Hyppää pääsisältöön

24.5.2024

Kuva
Jukka Rintala. Kuva Jukka Rintala
Muotitaiteilija Jukka Rintalan mittavaa elämäntyötä juhlistava näyttely tuo esiin taiteilijan kädenjäljen, joka on näkynyt vuosikymmenien aikana upeissa uniikkipuvuissa, teollisissa mallistoissa sekä maalauksissa. Suomen käsityön museon näyttely on kunnianosoitus myös taitaville ompelijoille, jotka ovat toteuttaneet vaativat kaavoituksen ompelutyöt.

Suomen käsityön museon näyttelyssä avautuu Rintalan ura 1970-luvulta tähän päivään. Vahva viiva ja toisaalla kepeys ovat tunnusomaisia piirteitä Jukka Rintalan taiteilijakuvassa. Hänen uniikkipukunsa ovat taideteoksia, joissa eri materiaalien yhdistelyillä syntyy ainutlaatuisia tunnelmia. Näyttely on esillä Suomen käsityön museossa 15.6.‒1.9.2024. 

Näyttely rakentuu museossa kolmeen kerrokseen. Ensimmäisessä kerroksessa on useita tunnettujen ja arvostettujen naisten häikäisevän kauniita pukuja. Toisen kerroksen catwalkilla pukuloistoa ympäröivät seinillä olevat art deco -tyyliset maalaukset, jotka taiteilija on maalannut 80-luvulla. Ylimmässä kerroksessa on Jukka Rintalan ”luovuuden viiva”, joka kuvaa hänen työnsä kehityskaarta 80-luvulta tähän päivään sekä teatteripukuja, koruja ja fantasiakattauksia. Näyttelyssä pääsee tutustumaan mm. näyttelijä, laulaja Maria Lundin, laulaja-artisti Katri Helenan, tanssitaiteilija Aira Samulinin ja artisti Tarja Turusen yllä nähtyihin vaikuttaviin pukuihin. Pukuja on kaikkiaan esillä näyttelyssä noin 25. 

Jukka Rintala on saanut ansioistaan useita huomattavia tunnustuksia. Vuonna 2012 hän sai Kultainen Vaatepuu 2012 Tunnustuspalkinnon ja Elle Style Awards Prize 2012 Muodin sanansaattaja -palkinnon, vuonna 2006 Tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia -mitalin ja vuonna 2008 Savonlinna-mitalin tunnustuksena kaupungin tunnetuksi tekemisestä. 

Näyttelyn suunnittelusta vastaavat yhteistyössä Jukka Rintala ja visualisti Matti Vaskelainen. 
Näyttelyn suojelijana toimii valtioneuvos Riitta Uosukainen. Näyttelyä on tukenut Museovirasto.

Jukka Rintalalla on kesällä 2024 näyttelyitä myös muualla Suomessa. Karkkilan Ruukkimuseon Galleria Bremerissä on esillä Unelmien virtaa 23.5.–18.8. ja Savonlinnassa, torin kulmassa, on esillä Tunnelmien taikaa 6.6.–18.8.

Jukka Rintala ‒ Unelmien matkassa 

Näyttely Suomen käsityön museossa 15.6.‒1.9.2024. 

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti-su klo 11-18.