisyyden ja puhtaan siirtymän edistäminen on Fortumin yksi strategisista prioriteeteista ja siihen liittyen Jyväskylässä on potentiaalia datakeskuksen tai sitä vastaavan toiminnan kehittämiselle, hän jatkaa.

Suunnittelualue Seppälänkankaalla on kokonaisuudessaan noin 60 hehtaarin alue, josta varsinainen tarve on noin 45 hehtaarin tontille rajautuen Yritystien, Koilliskehän väylävarauksen ja lähivirkistysalueiden väliin.

Kuva
Kuva: Viitteellinen aluerajaus Itäinen-Seppälänkankaan suunnittelualueesta. Henriikka Lonka/Jyväskylän kaupunki. Kuva Henriikka Lonka
Kuva: Viitteellinen aluerajaus Itäinen-Seppälänkankaan suunnittelualueesta. Henriikka Lonka/Jyväskylän kaupunki

- Seppälänkankaan yritysalue tarjoaa hyvät mahdollisuudet datakeskukselle ja tutkimme nyt, kuinka laaja kokonaisuus voidaan saada mahdollisen datakeskuksen käyttöön, kertoo kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi.

Seppälänkankaan suunnittelualueelle aletaan kaupungin toimesta laatia datakeskuksen sijoittumisen reunaehtoja tarkentavia selvityksiä, jotka toimivat lähtötietoina tulevana syksynä käynnistyvälle asemakaavamuutokselle. 

Suunnittelualueen läheisyydessä asuville ja toimiville välitetään tietoa käynnistyneestä suunnittelusta. Kaavoituksen käynnistyessä järjestetään tilaisuus, jossa on mahdollisuus tutustua suunnitelmiin ja keskustella niistä hanketoimijoiden kanssa. Liittymällä hankkeen postituslistalle kiinnostuneet saavat tietoa suunnittelun etenemisestä:  https://forms.office.com/e/4sXgqvKsNi.

Lisätiedot

Jyväskylän kaupunki
- elinkeinojohtaja Anne Sandelin, p. 040 581 9958, anne.sandelin[at]jyvaskyla.fi 
- kaupunkisuunnittelu- ja maankäyttöjohtaja Leena Rossi, p. 040 741 9187, leena.rossi[at]jyvaskyla.fi

Fortum Oyj
- Fortum newsdesk  p. 040 198 2843, [email protected]