Hyppää pääsisältöön

31.5.2024

Kuva
Kuvassa kolme vanhaa aittaa aittapolun varrella. Kuva Eero Marttinen
Keski-Suomen museon pikkumuseot avautuvat jälleen alkavana kesänä. Tervetuloa nauttimaan entisajan tunnelmista ja tarinoista Heiskan taiteilijakodissa Jyväskylän Älylässä ja Käsityöläismuseossa ja Museokauppa Sparvinissa Toivolan vanhalla pihalla, Niitynpään työläiskodissa Vaajakoskella ja Pienmäen talomuseossa Hankasalmella,

Heiskan taiteilijakodissa tutustutaan Jonas, Maikki ja Vappu Heiskan ainutlaatuiseen taiteen täyttämään kotiin. Yli sata vuotta vanha rakennus, sen esineet, taide ja valokuvat siivittävät aikamatkalle ja osaksi taiteilijaperheen elämää kahden sukupolven ajaksi. Kun astuu tähän tunnelmalliseen taiteilijakotiin ja oikein höristää korvia, voi kuulla taiteilijan kutsun: ”Vaikka työ on toverina, kaipaa usein kunnon ihmistä”.

Käsityöläismuseossa ja Museokauppa Sparvinissa Toivolan vanhalla pihalla voi piipahtaa ympäri vuoden, nyt kesällä myös lauantaisin, kuuntelemaan tarinoita entisajan käsityöläisen perhe-elämästä, työnteosta tai vapaa-ajanvietosta. Käsityöläismuseon museorakennukset, Kuparisepän talo ja Puusepän talo, ovat vanhimpia edelleen pystyssä olevia jyväskyläläistaloja. Ne ovat harvinaisia esimerkkejä vuonna 1837 perustetun Jyväskylän vanhasta rakennustavasta. Sparvinin talo puolestaan on Jyväskylän keskustan vanhin alkuperäisellä paikalla sijaitseva asuinrakennus. Tarinoiden ja ostoksien lomassa voi piipahtaa myös Sparvinin talon työpajatilassa, jossa on tarjolla omatoimisia, maksuttomia työpajoja vaihtuvin teemoin ympäri vuoden.

Niitynpään työläiskotimuseossa pääsee eläytymään talossa elettyyn elämään ja kuuntelemaan pienen hirsirakennuksen sisälleen kätkemiä tarinoita. Niitynpään työläiskotimuseo on alun perin ollut Haapaniemen ja myöhemmin Haapalahden talon torppa. SOK osti 1800-luvun lopussa rakennetun mökin vuonna 1916 ja asutti sen omilla työntekijöillään. Tästä syystä päärakennus on kunnostettu ulkoapäin 1920-luvun asuun ja sisustettu 1930-luvun työläiskodin vaatimatonta elämää kuvaavaksi.

Pienmäen talomuseo ja sen historiaa henkivä pihapiiri johdattavat kävijän entisaikaan kuin huomaamatta. Pihapiirin vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Asuinrakennus on valmistunut 1849 ja 1852. Pihapiiriin kuuluu asuinrakennuksen lisäksi noin 20 hirsirakennusta. Tunnelmoimalla tuvassa ja riihessä sekä kurkkaamalla saunaan, aittoihin, talliin, kärryvajaan ja pajaan voi aistia talon menneen elämän äänet. Navetta-touhutila tarjoaa perheen pienimmille monenlaista hauskaa puuhaa. Pienmäki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Alla KeMun pikkumuseoiden aukiolotiedot kootusti. Kaikkiin pikkumuseoihin on vapaa pääsy.

Käsityöläismuseo 
Toivolan vanha piha, Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä
Avoinna ympäri vuoden ma-pe 11-16, HUOM. 1.7.-28.7. ti-la klo 11-16.

Heiskan taiteilijakoti
Kramsunkatu 8, Jyväskylä
Avoinna 2.7.-7.8. ti-ke klo 11-12 ja 13-15.

Niitynpään työläiskotimuseo 
Museopolku 1, Vaajakoski
Avoinna 27.6.-8.8. to klo 13-16.

Pienmäen talomuseo
Museotie 40, Niemisjärvi, Hankasalmi
Avoinna 4.7.-10.8. to-la klo 11-17 (sulj. la 6.7. ja la 20.7.).

 

Lisätiedot: Museoperheemme

Keski-Suomen museo
p. 050 563 8823
sp. [email protected]