Hyppää pääsisältöön

3.6.2024

Kuva
Havainnekuvassa kirjaston korttelissa uudisrakentamista kirjastorakennuksen takana. Kuva Arkkitehtitoimisto Inaro Oy
Kortepohjan entisen kirjaston korttelissa puretaan paraikaa käytöstä poistettua päiväkotia. Kirjastorakennus halutaan säilyttää ja sen ympärille luoda monipuolisia, muuntojoustavia asumisen vaihtoehtoja. Korttelin kehittämiseen haetaan kesän ajan yhteistyökumppania alueen jatkosuunnitteluun ja toteutukseen.

Isännäntiellä Kortepohjassa on käynnistynyt kumppanihaku, jolla etsitään toimijaa kehittämään entisen kirjaston korttelia yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa. Korttelille on laadittu viitesuunnitelma, joka luo suuntaviivat alueen tulevalle kehittämiselle.

- Viitesuunnitelmassa alue koostuu erityyppisistä ja vaihtelevan kokoisista asuintaloista. Painotusta toivomme erityisesti perheasuntoihin, pienten yksiöiden määrä tulee olla vähäinen, kertoo maankäyttöinsinööri Saara Vasama.

Toteutettavassa hankkeessa toivotaan asumisen ratkaisujen kehittämistä. Esimerkiksi asuntotyyppeihin, asumisen palveluihin sekä yhteisöllisyyteen ja jakamistalouteen toivotaan uusia ideoita.

- Erityisesti kaupunkimaisten maantasoasuntojen ratkaisuja sekä asuntokohtaisten pihojen ja yhteisten piha-alueiden toteutuksia kiinnostaisi tutkailla ja toteuttaa uudella tavalla, vinkkaa asumisen asiantuntija Piia Sipinen.

Rakennusten tulee ilmentää modernia arkkitehtuuria ja muodostaa arkkitehtuuriltaan yhtenäinen, omaleimainen ja Kortepohjan maakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön sopiva kokonaisuus. Myös ulko- ja piha-alueiden tulee olla laadukkaita ja vehreitä, jolloin ne lisäävät koko asuinympäristön viihtyisyyttä ja käytettävyyttä.

Suojellun kirjastorakennuksen uusi käyttötarkoitus tulee ratkaista osana uutta korttelikokonaisuutta. Toteuttaja vastaa kirjastorakennuksen peruskorjauksesta uuteen käyttötarkoitukseen.

- Kirjastorakennukseen voisi sijoittaa esimerkiksi vuokrattavia liike- ja toimitiloja mutta myös vaikkapa asumisen aputiloja, pohtii kaavasuunnittelija Jussi Sievänen.

Kortepohjan keskustan alueelle on laadittu kaavaluonnos, jonka jälkeen kaavoitusta on jatkettu ehdotusvaiheeseen pienemmissä kokonaisuuksissa. Kirjaston korttelissa asemakaavan muutosta viedään eteenpäin yhteistyössä valitun kumppanin sekä valinnan jälkeen muodostettavan ohjausryhmän kanssa.

Kortepohjan kirjaston korttelin kumppanuushaku on käynnissä 3.6.-16.8.2024 välisen ajan. Hakuajan päätyttyä kaupungin nimeämä arviointiryhmä valitsee hakemusten perusteella kumppanin elokuun aikana.

Lue lisää kumppanuushausta

Lisätiedot

- asemakaavoitus: kaavasuunnittelija Jussi Sievänen, p. 040 751 7180, jussi.sievanen(at)jyvaskyla.fi
- kumppanuushaku: maankäyttöinsinööri Saara Vasama, p. 050 563 6096, saara.vasama(at)jyvaskyla.fi
- asumisen ratkaisut: asumisen asiantuntija Piia Sipinen, p. 040 588 5638, piia.sipinen(at)jyvaskyla.fi

Kaupunginosa: