Hyppää pääsisältöön

16.5.2024

Kuva
Henkilö ajaa pyörällä maalaismaisemassa hiekkatiellä. Kuva Timo Veijalainen
Gravelpyöräily on viime vuosina kasvattanut suuresti suosiotaan, ja siitä on muodostunut oivallinen keino tutustua uusiin alueisiin matkailijana. Keski-Suomen uudet gravelpyöräreitit kuljettavat pyöräilijän läpi Keski-Suomen kansallispuistojen, MM-rallista tunnetuksi tulleiden sorateiden sekä lukuisten kulttuuri- ja kesäkohteiden ohi.

Keski-Suomen lukemattomat hiekkatiet ja järvimaisemat tarjoavat otolliset olosuhteet gravel- eli hiekkatiepyöräilyyn. Lakeland by Cycle -reitistöön kuuluu kolme rengasreittiä, joita voi halutessaan yhdistää tai vaihtoehtoisesti reittejä voi jakaa pienempiin osuuksiin. Reitistö tarjoaa yli 1400 kilometriä poljettavaa 22 kunnan alueella.

Lakeland by Cycle -reitistö

Vanhan kirkon sorakierros (442 km) on Jyväskylän länsipuolella kulkeva ympyräreitti, joka kulkee läpi Uuraisten, Multian, Keuruun, Petäjäveden, Koskenpään, Jämsän, Korpilahden ja Muuramen asutuskeskukset. Syvällä metsän siimeksessä kulkevan reitin kohokohtia ovat matkan varrelle osuva UNESCO:n maailmanperintökohde ja hiljaiset hiekkatiet.

Hitonhaudan sorakierroksen (349 km) reitti vie Jyväskylän, Joutsan, Lievestuoreen, Suolahden ja Uuraisten läpi, suurelta osin hiljaisia sivuteitä pitkin. Reitin varrella voi vierailla Leivonmäen kansallispuistossa ja ihailla Hitonhaudan rotkolaaksoa, joka on jään muovaama kallio- ja harjualue.

Vihreän kullan sorakierros (333 km) on pitkä hiekkatiereitti pohjoisessa Keski-Suomessa. Vihreän kullan sorakierros kulkee luoteisen Järvi-Suomen kylien läpi ja kiertää muun muassa Salamajärven kansallispuiston ja Kuivajärven vanhojen metsiensuojelualueiden kautta.

Lisätietoja reiteistä Visit Jyväskylä Region - Gravel- ja retkipyöräily Keski-Suomessa

Matkan varrella reittiä voi helposti seurata digitaalisen reittijäljen avulla, minkä voi ladata omalle älylaitteelleen joko Pyöräilymatkakeskus Bikelandin -sivuilta tai Outdooractivesta.  

Reitin etenemisen lisäksi kartalle on merkitty alueen palvelut ravintoloista kahviloihin ja näköalapaikoista majapaikkoihin. Kaikki kolme Lakeland By Cycle -reittiä voi polkea yöpyen majoituspalveluissa tai maastossa merkityillä teltta- ja laavupaikoilla.

Paras ajankohta pyöräretkeilyyn on toukokuusta syyskuun loppuun

Gravelpyöräilyn MM-kilpailuissa pronssia saavuttanut Susanna Ylinen pyöräili 349 kilometriä pitkän Hitonhaudan sorakierroksen toukokuun toisella viikolla. Ylinen on kokenut pyöräilijä, joka retkeilee usein pyörillä myös kuusihenkisen perheensä kanssa.

- Reitti soveltuu kaiken tasoisille pyöräilijöille ja jopa lapsiperheille, sillä polkemiseen voi käyttää juuri niin monta päivää kuin haluaa. Monipuolisten palveluiden vuoksi retkipyöräilyyn voi tutustua matalalla kynnyksellä, kun majoitteita tai ruokia ei tarvitse itse kantaa mukana, kertoo jyväskyläläinen seikkailuvaikuttaja Susanna Ylinen.


Lakeland by Cycle -reitit on toteutettu osana Visit Jyväskylä Regionin ”Hiekkateiden hurmaa pyöräillen tuhansien järvien maakunnassa” -hanketta. Pyöräreitit julkaistiin hankkeen päättyessä syyskuussa 2023, joten reitistö on käytössä ensimmäistä kesää.

Uutisen kuva: Timo Veijalainen

Lisätiedot

Rinna Valjakka, matkailuneuvoja, Visit Jyväskylä Region
+358 40 7513155, [email protected]

Kuva
Siirry Visit Jyväskylä Region -sivulle. Kuva Visit Jyväskylä Region